مقالات

تمیز کردن بخاری گازی (3 مرحله شستن بخاری با روشی ساده)

شستن بخاری گازی

بخاری های گازی، وسایلی گرمایشی هستند که تقریبا نیمی از سال در انبار قرار داده می شوند. در طی این مدت تمامی قسمت های آن را تلی از گرد و غبار فرا می گیرد. با رسیدن فصل سرما و استفاده روزمره از این وسیله گرمایشی، باید قبل از هر کاری آن را پاکسازی کنیم. با توجه به اهمیت این وسایل در دکوراسیون خانه ها، تمیز کردن آن ها اهمیت زیادی پیدا می کند. اما از کجا شروع کنیم؟ چگونه بخاری گازی را تمیز نماییم؟

تمیز کردن بخاری گازی، کار چندان دشواری نیست؛ کافی است تا با مراحل شستشوی این وسیله و قسمت های مختلف آن چون شمعک، فیلتر، شیشه ها، درب بخاری و آشنایی داشته باشید. این اطلاعات به شما کمک می کند تا علاوه بر از بین بردن انواع لک، دوده، روغن و ایجاد ظاهری زیبا و تمیز، عملکرد و راندمان گرمایشی آن را افزایش دهید.

3 مرحله اساسی شستن و تمیز کردن بخاری گازی

شستن بخاری گازی، شامل تمیز کردن شیر کنترل بخاری گازی، شستن بدنه و اجزای داخلی این وسیله گرمایشی است. قبل از پرداختن به مراحل شستشو، باید وسایل مورد نیاز را مهیا کنید. برای تمیز کردن این وسیله گرمایشی به چند ابزار ساده چون پیچ گوشتی، دمنده هوا، برس و دستمال پارچه ای نم دار نیاز دارید. شستن و تمیز کردن بخاری شامل مراحل زیر است:

1. پاک کردن بدنه و شیشه بخاری

تمیز کردن بخاری گازی

به دلیل عدم استفاده طولانی مدت از بخاری، لازم است قبل از استفاده در فصل سرما، از آلودگی ها و گرد و غبار پاک شود.

بعد از خارج کردن بخاری از کاور مخصوص، بهتر است بدنه بیرونی آن غبار روبی شده و هر گونه لک بر جای مانده روی بدنه فلزی بخاری زدوده شود. با توجه به رنگ براق بدنه، لکه ها و کثیفی های روی آن، می تواند جلوه و نمای بخاری را از بین ببرد. 

  • برای از بین بردن لک های روی بدنه می توانید از یک پارچه نم دار استفاده کنید.
  • آغشته کردن دستمال مرطوب به مایع ظرفشویی، روش مناسبی برای تمیز کردن بدنه بخاری است.
  • برای از بین بردن لک های روغن یا چربی روی بدنه، می توانید از محلول آب و جوش شیرین استفاده کنید.

در گام بعد برای تمیز کردن بخاری گازی، نوبت به شیشه جلویی آن می رسد. چگونه شیشه بخاری را تمیز کنیم؟ ابتدا شیشه بخاری را از قسمت بیرونی آن، با استفاده از دستمالی نم دار تمیز کنید. برای پاک کردن بخش داخلی شیشه، لازم است تا این شیشه باز شده و بعد از جدا کردن قطعات، نظافت آنها انجام گردد. در صورت شکسته شدن باید اقدام به تعویض شیشه بخاری گازی نمایید.

  • برای تمیز کردن شیشه بخاری از یک دستمال مرطوب معمولی استفاده کنید.
  • جهت از بین بردن لکه های سوختگی روی شیشه بخاری، سرکه سفید را امتحان کنید. سرکه سفید، یک پاک کننده طبیعی مناسب برای تمیز کردن و از بین بردن لک های روی بخاری گازی است. این ماده ضمن تمیز کردن شیشه، از کدر شدن آن هم جلوگیری می کند.

2. غبار روبی شبکه های بخاری (منافذ و شیارها)

شبکه های بخاری در توزیع گرما نقش مهمی دارند. کثیف بودن آنها می تواند عملکرد این وسیله گرمایشی را کاهش دهد. مرحله بعدی تمیز کردن دوده بخاری گازی، غبارروبی  همین شبکه ها و پاکسازی منافذ و شیارهای آن است. در این مرحله می توانید از یک برس یا یک دمنده هوا با فشار زیاد مانند جارو برقی استفاده کنید.

  • برای پاک کردن منافذ بخاری از برسی نرم، آغشته به مایع ظرفشویی استفاده کنید.
  • با استفاده از یک سشوار منافذ تمیز شده را خشک نمایید.

3. تمیز کردن شمعک بخاری

مشعل بخاری

پس از گردگیری منافذ و شیارهای بخاری، نوبت به تمیز کردن مشعل می رسد. برای پاسخ به سوال چگونه شمعک بخاری را تمیز کنیم؟ باید گفت می توانید از دمنده هوا استفاده کنید. این مرحله باید با دقت انجام شود؛ تجمع دوده و روغن در مشعل مانع از عبور هوا و گاز شده و عملکرد بخاری را کاهش می دهد.

  • قبل از انجام پاکسازی مشعل، بخاری را خاموش کنید تا کاملا سرد شود.
  • با برداشتن سرپیچ و درپوش شیر کنترل، فیلتر شمعک را پیدا کنید.
  • با استفاده از آب گرم و صابون این بخش را شسته و فیلتر را در جای خود قرار دهید.
  • با نصب مجدد سرپیچ و درپوش شیر کنترل، بخاری را روشن و عملکرد شمعک را بررسی کنید.
  • در صورت روشن نشدن و یا کارکرد نامناسب شمعک، این قطعه را تعویض نماید.

در مراحل شستن بخاری گازی، برای پاک کردن شمعک و فیلتر می توانید از مسواک نرم آغشته به آب گرم و صابون و یا یک اسپری تمیز کننده مخصوص بخاری استفاده کنید.

پس از انجام مراحل ذکر شده، نوبت به نصب دودکش بخاری می رسد. رعایت نکات ایمنی در این مرحله از بروز خسارات جبران ناپذیر پیشگیری می کند.

پاک کردن پلاستیک ذوب شده از بدنه بخاری

پاک کردن لک بر جای مانده حاصل از ذوب شدن پلاستیک و از بین بردن لکه سوختگی روی بخاری، می تواند شما را به دردسر بیاندازد. در چنین مواردی قبل از هر اقدامی ابتدا بخاری را خاموش نموده، کمی جوش شیرین روی لک بریزید. پس از چند دقیقه، محلولی از سرکه سفید و آب تهیه کرده و آن را روی لک اسپری نمایید. در نهایت، با استفاده از یک ساینده، برای جدا کردن پلاستیک ذوب شده از روی بدنه دستگاه اقدام نمایید. مراقب باشید به رنگ بدنه آسیبی وارد نکنید.

حذف الیاف چسبیده به بخاری

گاهی اوقات استفاده از بخاری گازی برای خشک کردن البسه، می تواند منجر به سوختن لباس و آسیب به دستگاه شود. این آسیب در نتیجه نفوذ الیاف و رنگ لباس به داخل شیارهای بخاری انجام می شود.

برای تمیز کردن پارچه چسبیده و پاك كردن پلاستيك سوخته از روی بخاری:

  • ابتدا بخاری را خاموش کنید تا سرد شود.
  • در ادامه الیاف چسبیده به دستگاه را با استفاده از یک چاقو یا قیچی جدا کنید.
  • دستمالی زبر روی اجزای باقی مانده لباس بکشید.
  • در مواردی که البسه چسبیده به بخاری گازی با شدت بالایی سوخته باشد، لازم است از تجهیزات تمیز کننده صنعتی استفاده کنید.

6 نکته مهم درباره شستشوی بخاری گازی

 برای شستن و تمیز کردن بخاری گازی لازم است تا نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  1. بهترین زمان شستشوی این دستگاه گرمایشی، پایان فصل بهار و هنگام جمع کردن بخاری است
  2. از تمیز کردن بخاری گازی با شیشه گرم اجتناب کنید. این عمل احتمال ترک خوردگی شیشه را به همراه دارد.
  3. گرد و غبار و آلودگی سطحی روی دستگاه را با استفاده از برسی نرم پاک کنید.
  4. هرگز برای شستن بخاری گازی از آب استفاده نکنید. این سیال باعث آسیب به اجزای الکتریکی بخاری و خطر آتش سوزی می شود. علاوه بر این، این روش پاکسازی منجر به زنگ زدگی اجزا و قطعات داخلی و در نتیجه کاهش عمر دستگاه می گردد.
  5. از شستن بخاری گازی با آب و تمیز کردن با دستمال نم دار خودداری کنید. این عمل باعث شوک حرارتی و خراب شدن رنگ بدنه می شود.
  6. با پایان فصل سرما، برای قرار دادن بخاری در انبار آن را با نایلون بپوشانید تا گرد و غبار کمتری به آن نفوذ کند.

در پایان

آیا بخاری گازی را میتوان شست؟ تمیز کردن بخاری گازی عملیاتی ساده است که در کارایی، دوام و بالا بردن عمر این دستگاه گرمایشی نقش موثری دارد. از پاکسازی بدنه، شیشه، شیارها، مشعل و دیگر اجزای داخلی دستگاه گرفته تا از بین بردن لک های بر جای مانده از مواد مختلف روی بخاری،در هر کدام از حالت ها باید اصول ایمنی خاص رعایت شده و شوینده های مناسب استفاده گردد. مراحل ذکر شده با صرف کم ترین هزینه و زمان قابل انجام هستند. توجه به نکات اساسی شستشوی بخاری گازی می تواند سلامت و عملکرد گرمایشی بالای این دستگاه را تضمین کند. در صورت نیاز به خرید یا تعویض درب بخاری می توانید به آپادانا کالا مراجعه کنید.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *