مقالات

خطرات بخاری گازی بدون دودکش چیست؟ (5 خطر بخاری گازی فاقد دودکش)

خطرات بخاری گازی بدون دودکش

آیا بخاری گازی فاقد دودکش استفاده کنیم؟ خطرات بخاری گازی بدون دودکش چیست؟ در چه مکان هایی می توان از آنها استفاده کرد؟ اینها سوالات رایجی هستند که با شروع فصل سرما برای مصرف کنندگان بخاری های گازی مطرح می شوند.

امروزه استفاده از بخاری های گازی بدون دودکش در منازل، مکان های عمومی و تجاری بسیار رایج است. با وجود مزایایی چون قیمت مناسب، راندمان بالا، حمل و نقل آسان و … از مضرات بخاری گازی بدون دودکش نیز نباید غافل شد. طراحی ساختار انواع دودکش دار و استفاده از اجزایی چون لوله و درب بخاری برای خروج دود و آلاینده ها، باعث می شود تا تمام گازهای خطرناک به فضای بیرون منتقل شوند. در حالیکه این ویژگی در مدل های فاقد دودکش وجود ندارد. بهتر است پیش از اقدام به خرید، از تاثیر حضور این آلاینده ها بر سلامت انسان مطلع شوید و نکات امنیتی لازم جهت به حداقل رساندن خطرات این نوع وسایل گرمایشی را بشناسید.

آیا استفاده از بخاری گازی بدون دودکش برای منزل مناسب است؟

بخاری گازی بدون دودکش

بخاری های بدون دودکش به دلیل ویژگی هایی چون کارایی بالا، قابل حمل بودن و صرفه جویی در انرژی، به عنوان یکی از منابع گرمایشی پرکاربرد در اکثر خانه ها و مکان های تجاری شناخته می شوند. این تجهیزات گرمایشی با استفاده از گاز طبیعی یا پروپان، فضای مورد نظر را گرم می کنند و خروجی آنها به صورت آب و دی اکسید کربن است.

علیرغم اینکه نحوه عملکرد این وسایل برای اکثر افراد شناخته شده است، اما این سوال که آیا بخاری بدون دودکش برای منزل مناسب است، هنوز هم در ذهن افراد وجود دارد. در پاسخ باید بیان کرد که نصب همه وسایل گازسوز با خطراتی همراه است. اما با رعایت نکات ایمنی در زمان نصب، می توان این خطرات را به حداقل رساند.

خطرات بخاری گازی بدون دودکش

بخاری گازی فاقد دودکش

خطر بخاری های گازی بدون دودکش چیست؟ برخی از افراد این نوع از تجهیزات گرمایشی را در خانه یا هر فضای بسته ای نصب می کنند. اما باید دانست که استفاده از آنها با خطراتی همراه است.

در نتیجه سوخت گاز در این بخاری ها، آلاینده های هوا (مونواکسید کربن و دی اکسید نیتروژن) و مقداری بخار آب تولید و در فضا رها می شوند. میزان این آلاینده ها با توجه به فاکتورهای زیر متفاوت است:

  • نوع بخاری
  • چگونگی نصب و استفاده
  • اندازه اتاق 
  •  نحوه تهویه

مهم ترین بحثی که در زمینه استفاده از این تجهیزات عنوان می شود، خطرات آن برای سلامت انسان است. این خطرات را می توان به صورت زیر لیست کرد:

  1. تولید آلاینده ها و بازگشت آنها به محیط داخلی (مانند مونواکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دوده و هیدروکربن های نسوخته)
  2. مشکلات تنفسی و خفگی
  3. ایجاد حالت خواب آلودگی و سوزش چشم در نتیجه سطح دی اکسید کربن تولید شده
  4. مسمومیت خون و حتی مرگ در شرایط تولید مونوکسید کربن زیاد
  5. افزایش سطح رطوبت فضا، در نتیجه بخار آب تولید شده و مهیا شدن شرایط جهت رشد کپک، ایجاد آسم و آلرژی

مضرات بخاری گازی بدون دودکش بر سلامت انسان

مضرات بخاری گازی بدون دودکش

اصلی ترین معایب بخاری های گازی بدون دودکش به امنیت این تجهیزات مربوط می شود. این تجهیزات برخلاف تبلیغاتی که برای آن ها صورت می گیرد، کاملا بدون ضرر نیستند. البته این موضوع در مورد تمام بخاری های گازی موجود در بازار صدق نمی کند. در مدل های جدید این تجهیزات گرمایشی در نتیجه بهره وری از سیستم ODS، امنیت افزایش پیدا کرده است. این سیستم، میزان اکسیژن محیط را اندازه گیری کرده و در صورت کاهش آن تا میزان 18 درصد، بخاری را خاموش می کند.

برای درک اهمیت سیستم تهویه می توان گفت که با سوختن گاز طبیعی در بخاری بدون دودکش، مونوکسید کربن تولید می شود که گازی سمی و کشنده است و می تواند منجر به مسمومیت های خونی، خفگی و مرگ شود. به همین دلیل در بخاری های سنتی و قدیمی از دودکش هایی استاندارد در پشت بخاری، جهت خارج کردن این گاز استفاده می شود. البته، تنها دودکش در خارج کردن این گاز تاثیر ندارد؛ بلکه کیفیت بخاری، در میزان آلاینده های تولید شده نیز موثر است.

8 نکته مهم جهت کاهش خطرات بخاری های بدون دودکش

کاهش خطرات بخاری بدون دودکش

برای کم کردن میزان خطرات احتمالی استفاده از بخاری های فاقد دودکش باید موارد زیر را در نظر گرفت:

  1. بهتر است راه اندازی این وسیله گرمایشی را به افراد حرفه ای بسپارید.
  2. پیش از شروع فصل سرما لازم است تا سرویس بخاری در محل انجام شود.
  3. بخاری بدون دودکش باید از سیستم ایمنی ODS، ترموکوپل، بدنه نسوز، سیستم هوشمند قطع جریان برق برخوردار باشد.
  4. برای کاهش خطرات کاربری این نوع بخاری ها تا حد امکان بهتر است نصب آن در مکان هایی با جریان هوای نامناسب (مانند حمام، اتاق خواب) انجام نشود.
  5. برای اطمینان از عدم وجود نشتی در بخاری، از نصب صحیح شلنگ گاز آن اطمینان حاصل کنید.
  6. حداقل سالی یک بار بازرسی دستگاه توسط فرد متخصص انجام شود.
  7. در صورت وجود افراد مسن، نوزاد و کودک خردسال در منزل بهتر است این تجهیزات گرمایشی استفاده نشود. اما اگر از این نوع بخاری در فضا استفاده گردید، باید از ایمنی کافی دستگاه (سنسور تشخیص سطح اکسیژن) و سیستم تهویه مطبوع محیط برای حفظ سلامت افراد اطمینان حاصل کنید.
  8. برای در امان ماندن از خطرات استفاده از این تجهیزات باید توجه کافی به علائم نشان دهنده آلاینده ها و کاهش میزان اکسیژن محیط داشته باشید. 

4 علامت مهم وجود آلاینده در هوا

برخی از علائم افزایش آلودگی گازی در محیط عبارتند از:

  1. رنگ شعله نارنجی یا زرد، نشان از احتراق ناقص دارد. در چنین مواردی حتما از یک کارشناس تعمیر بخاری کمک بگیرید.
  2. مشاهده دوده در زمان روشن بودن بخاری، نشانه دیگری از ایجاد مشکل در سیستم احتراق این وسیله گرمایشی است.
  3. تغییر رنگ پنل یا دیواری که بخاری روی آن نصب گردیده، نشانه ای از تولید دوده است. در این شرایط باید نسبت به تعمیر این دستگاه اقدام کرد.
  4. با خرید یک دستگاه اندازه گیری میزان مونواکسید کربن، از مقدار گاز تولید شده توسط بخاری در فضای مورد نظر اطلاع پیدا کنید.

بخاری بدون دودکش برای چه مکان هایی کاربرد دارد؟

کاربرد بخاری بدون دودکش

با توجه به خطرات بخاری گازی بدون دودکش، استفاده از آن باید به فضاهایی محدود شود که جریان هوا یا تهویه وجود داشته باشد. فروشگاه ها، فضای بیرونی کافه ها یا رستوران ها محیط هایی مناسب برای کاربرد بخاری های فاقد دودکش هستند. کاربری این نوع تجهیزات گرمایشی در محیط های بسته مناسب نیست. باز کردن در و پنجره یا وجود یک دریچه تهویه هوا، می تواند خطر بخاری های گازی بدون دودکش را کاهش دهد.

آیا استفاده از بخاری بدون دودکش برای اتاق خواب مناسب است؟

در یک جمله کوتاه باید پاسخ منفی به این پرسش داد. تحقیقات نشان داده اند که استفاده از بخاری های گازی بدون دودکش، در مکان هایی که تهویه مناسب ندارند، به ویژه فضای بسته ای چون اتاق خواب، باعث افزایش غلظت آلاینده های محیطی چون مونوکسید کربن، دی اکسید کربن و فرمالدئید در محیط می شود. این آلاینده ها مشکلاتی چون سردرد، سرگیجه، تهوع، تحریک چشم، التهابات ریوی و … ایجاد می کنند. ضمن آنکه، کاربرد آنها در چنین فضایی باعث افزایش رطوبت فضا، اختلال در تنظیم دمای بدن و کاهش کیفیت خواب می شود.

و اما، بخاری گازی بدون دودکش یا دودکش دار؟ کدام بهتر است؟

مقدار گاز تولید شده در این نوع تجهیزات گرمایشی با انواع دارای دودکش یکسان است. بخاری های بدون دودکش در مقایسه با انواع دودکش دار، از مزایایی چون قیمت مناسب تر، قابلیت حمل و عدم هدر رفت گرما برخوردارند. اگر ویژگی های ذکر شده برایتان حائز اهمیت هستند، قطعا این نوع وسیله های گرمایشی، گزینه مناسب تری برای شما محسوب می شوند . چنانچه به حداقل رساندن مشکلات بخاری های گازی و خارج کردن گازها و آلودگی ها برایتان مهم تر است، انواع دودکش دار انتخاب بهتری خواهند بود. 

 با توجه به خطرات بخاری گازی بدون دودکش برای سلامت انسان، استفاده از این تجهیزات به ویژه در محیط های بسته و فاقد تهویه توصیه نمی شود. بهتر است این وسایل گرمایشی در فضاهای باز و بزرگ نصب شوند. در شرایط استفاده از بخاری های فاقد دودکش در فضاهای بسته، باید از وجود سیستم ایمنی ODS اطمینان حاصل کرد. برای تهیه انواع دریچه تامین هوا با کیفیت عالی و قیمت مناسب می توانید به سایت آپاداناکالا مراجعه نمایید. 

سوالات متداول

آیا بخاری گازی بدون دودکش را می توان برای منزل به کار برد؟

این نوع بخاری برای محیط های بزرگ و باز مناسب است و در صورتی که در محیط تهویه کافی وجود داشته باشد، می توان از این نوع وسیله گرمایشی استفاده کرد.

چگونه می توان خطرات بخاری گازی فاقد دودکش را کاهش داد؟

توجه به داشتن تجهیزات ایمنی کافی، نصب در محل های با جریان هوای مناسب و توجه به علائم زیاد شدن آلودگی گازی در محیط می توان تا حدود زیادی خطرات ناشی از استفاده از این وسیله گرمایشی را کاهش داد.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *