سیستم های تهویه, مقالات

بهترین مدل های سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان را بشناسید!

بهترین مدل های سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان را بشناسید!

هنگامی که ساخت یک ساختمان تمام می شود، مهم ترین دغدغه مالک آن، نصب انواع سیستم سرمایش و گرمایش مناسب است، زیرا این دستگاه ها به عنوان سیستم تهویه مطبوع، نقش مهمی در تضمین کیفیت هوای داخل ساختمان دارند. همچنین موجب فراهم شدن آرامش خاطر برای ساکنان آن می شوند. به همین خاطر قصد داریم در این مقاله، درباره انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان، اهمیت کاربرد آن ها، انواع دسته بندی و معیارهای مهم در انتخاب آن ها صحبت کنیم.

 4 دلیل اهمیت انواع سیستم سرمایش و گرمایش در ساختمان

  • افزایش و ارتقای سلامت ساکنان ساختمان
  • محیط کاری و زندگی راحت
  • هزینه های سرمایشی و گرمایشی کمتر
  • محافظت از تجهیزات و وسایل ساختمان

انواع سیستم سرمایش و گرمایش براساس نوع کاربری

انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان با اهداف مختلفی در مصارف صنعتی و غیر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. از مهم ترین اهداف این سیستم ها می توان به تولید هوای گرم یا سرد، توزیع هوای گرم یا سرد و کنترل دمای محیط اشاره کرد. در ادامه کاربرد انواع سیستم سرمایش و گرمایش را بیان می کنیم.

ساختمان های غیرصنعتی

انواع سیستم سرمایش و گرمایش با هدف فراهم آوردن شرایط محیطی مناسب برای آرامش در ساختمان و فضایی سالم به کار می روند. سیستم های تهیه هوای مطبوع برای منازل و آپارتمان ها، فروشگاه ها، ادارات، سالن های تئاتر، رستوران ها، بیمارستان ها، مدارس و مساجد در این دسته قرار می گیرند.

ساختمان های صنعتی

هدف از به کارگیری سیستم سرمایش و گرمایش در صنعت، تولید هوای گرم و سرد و همچنین به گردش درآوردن هوا درون محیط می باشد اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که ما را به استفاده از این سیستم ها را در صنعت ترغیب می کند.

  • کنترل وضعیت محیطی مناسب برای انجام امور تحقیقاتی و فرایندهای تولید صنعتی
  • فراهم کردن محیط برای کارکنان به منظور افزایش سطح کارایی خود در فضای کار
  • ممانعت از ورود و منتشرشدن آلاینده ها به داخل و بیرون ساختمان صنعتی

انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان از نظر تجهیزات

انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان از نظر تجهیزات

سیستم های گرمایش و سرمایش از نظر تجهیزات، به دو دسته سیستم های تک واحدی و سیستم های تهویه مطبوع مرکزی تقسیم می شوند. در سیستم تک واحدی، دستگاه ها مانند کولرهای گازی یا آبی به شکل مجموعه ای کامل برای استفاده در داخل ساختمان ها ساخته می شوند و در سیستم های مرکزی، تجهیزات این نوع دستگاه ها در فضایی خارج از مکانی که قرار است تهویه شود (یعنی موتورخانه یا پشت بام) نصب می شود. این گونه سیستم ها مانند انواع چیلر و فن کویل، بیشتر در ساختمان های متوسط و بزرگ به کار می روند.

مهم ترین انواع سیستم سرمایش و گرمایش

سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان با توجه به کاربردی که دارند، در مدل های مختلفی ساخته می شوند. در ادامه 7 نوع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان معرفی می شود.

1. سیستم تهویه مطبوع مرکزی (Central Air Conditioning System)

این دستگاه سرمایشی، رایج ترین سیستم برای خنک کردن آپارتمان ها و ساختمان ها است. در بیشتر سیستم های تهویه مطبوع مرکزی، نسیم خنک در هر اتاق از طریق کانال ها تأمین می شود. کانال ها در واحدهای داخلی و خارجی جمع آوری می شوند. این سیستم از دو واحد یونیت خارجی و واحد داخلی تشکیل شده است. یونیت داخلی حاوی کویل های اواپراتور می باشد و یونیت خارجی از کویل های کمپرسور و کندانسور ساخته شده است. خطوط مبرد، واحدهای داخلی و خارجی را به هم وصل کرده، تا بتوانند به طور مؤثر هوای خنک را در سراسر ساختمان پخش کنند.

2. پمپ های حرارتی (Heat Pumps)

این سیستم های سرمایشی کاملاً به سیستم خنک کننده مرکزی شبیه است. پمپ های حرارتی مانند واحدهای خنک کننده مرکزی، از کمپرسورهای فضای باز و کویل ها ساخته شده اند.

3. کولرهای تبخیری یا باتلاقی (Evaporative Coolers/Swamp Coolers)

در میان انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان، این نوع کولرها رایج و متداول نیستند، اما گزینه بسیار خوبی هستند چون این سیستم ‌های خنک ‌کننده و سرمایشی، انرژی و الکتریسیته کمتری مصرف می ‌کنند و در دراز مدت به سرمایه‌ گذاری عالی تبدیل می ‌شوند. برای افرادی که در مکان های گرم و خشک زندگی می کنند، این کولرها بهتر از واحدهای تهویه مطبوع (AC) هستند.

کولرهای تبخیری، پدهای مرطوب با طراحی ویژه دارند. در واقع عملکرد آن ها به این صورت است که ماشین‌ ها، هوای تازه را از طریق این پدهای مرطوب می ‌کشند، سپس هوا از طریق تبخیر خنک می شود و در نهایت هوای خنک تر در خانه یا اتاق به گردش در می آید. این کولرها به رطوبت داخل خانه اضافه کرده و هوای محیط داخلی را برای مکان های خشک و گرم خوشایند می کنند.

اگر به جای سیستم های خنک کننده AC از کولرهای باتلاقی استفاده کنید، هزینه برق را تا 70 درصد کاهش می دهید!

4. سیستم تهویه مطبوع مینی اسپلیت بدون کانال کشی هوا

4. سیستم تهویه مطبوع مینی اسپلیت بدون کانال کشی هوا

(Ductless Mini-Split Air Conditioning System)، یکی دیگر از انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان است که می توان به آن اشاره کرد. دلیل محبوبیت این نوع سیستم سرمایشی، این است که به هیچ کانالی برای هدایت هوای خنک کننده نیاز ندارد. یعنی باید در هر اتاق یونیت های داخلی اسپلیت نصب شود. در واقع یونیت های داخلی از طریق یک کانال به واحد خارجی متصل می شوند. این لوله علاوه بر تأمین برق، خطوط مبرد را نیز حمل می کند.

این دستگاه می تواند هزینه برق ساختمان را در دراز مدت کاهش دهد. اما چون در هر اتاق واحدهای جداگانه نیاز است، هزینه نصب و خرید بیشتر می شود.

برای نصب، شما به راحتی می توانید اسپلیت یونیت های داخلی را روی دیوار یا سقف قرار دهید. در این سیستم، یونیت های بیرونی هوا را بیرون می کشند و آن را از طریق خطوط مبرد خنک می کنند و یونیت داخلی هوای خنک و متراکم شده را از طریق انواع دریچه داکت اسپلیت پخش می کنند. چون چندین واحد داخلی جداگانه وجود دارد، می توانید محدوده دما را در هر اتاق انتخاب کنید.

5. کوره ‌ها (Furnaces)

سیستم های توزیع اجباری هوا، متداول ترین نوع سیستم های گرمایش خانه می باشند. آن ها یک کوره با یک فن دمنده را به کار می برند که هوای گرم و دلپذیر را به وسیله شبکه ای از کانال ها به اتاق های مختلف منزل منتقل می کند.

این سیستم بیشتر برای ساختمان هایی مانند گلخانه ها کاربرد دارد و در ساختمان های تجاری یا مسکونی استفاده نمی شود.

6. بویلرها (Boilers)

در بحث انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان لازم است به این دستگاه نیز اشاره شود. بویلرها (دیگ های بخار) آبگرمکن هایی با کاربرد ویژه هستند. سیستم دیگ بخار با یک سیلندر آب گرم کار می کند تا گرمایش مرکزی و آب گرم خانه ها را تأمین کند. این دستگاه آب را به طور مستقیم از شبکه اصلی گرم می نماید تا رادیاتورها را گرم کند. سپس سیلندر را با آب جوشی که برای سینک، دوش و غیره استفاده می شود، پر می کند. این سیستم برای گرم کردن هم‌ زمان فضاهای بزرگ‌ تر منازل کارایی ندارد.

7. پمپ های حرارتی (Heat Pumps)

این پمپ ها نوین ترین تکنولوژی سیستم گرمایش منازل هستند. در طول زمستان، این دستگاه ها با کمک سیستم الکتریکی، گرما را از هوای سرد خارج نموده و آن را در داخل خانه تخلیه می‌ کنند. تقریباً همه پمپ های حرارتی، سیستم های انتقال هوای گرم اجباری را برای انتقال هوای گرم در سراسر خانه به کار می برند.

انواع سیستم های سرمایش و گرمایش هم زمان

در بین دستگاه های سرمایشی و گرمایشی، سیستم هایی که بتوانند به طور همزمان سرما و گرما را تولید کنند، محبوبیت خاصی دارند. چون در تمام فصل های سال مورد استفاده قرار می گیرند و نیاز به تهیه دستگاه مجزا برای هر فصل نیست. در ادامه 4 نوع از رایج ترین انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان به شما معرفی می شود.

1. فن کویل (Fan Coil)

1. فن کویل (Fan Coil)

فن کویل، نوعی سیستم تهویه مطبوع است که وظیفه کنترل دما و رطوبت، خوشبو کردن و گردش هوا را بر عهده دارد. این دستگاه از مبدل حرارتی و فن تشکیل شده است، اما منبع اصلی گرما و سرما در آن وجود ندارد. برای استفاده صحیح از این نوع دستگاه، باید منبع آب مانند دیگ بخار یا پکیج تهیه شود. فن کویل از یک فن و عنصر گرمایش یا سرمایش برای تأمین گرما در زمستان و هوای خنک در تابستان ساخته شده است. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد اینکه فن کویل چیست، بدانید می توانید کلیک کنید.

مزایا دستگاه فن کویل

  • قابل استفاده در چهار فصل (سرمایشی و گرمایشی)
  • مقرون به صرفه بودن
  • کوتاه بودن زمان تحویل
  • نصب آسان
  • انعطاف پذیری
  • آسان برای تعویض
  • کارآمد بودن در صورت نگهداری صحیح
  • نیاز به فضای کم
  • کنترل دمای فضا به صورت جداگانه
  • توزیع دمای مناسب

معایب دستگاه فن کویل

  • وجود تعداد زیادی شیر در سقف (نشتی احتمالی و مشکلات دریچه ها و غیره)
  • نیاز داشتن به سیستم اولیه مجزا برای تأمین هوای تازه
  • دسترسی مداوم از طریق سقف
  • تعمیرات و نگهداری زیاد

2. سیستم HVAC

2. سیستم HVAC

در میان انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان، استفاده از سیستم های hvac، کاربرد بسیاری دارد. شاید برایتان سوال شده باشد سیستم hvac چیست؟ HVAC (اچ واک) به مفهوم گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع است و به سیستم هایی گفته می شود که هوای گرم و سرد را در سر تا سر ساختمان های مسکونی یا تجاری تنظیم کرده و انتقال می دهند. این سیستم ها که محبوبیت زیادی در ساخت و ساز های جدید پیدا کرده اند، از هوای تازه بیرون استفاده می کنند تا کیفیت هوای داخل ساختمان را افزایش دهند.

سیستم HVAC، هوای محیط را فیلتر و تصفیه می کند تا ساکنان ساختمان در برابر آلرژن ها، آلاینده ها و مواد شیمیایی مضر محافظت شوند.

مزایا سیستم HVAC

  • سیستم های HVAC نه فقط دمای داخل ساختمان را تنظیم می کنند، بلکه کیفیت هوا را نیز بهبود می دهند. کیفیت هوا به رطوبت مربوط می شود و این سیستم ها میزان رطوبت هوا را کاهش می دهند.
  • سیستم های HVAC آب و هوای کلی ساختمان را کنترل می کنند. هر زمان تغییراتی در دمای بیرون ایجاد شود، تنظیمات مناسب را برای حفظ دمای داخلی مطلوب انجام می دهند.
  • سیستم ‌های HVAC خودکار هستند، از همین رو سرمایه گذاری ارزشمندی برای هر کسب و کار یا مالک ساختمان می باشند؛ چون باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند.
  • استفاده از سیستم های HVAC نرخ فرسایش کارکنان را کاهش می دهد. مطالعات روی رفتار و انگیزه‌ های کارکنان نشان می ‌دهد، اگر دفتر کارشان به ‌درستی خنک  یا گرم شود، آن ها بیشتر ترغیب می‌ شوند که سر کار بیایند.
  • سیستم های HVAC باعث صرف جویی در هزینه و فضا می شوند.
  • به صورت چهار فصل (سرمایشی و گرمایشی) می تواند استفاده شود.

معایب دستگاه HVAC

  • مصرف زیاد انرژی
  • نصب گران قیمت
  • نیاز به تمیز کردن مکرر

3. سیستم VRF

3. سیستم VRF

VRF (وی آر اف)، مفهوم جریان متغیر مبرد است که با نام VRV (variable refrigerant volume) هم شناخته می شود و برای ساختمان های اداری، مسکونی و تجاری کاربرد دارد. سیستم VRF، تمام اتوماتیک می باشد و به محض روشن شدن، دمای اتاق مدنظر را اندازه گیری می کند. سپس با دمای فضای بیرون می سنجند و شروع به کار می کند.

این سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان، از دو قسمت (یونیت خارجی و داخلی) تشکیل شده است که با لوله کشی حاوی مبرد به یکدیگر متتصل می شود؛ به همین دلیل است که به آن  اسپلیت مرکزی VRF هم گفته می شود، چون مانند اسپلیت (کولر گازی) از دو تکه ساخته شده است.

مزایا سیستم VRF

  • قابل کاربرد در چهار فصل (سرمایشی و گرمایشی)
  • مصرف بهینه برق
  • کنترل دقیق دما
  • بازیابی منطقه ای
  • نصب ساده تر
  • داشتن طراحی مقبول و تطبیقی

معایب سیستم VRF

  • نصب گران قیمت
  • نیاز احتمالی به سیستم گرمایش پشتیبان
  • نصب توسط پیمانکار حرفه ای

4. دستگاه زنت (Zent)

زنت یک سیستم تهویه مطبوع ساده است که در فصل زمستان، هوای داخلی را مکش کرده و آن را با هوای تازه بیرون ساختمان ترکیب می کند. سپس از چند ردیف فن کویل که در آن آب گرم وجود دارد، هوا را عبور می دهد. در تابستان، دستگاه زنت، هوای کاملاً تازه را از یک شبکه فشرده و نسبتاً ضخیم که توسط پمپ آب کاملاً خیس می شود، عبور می دهد و با این مکانیسم هوا مرطوب می شود. سپس از طریق همان کانال های توزیع، هوا به محیط های مد نظر منتقل می شود.

ترموستات Zen می تواند با تلفن همراه شما همگام می شود تا شما دمای مطلوب را برای زمانی که به خانه می رسید، تنظیم کنید.

مزایا دستگاه زنت

  • قابل استفاده در چهار فصل (سرمایشی و گرمایشی)
  • ارزان تر در مقایسه با سیستم های دیگر تهویه مطبوع
  • مصرف برق کم به خاطر نبود کمپرسور
  • نصب کم هزینه و آسان
  • حذف سیستم لوله کشی و رادیاتور در ساختمان

معایب دستگاه زنت

  • نامناسب برای مناطق مرطوب و شرجی نزدیک دریا
  • قابل تنظیم نبودن سرمای خروجی
  • مصرف زیاد آب
  • نامناسب برای باشگاه های ورزشی

عوامل ضروری هنگام انتخاب سیستم سرمایش و گرمایش کدام است؟

  • اندازه و متراژ ساختمان
  • توجه به استفاده فصلی و شرایط آب و هوایی در منطقه مورد نظر
  • بررسی بودجه برای نصب و نگهداری سیستم
  • تعمیر و نگهداری مداوم واحد

نتیجه گیری

از ضروری ترین نیازهای یک ساختمان، استفاده از سیستم تهویه مناسب است. از بهترین انواع سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان می توان به فن کویل، سیستم های HVAC، دستگاه های VRF و زنت که برای تمام فصول مناسب هستند، اشاره کرد. شما می توانید براساس بودجه، تعمیر و نگهداری مداوم واحد، طول عمر مورد انتظار واحد، اندازه و متراژ ساختمان، شرایط آب و هوایی منطقه محل استقرار بنا و استفاده فصلی، یکی از این سیستم ها را از خریداری کنید. برای دریافت اطلاعات جامع در مورد انواع سیستم ها می توانید به وبلاگ سایت آپاداناکالا مراجعه کنید.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *