مقالات

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر چیست؟ (5 نکته کلیدی)

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر

سیستم سرمایشی و گرمایشی یکی از اصلی ترین چالش هایی است، که همیشه صاحب خانه ها با آن برخورد می کنند. این سیستم ها به دو نوع نمونه، سیستم داکت اسپلیت و چیلر در بازار عرضه می شوند. برای انتخاب دستگاه، خریدار باید از تفاوت داکت اسپلیت و چیلر آگاهی کامل داشته باشد تا در نهایت سیستمی مطابق با معیار ساختمان تهیه کند. این تفاوت ها شامل مواردی از جمله هزینه های مصرفی، کیفیت فنی و قیمت می باشد.

کارایی دستگاه چیلر

دستگاه چیلر اجزاهای زیادی مانند کندانسور و شیر انبساط، اواپراتور و کمپرسور دارد. گاز مبردی که در شیر انبساط در گردش است، به طور پیوسته در فرایند سیکل تبرید، باعث خنک شدن اب می شود. آب سرد شده، به وسیله پمپ به دستگاه های سرمایشی مانند هواساز انتقال می یابد. اما در نوع دیگر دستگاه چیلر، تبدیل آب سرد صورت نمی گیرد، دستگاه به شکل مستقیم آب را از طریق لوله به هواساز انتقال داده که موجب سردی هوا می شود. این عمل را متخصصان کویل DX یا انبساط می نامند. در مجموع چیلر ها به سه نوع تقسیم می شوند:

  • چیلر با فن کویل
  • چیلر با هواساز
  •  با کویل DX

کارایی داکت اسپلیت

داکت اسپلیت به دو بخش تقسیم می شود:

  • خارجی (کندانسینگ یونیت)
  • داخلی

داکت اسپلیت خارجی، از کمپرسور و کندانسور تشکیل می شود. کندانسور از طریق لوله کشی که انجام شده، به یونیت داخلی که در اکثر دستگاه ها در بالای سقف قرار دارد، وصل شده است. حال ماده مبرد وظیفه خود را که انتقال سرما به محیط خانه یا دیگر مکان ها بوده را انجام می دهد.

از مهم ترین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر، می توان به قطعات و لوازم ساخت آن ها اشاره کرد. داکت های اسپلیت در ظرفیت و فاز های مختلفی ساخته می شوند.

  • 18 هزار
  • 24 هزار
  • 30 هزار
  • 36 هزار
  • 42 هزار
  • 60 هزار
  • تک فاز
  • برق 3 فاز

فرق چیلر با داکت اسپلیت در سیستم مرکزی و مستقل

یکی از مهم ترین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در سیستم آنها می باشد. سیستم مرکزی دستگاه چیلر به شکل مرکزی برای کل ساختمان به طور مشترک ساخته می شود که در صورت خرابی، تمامی واحد ها به مشکل برمی خورند. ولی در سیستم داکت اسپلیت برعکس است، این دستگاه برای هر واحد مستقل بوده و در صورت بروز مشکل، فقط خود واحد درگیر می شود.

در گذشته تنها تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در مستقل بودن آنها بوده است، اما حال با توجه به سیستم اندازه گیری انرژی می توان میزان برق مصرفی دستگاه چیلر را برای هر واحد به طور مستقل حساب کرد.

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در دمای محیط

داکت اسپلیت

در دستگاه داکت اسپلیت، تنظیم هوای محیط فقط زمانی صورت می گیرد که، موتور دمپر هوا در کانال انتقال هوا نصب شود. در دستگاه چیلر این شرایط فرق می کند، می توان به وسیله ترموستات و فرمان تنظیم دما، هوای اتاق یا سالن را به دلخواه تغییر داد.

تفاوت انتقال گرما در دستگاه داکت اسپلیت و چیلر

دستگاه چیلر برای انتقال سرما ساخته شده و وظیفه انتقال گرما را انجام نمی دهد. در دستگاه داکت اسپلیت، انتقال هوای گرم توسط کویل آب گرمی که در داخل یونیت داخلی، در سقف کاذب، شکل می گیرد. در سیستم هواساز برای آب گرم، کویل جداگانه ای قرار دارد که آب گرم مورد لازم را از موتورخانه مرکزی ساختمان می گیرد.

در این دستگاه ها آب به وسیله دستگاهی مثل پکیج، گرم می شود و در نتیجه به کویل سیستم های گرمایشی انتقال پیدا می کند. وظیفه فن چرخش هوا بوده که باعث افزایش دما می شود.

مقایسه دستگاه چیلر و داکت اسپلیت

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر

یکی دیگر از تفاوت داکت اسپلیت و چیلر میزان انتقال رطوبت آنها است. سیستم داکت اسپلیت در فصل های گرما رطوبت را کم می کند، اما در فصل های سرد شرایط فرق کرده و امکان انتقال رطوبت را ندارد.

در سیستم چیلر، وقتی دستگاه به سیستم هواساز وصل می شود یا در موقعیت پکیج یونیت قرار می گیرد، امکان نصب تجهیزات رطوبت دهی و رطوبت گیری را داشته و می تواند به وسیله این دستگاه رطوبت مورد نظر را تنظیم کند.

یونیت داخلی در داکت اسپلیت، به دلیل اینکه در بالای سقف کاذب نصب می شود، محدودیت جدی ای در نصب فیلتر ها دارد. برای این سیستم ها بیشتر فیلتر های فلزی تعبیه می شود که از ورود خاک و آلودگی جلوگیری کند. اما در دستگاه هوا ساز شما می توانید انواع فیلتر ها را نصب کنید.

پیشنهاد می شود برای داشتن هوای 100% تمیز از فیلتر های هپا و اولپا استفاده کنید.

تفاوت صدای چیلر و داکت اسپلیت

صدایی تولید شده توسط داکت اسپلیت، به دلیل استفاده از فن های بسیار قوی برای واحد ها، طبیعتا بالاتر از چیلر می باشد. اما در شرایطی که یونیت خارجی انها بالای پشت بام نصب شود صدای کم و یکسانی دارند.

تفاوت چیلر و داکت اسپلیت در قیمت

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در قیمت، به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از چالش های مهندسان در قیمت تمام شده این دو دستگاه است. باید در نظر داشته باشید امروزه برند های مختلفی در این صنعت شروع به کار کردند که قیمت، یک موضوع رقابتی تبدیل شده است.

در تخمین قیمت برای سیستم داکت اسپلیت، باید هزینه هایی مانند اجرا، کانال کشی، فیلتر ها را حساب کرد. در سیستم چیلر باید به قیمت فن کویل ها، به علت کارایی که دارند توجه ویژه ای کرد. هزینه برق چیلر و فن کویل که برای هر واحد حساب می شود، حدود 30 تا 50% کمتر از داکت اسپلیت می باشد.

تفاوت قیمت در این دو سیستم در قیمت تمام شده است. سیستم چیلر همراه با فن کویل می تواند با سیستم داکت اسپلیت برابر باشد، اما در نظر داشته باشید قیمت نهایی مینی چیلر و فن کویل ها بیشتر از هزینه داکت اسپلیت است.

پیشنهاد می شود برای محیط های اداری یا مسکونی پایین تر از 120 متر از داکت اسپلیت استفاده کنید.

در آخر، فرق دستگاه چیلر و داکت اسپلیت

یکی از مهم ترین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر مستقل و مرکزی بودن آن می باشد. که با توجه به پیشرفت این صنعت دستگاه های بسیار دقیقی برای جدا سازی برق مصرفی چیلر به بازار ارائه می شود. شما می توانید برای تهیه انواع دریچه های سیستم سرمایشی و گرمایشی به سایت فروشگاه آپاداناکالا مراجعه کنید.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *