مقالات

کانال اسپیرال چیست؟ +10 کاربرد

کانال اسپیرال چیست؟

کانال اسپیرال چیست؟ Spiral chanel یک نوع چنل مصنوعی است که برای انتقال سیالات در صنایع مختلف استفاده می شود. این کانال که دارای یک یا چند دریچه تهویه، جهت تنظیم کردن جریان هوا در بخش های مختلف است؛ معمولا در سیستم های تهویه مطبوع، سرما ساز و گرما ساز به کار رفته و با دریچه تهویه می تواند به صورت دستی یا خودکار باز و بسته شده و مقدار هوای عبوری را کنترل کند. بیشتر از این کانال در مکان هایی که نیاز به سیستم تهویه قوی و خوبی وجود داشته باشد مثل کارخانه ها، کارگاه ها، سوله ها، بیمارستان ها، باشگاه ها و … استفاده می شود. 

کانال اسپیرال دارای مزایایی مانند توزیع بهتر هوا، کاهش صدا، افزایش راندمان، کاهش هزینه های نصب و نگهداری بوده و از معایب آن عدم امکان پیش قایق شدن و وزن نسبتا بالای اسپیرال کانال می باشد. این سیستم با توجه به مکان قرار گیری، ابعاد و اجزای مختلفی برای نصب دارد.

نحوه عملکرد کانال اسپیرال چیست؟

عملکرد کانال اسپیرال

 کانال اسپیرال یکی از انواع کانال های انتقال هوا در زمینه تهویه می باشد، که از دو لایه لوله ای با اتصال مارپیچی تشکیل شده است. این دو لایه لوله ای با فاصله ای ثابت از هم جدا شده و فضای بین آن ها را چنل اسپیرال تشکیل می دهد. سیال وارد این کانال شده و با حرکت مارپیچی در طول مسیر، به خروجی می رسد. ورقه های گالوانیزه موجب مقاومت و استحکام آن در برابر عوامل محیطی، اشعه ماورابنفش، فشار، فرسایش و … می گردد.

10 کاربرد ویژه اسپیرال کانال 

چنل spiral معمولا در موقعیت هایی به کار می رود که نیاز به انتقال هوا با جریانی یکسان و کاهش افت فشار و صدا دارند. کانال تهویه اسپیرال به دلیل قابلیت انعطاف پذیری بالا، قابل استفاده در فضاهای مختلف با شکل های نامنظم است. برخی ازجاهایی از کانال تهویه اسپیرال در آن ها استفاده می شود عبارتند از:

  1. ساختمان های صنعتی، آموزشی، اداری و تجاری
  2. سیستم های گرمایشی و سرمایشی در ساختمان های مسکونی
  3.  رستوران ها، فست فود ها، کافه ها و هتل ها
  4. بیمارستان ها، کلینیک ها، آزمایشگاه ها و داروخانه ها
  5. سیستم های مکنده و دمنده برای فلزکاری و بتن ریزی
  6. سالن ها و باشگاه های ورزشی
  7.  تئاتر، سینما و کنسرت
  8. انتقال ذرات و مواد پودری 
  9. فروشگاه ها، سوپرمارکت ها، بازارچه ها و مراکز خرید
  10. کارخانه ها، کارگاه ها، انبارها و گاراژها

مزایا و معایب اسپیرال چنل

spiral chanal

کانال اسپیرال که یک کانال گرد است و برای انتقال هوا در سیستم های تهویه مطبوع، مکنده و دمنده، انتقال ذرات، مواد پودری و تصفیه هوا مورد استفاده قرار می گیرد، دارای مزایا و معایبی می باشد که از جمله آن ها می توان موارد زیر را نام برد:

مزایا 

معایب 

دارای استحکام بالایی است و تحمل فشار و خمش هوا را خوبی دارد.

به علت شکل حلزونی و مارپیچی، باعث اتلاف انرژی بیشتری در جریان سیالات شده و در نتیجه راندمان حمل مواد کاهش می یابد.

به دلیل شکل حلزونی، قابلیت انعطاف پذیری بالایی داشته و می تواند در شرایط نامنظم و پیچیده نصب شود.

بر مبنای روش متفاوت تولید، دارای ضخامت های نامتقارن بوده و ممکن است در برخی نقاط ضعف هایی داشته باشد.

این سبک کانال کشی دارای هزینه کمتری نسبت به لوله های جوش دار است و باعث صرفه جویی در پروژه های بزرگ و طولانی می شود.

به دلیل عدم وجود جوش در بدنه، دارای خطر نشت سیالات بوده و ممکن است باعث آلودگی محیط زیست یا آسیب به تجهیزات شود.

هیچ جوشی در بدنه خود ندارد و دارای ظاهری زیبا نسبت به دیگر کانال کشی ها می باشد.

نیاز به تجهیزاتی خاص و افراد متخصص برای نصب دارد که ممکن است در همه جا در دسترس نباشد.

با جریان یکپارچه هوا و داشتن سطحی یکنواخت، صدای کمتری تولید می کند.

عایق کاری آن دشوار بوده و نیاز به مواد و روش خاصی دارد، که ممکن است علاوه بر زمان، هزینه بسیاری در برداشته باشد.

انواع مختلف کانال اسپیرال

این کانال که برای انتقال هوا در سیستم های تهویه مورد استفاده قرار میگیرد دارای 3 نوع مختلف است که عبارتند از:

1. کانال اسپیرال گالوانیزه

این نوع کانال از ورق گالوانیزه در قطرهای 100 تا 2500 میلی متر و طول های 5/0 تا 6 متر ساخته شده و دارای لایه آلیاژ روی سطح فولاد است که از آن در برابر زنگ زدگی و خوردگی محافظت می کند. استفاده از این نوع کانال برای سیستم های گرمایشی و سرمایشی در ساختمان های تجاری، صنعتی و تهویه مطبوع در بناهای مسکونی بسیار مناسب می باشد.

2. چنل اسپیرال آلومینیوم

کانال اسپیرال آلومینیوم از ورق آلومینیوم ساخته شده است. آلومینیوم دارای خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مناسب مانند سبکی، نارسانا بودن و قابلیت جوشکاری بالا بوده در نتیجه مناسب ساخت سیستم های تصفیه هوا، دودکش و انتقال مواد پودری است.

3. کانال Spiral استنلس استیل

کانال اسپیرال استنلس استیل، همانگونه که از نامش پیداست، از ورق استنلس استیل ساخته شده است. این ورق با خصوصیات شیمیایی و مکانیکی که دارد، در برابر خوردگی، سایش، حرارت و فشار مقاوم بوده و برای محیط های خورنده و حساس سیستم تصفیه هوا مورد استفاده قرار می گیرد. 

 لوازم جانبی مورد نیاز کانال

لوازم جانبی مورد نیاز برای نصب، تعمیر، تنظیم و بهینه سازی عملکرد کانال های اسپرال عبارتند از: 

  • دمپر

 قطعه ای است که در داخل یا روی سطح کانال نصب شده و با تغییر شکل چشمه ای خود، مقدار جریان هوا را در کانال تنظیم می کند. دمپرها به صورت دستی یا خودکار با استفاده از موتور الکتریکی، سیلندر هیدرولیک یا پنوماتیک، حسگر دما یا فشار و…کنترل می شوند.

  • فلنج

فلنج برای اتصال دو قطعه کانال به یکدیگر یا به تجهیزات دیگر مانند فن، فیلتر، سردکن و… استفاده می شود. این قطعه ها معمولاً از جنس فولاد گالوانیزه بوده و با پیچ و مهره یا بولت به هم محکم می شوند.

  • تبدیل

این وسیله که برای تغییر شکل، ابعاد یا جهت کانال به کار می رود، به شکل های مختلف مانند خمیده، متقارن، تقسيم كننده، تغيير قطر و غیره باشند.

  • سایلنسر

این قطعه برای کاهش سطح صدای هوای عبوری در کانال نصب می شود. سایلنسر ها از جنس فولاد گالوانيزه يا آلومينيوم بوده و دارای حفره هایی هستند که با مواد جذب کننده صدا مانند الیاف شیشه، پشم سنگ، پشم شیشه و… پر می شوند.

5 مشخصه فنی اصلی کانال اسپیرال

اسپیرال کانال یست؟

مشخصات فنی کانال اسپیرال چیست؟ مشخصاتی که به نوع کاربرد، محیط نصب، استانداردهای مربوطه و ضوابط طراحی بستگی دارد، شامل موارد زیر می باشد: 

1. قطر

قطر یا عرض داخلی کانال معمولاً بین 100 تا 2000 میلی متر متغیر بوده و بر اساس جدول های استاندارد تعیین می شود.

2. ضخامت

ضخامت کانال اسپیرال بستگی به قطر، فشار، دمای هوای عبوری، نوع پوشش، عایق بندی و ضوابط مقاومتی دارد. ضخامت کانال اسپیرال معمولاً بین 0.4 تا 1.2 میلیمتر متغیر بوده و طبق استانداردهای بین المللی مشخص می شود. 

3. جنس

نوع فلز یا آلیاژی که از آن ورق فولادی ساخته شده است بستگی به شرایط محل نصب، خوردگی، حرارت و رطوبت دارد. جنس کانال اسپیرال معمولاً فولاد گالوانيزه، فولاد ضد زنگ، آلومينيوم يا مس است.

4. روکش

پوشش یا رنگی که بر روی سطح خارجی یا داخلی کانال قرار داده می شود. روکش کانال اسپیرال بستگی به نوع جنس، شرايط محيط استفاده، زيبايي و تاثيرات فيزيكي و شيميايي دارد. روکش کانال اسپیرال ممکن است به صورت الکترواستاتيک، پودري، رطوبتي، حرارتي و… باشد.

5. عایق بندی

نوع ماده یا لایه ای که بر روی سطح خارجی یا داخلی کانال قرار می گیرد تا از اتلاف حرارت یا صدا جلوگیری کند. عایق بندی کانال اسپیرال به جنس، دما، فشار هوای عبوری، سطح صدای قابل قبول، ضوابط حفاظتي و شرایط محل نصب بستگی دارد. عایق بندی کانال اسپیرال با الیافی از جنس الياف شيشه، پشم سنگ، پشم شيشه، فوم پلي يورتان و غیره انجام می شود.

کلام آخر

کانال اسپیرال چیست؟ چنل اسپیرال یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت تهویه محسوب می شود که 3 نوع استنلس استیل، گالوانیزه و آلومینیوم داشته و برای انتقال سیالات در صنایع مختلف استفاده می شود. این نوع کانال کشی بیشتر در بیمارستان ها، ساختمان های تجاری، صنعتی، رستوران ها، سینماها، باشگاه ها و منازل مسکونی برای تصفیه هوا و انتقال سیالات صنعتی کاربرد دارند.

کانال اسپیرال توانایی تهویه مطبوع، سیستم گرمایش و سرمایش دارد، و بسته به مکان اجرایی، نوع مناسب دریچه تهویه هوا برای آن به کار می رود. این سبک چنل، معایب کم مانند احتمال نشتی، عایق سازی دشوار و نیاز به افراد متخصص در زمان نصب و مزایای بسیاری مثل استحکام، انعطاف پذیری بالا، سایلنت بودن و زیبایی دارد. برای تهیه انواع مختلف دریچه تهویه، می توانید به سایت آپاداناکالا مراجعه نمایید.

سوالات متداول

کانال اسپیرال چیست؟

یک کانال مصنوعی برای انتقال سیالات که دارای یک یا چند دریچه تهویه بوده و در سیستم های تهویه مطبوع، سرما ساز و گرما ساز به کار می رود. از این کانال در مکان هایی که نیاز به سیستم تهویه قوی و خوبی وجود داشته باشد مثل کارخانه ها، کارگاه ها، سوله ها، بیمارستان ها، باشگاه ها و … استفاده می شود. 

چند نوع کانال اسپیرال وجود دارد؟

کانال اسپیرال که برای انتقال هوا در سیستم های تهویه به کار می رود دارای 3 نوع مختلف است که شامل گالوانیزه، آلومینیوم، استنلس استیل می باشد.

 

ما در آنلاینر بیش از 12 سال است که‌ به صورت تخصصی در حوزه‌ های مختلف سئو (تولید محتوا، آن پیج، آف پیج، و تکنیکال) فعایت می‌ کنیم. تیم ما تشکیل شده از دوازده کارشناس در هر کدام حوزه‌ها و در بخش تولید محتوا نویسنده‌ های متخصص، به‌ روز و  با تجربه‌ی ما  همواره تلاش می‌ کنند تا باکیفیت‌ ترین و یونیک‌ ترین محتوا ها را ارائه دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *