شومینه ها و بخاری های گازی از قدیم تا کنون، نسبت به سایر وسایل گرمایشی طرفداران زیادی داشته است. برای استفاده از آن ها باید دقت شود که در محیط دریچه تنظیم هوا وجود داشته باشد تا بتواند آلودگی های محیط را خارج کند. علاوه براین لازم است که شیرهای گاز و خروجی های هوا را مورد بررسی قرار داده، از دودکش های H شکل استفاده کرده و اقدام به تعویض شیشه بخاری گازی و شومینه نمایید، در صورتی که شیشه وسیله گرمایشی آسیب دیده و یا شکسته باشد.
شیشه هایی که در بخاری ها به کار می رود انواع مختلف داخلی و خارجی داشته که در اثر وارد آمدن فشار یا ضربه، عدم رعایت فاصله مناسب با شعله بخاری، دو شعله بودن وسیله گرمایشی و گذر از عمر مفید آن ممکن است بشکند که در این صورت باید تعویض گردد. در صورتی که بخواهید آن را تعویض کنید می توانید از افراد متخصص در این زمینه بهره بگیرید.
انواع شیشه بخاری گازی
معمولا همه بخاری های گازی، دارای دو نوع شیشه داخلی و خارجی، هستند. تعویض هر دو نوع شیشه های بخاری گازی توسط متخصص انجام می شود. برای تعویض شیشه بخاری گازی داخلی، می توان از شیشه های معمولی، برای کم تر شدن هزینه، نیز استفاده کرد.
شیشه داخلی بخاری های گازسوز
شیشه داخلی بخاری گازی، به صورت تکه تکه بوده و جنس آن می تواند در دو نوع معمولی و نسوز باشد. برای تعویض شیشه معمولی با شیشه نسوز، باید به نمایندگی های مجاز مراجعه کرده و از متخصصان فنی بخواهید تا برایتان این کار را انجام دهد. پیش از اقدام به تعویض باید شیشه های آن را از شیشه بری تهیه کنید.
شیشه خارجی بخاری گازی
شیشه خارجی در تمامی بخاری های گاز سوز، از نوع شیشه های سکوریت مقاوم در برابر حرارت هستند که توانایی مقاومت تا دمای 250 درجه سانتی گراد را دارد. جنس این شیشه ها به گونه ای است که در صورت شکسته شدن به بدن آسیبی وارد نمی کنند.
4 علت شکستن شیشه بخاری
شیشه بخاری گازی به دلایل مختلفی ممکن است بشکند که از مهمترین آن ها به 3 عامل زیر می توان اشاره کرد:
1. عمر مفید شیشه های سکوریت
هر وسیله ی مصرفی یک عمر مفیدی داشته و پس از چند سال استفاده، خراب می شوند. عمر مفید شیشه های سکوریت بین 7 الی 10 سال است و پس از گذشت این مدت، معمولا این شیشه ها دچار ترک و شکستگی می شوند.
2. وارد شدن ضربه یا فشار به شیشه
شیشه های سکوریت علی رغم مقاومت بالایی که در برابر حرارت دارند در مقابل ضربه استحکام چندانی نداشته و در صورت وارد آمدن هر گونه ضربه ناگهانی و یا برخورد جسم سنگین می شکند.
3. عدم رعایت فاصله شیشه و شعله
در برخی از بخاری های گازی و شومینه ها ممکن است به دلیل عدم رعایت فاصله استاندارد میان شعله و شیشه، حرارت بالا و مستقیمی به شیشه وارد شده و باعث ایجاد شکستگی آن می شود. در این حالت ممکن است که ببینید شیشه بخاری به طور خودکار ترک خورده و یا می شکند.
4. دو شعله بودن بخاری گازی
بعضی از بخاری ها دارای دو شعله هستند. این مدل ها گرمای بیشتری را تولید می کنند؛ به صورتی که این دما و حرارت از سطح مقاومت شیشه بالاتر بوده و همین عامل سبب شکسته شدن شیشه می شود.
تعویض شیشه بخاری گازی و شومینه
در برخی از بخاری های گازی و شومینه ها از شیشه های ضد حرارت که قابلیت تحمل دما حدود 300 درجه سانتی گراد را دارد استفاده می شود. این شیشه ها وزن سبکی داشته و می تواند انرژی حرارتی را به مقدار زیادی حفظ کرده و از اتلاف آن جلوگیری به عمل آورد. در زمان تعویض توجه داشته باشید که از جایگزین با کیفیت استفاده کنید تا شیشه ای تمیز و بدون موج باشد و هم در مقابل حرارت بالا مقاومت داشته باشد.
اگر تا حدودی با کارهای فنی آشنایی داشته باشید می توانید شیشه شومینه و بخاری گازی را خودتان عوض کنید و لازم است که ابتدا اندازه های شیشه را گرفته و یک جایگزین مناسب خریداری کرده، سپس شیشه قبلی را جدا کرده و شیشه جدید را در جای خود قرار دهید.
مراحل تعویض شیشه بخاری گازی و شومینه
برای عوض کردن شیشه شکسته و معیوب باید مطابق مراحل زیر پیش بروید:
- جریان گاز را قطع کرده و بخاری را خاموش کنید.
- مدتی برای سرد شدن بخاری صبر کنید.
- دستک هایی که در چهار طرف آن مانند یک قاب، شیشه را در میان گرفته باز کنید. سپس پیچ های آن را جدا کرده، شیشه را از قسمت پایینی نگه داشته و بعد از باز کردن کامل، آن را جدا کنید.
- اگر شیشه شکسته، خرده های قبلی را جمع کرده و اطراف را توسط جاروبرقی از ذرات شکسته شده و گرد و غبار پاک کرده و با یک دستمال نم دار دیواره های وسیله گرمایشی را تمیز کنید.
- در صورتی که سنگ های داخل بخاری و شومینه را برداشته اید و یا نامنظم شده است، آن ها را مرتب کنید.
- سپس اقدام به جایگذاری شیشه جدید کرده و با پیچ محکم کنید. دستک ها و گیره هایی که باز کرده اید را دوباره به حالت قبل برگردانید.
نحوه اندازه گیری شیشه بخاری یا شومینه گازی
اگر شیشه سالم باشد به راحتی می توانید اندازه های آن را مشخص کنید اما در صورتی که شیشه خرد شده باشد نمی توانید ابعاد دقیق آن را به دست آورید در نتیجه برای به دست آوردن اندازه های شیشه، باید قاب داخلی را اندازه گرفته و از هر طرف 4.1 اینچ کم کنید تا به اندازه واقعی برسید.
کلام آخر
همه بخاری های گازسوز، دارای 2 نوع شیشه داخلی و خارجی هستند. شیشه های داخلی می تواند از جنس نسوز و یا معمولی باشند؛ اما شیشه های خارجی در این بخاری ها، شیشه سکوریت است. 4 علت رایج شکستن شامل وارد شدن ضربه، عدم رعایت فاصله استاندارد بین شیشه و شعله، عمر مفید شیشه های سکوریت و دو شعله بودن بخاری گازی است.
در صورتی که شیشه بشکند و بخواهید آن را عوض کنید بهتر است که از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید اما اگر بخواهید خودتان این کار انجام دهید، لازم است که ابتدا ابعاد مورد نیاز را اندازه گیری کرده شیشه جدید را تهیه کنید، سپس اقدام به جدا کردن شیشه شکسته و ترک خورده کرده و آن را با شیشه جدید، جایگزین کنید.
در صورتی که در حین سرویس کردن بخاری گازی و شومینه بخواهید دریچه های تنظیم هوا را نیز تعویض کنید، با مراجعه به سایت آپاداناکالا می توانید بهترین انواع دریچه های تهویه را انتخاب کنید.
سوالات متداول
علت های شکستن شیشه بخاری گازی و شومینه چیست؟
شیشه های وسایل گرمایشی به علت تمام شدن عمر مفید، عدم رعایت فاصله طولی مناسب، دو شعله بودن وسیه گازی و وارد شدن ضربه یا فشار ممکن است دچار ترک و یا شکستگی شود.
چگونه می توان شیشه بخاری گازی یا شومینه را تعویض کرد؟
ابتدا باید ابعاد مورد نیاز را اندازه گرفته و شیشه مناسب تهیه کنید. شیشه قبلی را جدا کرده، بخاری را تمیز کرده و شیشه جدید را جایگذاری نمایید.