دریچه های تهویه

تفاوت فن دمنده و مکنده | گُریزی بر دنیای فن ها!

تفاوت فن دمنده و مکنده | فرق فن دمنده و مکنده | تفاوت فن های دمنده و مکنده

فن دمنده (blower) و مکنده (suction fan) تجهیزاتی مکانیکی هستند که برای گردش هوای محیط استفاده می شوند. بسیاری، از این دو به عنوان عباراتی مترادف استفاده می کنند. ولی تفاوت فن دمنده و مکنده بیشتر در نوع عملکردشان است. که در به گردش درآوردن هوا از دو فرایند مختلف استفاده می کنند. در نتیجه از لحاظ ساختاری نیز تا حدی با یکدیگر متفاوت هستند.

آیا فن دمنده و مکنده چیزی در چنته دارند؟

همان طور که بیان شد هر دو وسیله، هوای یک محیط مانند اتاق را به گردش در می آورند. در نتیجه هوای محیط به راحتی در اطراف چرخیده و در همه نقاط می توان به هوای مطبوع دسترسی داشت. به طوری که با تنظیم مناسب فشار استاتیک و قدرت، تراکم هوای پایین و مناسبی را ایجاد می کنند.

در فن های مکنده سیستم الکتریکی موجود در الکتروموتور، فن آن را به حرکت در می آورد و به صورت مکانیکی شروع به فعالیت می کند از این رو به آن ها وسایل الکتریکی مکانیکی نیز می گویند. در بسیاری از صنایع این دستگاه ها به کار گرفته می شود تا ورودی و خروجی هوای تهویه شده را توسط دریچه تهویه کنترل کنند و در نقش یک خنک کننده در صنعت مورد استفاده گیرند.

این فن ها در ساختمان، آزمایشگاه‌، کارگاه های تولیدی نجاری، تراشکاری‌، سوله ‌های کوچک و بزرگ صنعتی و غیرصنعتی، بیمارستان‌ ها و … استفاده می شود. البته باید بدانید که در وسایل الکتریکی مختلفی مانند تهویه مطبوع، ماکروویو، کوره ها و … نیز از فن مکنده یا دمنده نیز استفاده می شود.

تفاوت فن دمنده و مکنده / فرمانروایی در فشار هوا

فرق هواکش دمنده و مکنده به نحوه کاری آن ها در به گردش درآوردن هوا برمی گردد. هواکش یا مکنده که به عنوان فن صنعتی نیز از آن استفاده می شود، دارای قدرت بیشتری است.

هواکش سانتریفیوژ، هواکش های محوری و جریان مقابل از جمله هواکش های مکنده هستند. همچنین نسبت فشار هوا در فن مکنده 1.1 است.

با این حال، فن دمنده می تواند تنها یک نقطه از فضا را تهویه کند و یک بخش از محیط را خنک می کند. به عبارتی، دمنده ها دارای پره هایی هستند که تنها می توانند روی یک نقطه خاص متمرکز شوند. از این فن ها در محیط هایی که نزدیکی زیادی به منابع اصلی دارند، نباید استفاده کرد، چون ممکن است نتیجه عکس در عملکرد داشته باشند.

درواقع تفاوت فن های دمنده و مکنده در حجم زیادی از فشار را برای تولید گاز بیشتر دیده می شوند.

فرق دمنده و مکنده در شکل ظاهری پره های این دو دستگاه می باشد. از فن دمنده برای تهویه هوا و خنک سازی سالن ها استفاده می‌ شود. نسبت فشار در آن ها 1.1 تا 1.2 می باشد. فن های دمنده به علت سبک تر بودن پره های پروانه، به شما انتخاب های بیشتری را برای انتخاب الکتروموتور با قدرت پایین تر می دهد.

پس به طور کلی هر دو فن مکنده و دمنده بر اساس مقدار فشار مورد نیاز برای تولید هوا مورد استفاده قرا می گیرند. دمنده ها می توانند حجم گاز را در یک فشار متوسط به حرکت درآورند. درحالیکه هواکش ها مقدار زیادی گاز را در فشار کم حرکت می دهند.

تفاوت فن های دمنده با مکنده، در اجزای تشکیل دهنده آن ها می باشد. مکنده ها از موتور و تیغه های پوشش تشکیل شده اند ولی دمنده ها از فن، پوشش بیرونی، ورودی و خروجی تشکیل شده اند.

یک فن دمنده، جریان هوای مستقیم قوی تری نسبت به فن مکنده ایجاد می کند و برای کارگاه ها یا کارهای خشک کردن مناسب بوده و برای هدف قرار دادن یک فضای کوچک مورد استفاده قرار می گیرند. اما فن های مکنده در مقابل دمنده ها، ارزان تر بوده و برای خنک کردن و تهویه مناطق بزرگتر مناسب هستند.

ساختار فن دمنده

تفاوت فن دمنده و مکنده | فرق فن دمنده و مکنده | تفاوت فن های دمنده و مکنده

اگر بخواهیم به صورت ساده ساختار دمنده ها را بیان کنیم باید به آسیاب های بادی اشاره کنیم. این فن دارای یک پروانه است که شامل تیغه هایی است که به روتور متصل شده اند. هوا به وسیله این پره ها به داخل فن هدایت می شوند و هوا به وسیله حرکت پره ها شتاب می گیرد و در نهایت سرعت از دهانه فن خارج می شود. پس این فن ها سرعت هوا را افزایش می دهند و برای تولید جریان هوای مورد نیاز برای تخلیه، تنفس، خنک کنندگی استفاده می شوند.

 در سیستم تهویه مطبوع کارخانه که نیاز به ایجاد فضای خلا و فشار منفی داریم، استفاده از این نوع فن ها بسیار مؤثر هستند.

اساس کار فن های مکنده

فن های مکنده در زمانی که هوا با نیروی زیاد را خارج می کنند، مکش ایجاد می کنند. این عمل باعث اختلاف فشار زیاد در ورودی فن می شود و این اساس کار این نوع فن می باشد. فن های مکنده ساختار ساده تری دارند و انرژی کمتری مصرف می کنند.

فرق هواکش دمنده و مکنده

تفاوت فن دمنده و مکنده | فرق فن دمنده و مکنده | تفاوت فن های دمنده و مکنده

در ادامه در مورد فرق هواکش دمنده و مکنده صحبت می کنیم که به طور دقیق با سیستم این فن ها آشنا شوید و انتخاب بهتری را برای کاربری خود داشته باشید.

  • در فن مکنده جریان گازها در جهت محوری هستند در حالیکه گاز ها در دمنده ها در جهت مماس تخلیه می شوند.
  • طراحی تیغه ها در مکنده ها برای اعمال فشار روی هوا در جهت محوری طراحی شده اند ولی تیغه ها در دمنده ها به صورت گریز از مرکز طراحی شده اند.
  • دمنده ها بیشتر در یک فضای بسته و تحت فشار استفاده می شوند در حالی که مکنده ها برای فضاهای باز استفاده می شود.
  • مصرف انرژی دمنده ها بیشتر است.
  • در مکنده ها روتور در معرض جریان هوا قرار دارد ولی در دمنده ها روتور در فضایی بسته قرار دارد.
  • در دمنده ها سرعت هوا بیشتر از مکنده ها است.
  • فن های مکنده به قاب نیازی ندارند در حالی که قاب در دمنده ها وظیفه اصلی را برای هدایت جریان دارد.
  • فن دمنده میزان دبی جریان بیشتری را دارد.
  • فن دمنده در عملیات خنک کاری و تهویه هوای محیط مانع از کاهش حجم هوا می ‌شود. این پروسه به وسیله تمرکز روی یک نقطه مشخص و با عبور جریان هوا از سوراخ‌ های کوچک تعبیه شده روی فن انجام می شود. در صورتی که در فن مکنده، در فرایند تهویه هوا، حجم هوا به سرعت کاهش می ‌یابد.
  • فن دمنده دارای انواع دمنده های سانتریفیوژ و دمنده های جایگزین قطبی می باشند ولی فن های مکنده شامل هواکش های جریان محوری (آکسیال)، هواکش های سانتریفیوژ و هواکش های جریان متقابل می شوند.

نتیجه گیری

فرق هواکش دمنده و مکنده در صنایع مختلف برای تهویه یا به طور دقیق تر برای به گردش درآوردن هوا استفاده می شوند. درست است که این دو فن دارای کاربردی مشابهی هستند، اما تفاوت فن دمنده و مکنده در نوع عملکردشان است که باعث شده فن های مکنده دارای قدرت بیشتری باشند و مصارف صنعتی بیشتری داشته باشند. برای خرید محصولاتی همچون دریچه تهویه هوا می توانید از فروشگاه آپادانا کالا استفاده کنید.

سوالات متداول

نسب فشار هوا در هواکش سانتریفیوژ چقدر است؟

هواکش سانتریفیوژ، هواکش های محوری یا جریان مقابل از جمله هواکش های مکنده هستند. همچنین نسبت فشار هوا در فن مکنده 1.1 است. اطلاعات بیشتر در مقاله بیان شده است.

ساختار فن دمنده چگونه است؟

این فن دارای یک پروانه است که شامل تیغه هایی است که به روتور متصل شده اند. هوا به وسیله این پره ها به داخل فن هدایت می شوند و هوا به وسیله حرکت پره ها شتاب می گیرد و در نهایت سرعت از دهانه فن خارج می شود.

5/5 - (5 امتیاز)

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *