مقالات

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند

یکی از مشکلاتی که در حال حاضر گریبان اکثر شهرهای بزرگ را گرفته، آلودگی هوا است. ممکن است طبق تصور افراد آلودگی تنها در محیط بیرون رخ دهد؛ اما آلودگی های داخل ساختمان از آلودگی های بیرون، زیان بیشتری دارند. با توجه به تحقیقات، آلودگی های هوای داخل ساختمان، یکی از 5 آسیب محیطی است که انسان را تهدید می کند و باعث به خطر افتادن سلامتی  او می شود. راه حل مقابله با این خطر، کنترل آن یا از بردن آلاینده ها است. این کار را می توان به وسیله دستگاه تصفیه هوا انجام داد؛ اما دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟ آیا تاثیری در کاهش آلودگی دارد؟

دستگاه تصفیه هوا چیست؟

دستگاه تصفیه هوا (air piirifgier)، به وسیله فیلترهای مختلف باعث از بین بردن آلاینده های موجود در هوا و تمیز شدن هوای محیط می شوند. این دستگاه ها در انواع و اندازه های مختلف در بازار وجود دارند.

 شاید بخواهید بدانید فرق بین دستگاه تصفیه هوا و سیستم تهویه مطبوع چیست؟ دستگاه های تهویه هوا، هوا را از بیرون می گیرند و هوای پاک و مطبوع را ایجاد می کنند؛ اما دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟ دستگاه تصفیه هوا، هوا را در فضای بسته مانند اتاق، تصفیه و محیط را از مواد حساسیت زا، گردو غبار، پرز فرش، موی حیوانات و… پاک می کند و همان هوا را بر می گرداند.

در ساختارهای درونی دستگاه های تصفیه، فیلترهایی وجود دارد که عملکرد آن ها به گونه ای است که هنگام ورود هوای آلوده به محیط، مواد مضر را از هوای ورودی پاک کرده و هوای تمیز را به محیط بر می گردانند.

چرا به تصفیه هوا نیاز داریم؟

ما روزانه بیش از دو قاشق ذرات آلوده موجود در هوا را تنفس می کنیم که تنفس یک کودک در هوای آلوده با 4 نخ سیگار برابر است. ریزترین ذرات موجود در هوا، خطرناک ترین آن ها هستند. بنابر گفته دانشمندان، استفاده از دستگاه های تصفیه، برای افرادی که در شهرهای آلوده مانند تهران زندگی می کنند ضروری است.

همچنین این دستگاه ها برای افراد زیر مناسب است:

  • کودکان و نوجوانان
  • افراد مسن
  • بیماران قلبی
  • بیماران تنفسی

بیشتر بیماری های رایج که ممکن است منجر به مرگ زود رس انسان ها شود، به علت استنشاق هوای آلوده است. بر اساس آمارهای جهانی، سالانه حدود 4 میلیون و 500 هزار نفر، بر اثر آلودگی هوا، جان خود را از دست می دهند. این آمار در شهر تهران 5000 نفر در سال است.

بیماری هایی که به علت استنشاق هوای آلوده رخ می دهد شامل آسم، فشار خون، انواع سرطان ها و… هستند.

انواع دستگاه تصفیه هوا

دستگاه های تصفیه هوا انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

دستگاه تصفیه هوا رومیزی

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند

این نوع دستگاه ها وزن سبکی دارند و در ابعاد متوسط و کوچک ارائه می شوند؛ به همین دلیل برای محیط هایی مانند اتاق خواب گزینه مناسبی هستند. این دستگاه معمولا از سه مرحله فیلتراسیون بهره می برد.

دستگاه تصفیه هوا ایستاده

دستگاه تصفیه هوا ایستاده سایز بزرگتری نسبت به نوع رو میزی دارد و در آن از تعداد بیشتری فیلتراسیون استفاده می شود.

دستگاه تصفیه هوا اتومبیل

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟

این دستگاه برای تصفیه هوای اتومبیل استفاده می شود. برای استفاده از این دستگاه، کافی است آن را به فندک ماشین متصل کنید. البته در برخی موارد، می توان از باتری قلمی نیز استفاده کرد. این دستگاه را نباید در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار دهید.

دستگاه تصفیه هوا همراه

دستگاه تصفیه هوای همراه، وزن سبکی دارد و می توان آن را روی گردن حمل کرد. این نوع دستگاه به وسیله فرایند جذب یون ها، به عمل تصفیه هوا می پردازند. دستگاه تصفیه هوای همراه برای افرادی که در هوای آلوده مجبور به بیرون رفتن از خانه هستند، گزینه مناسبی است.

انواع دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟

تصفیه هوا به روش های گوناگونی انجام می شود که شامل موارد زیر است:

تصفیه هوا به کمک امواج UV

امواج فرابنفش می تواند ساختار بیشتر ویروس ها، میکروب ها و باکتری های موجود در هوا را در هم بشکند و آن ها را به ملکول های کم خطر تبدیل کند؛ به همین دلیل بعضی از دستگاه ها با تابش امواج UV، میکروب ها را از بین برده و محیط را استریل می کنند.

این دستگاه ها معمولا در بیمارستان ها و اتاق های عمل کاربرد دارند و بهتر است به طور مداوم در خانه استفاده نشود.؛ زیرا دستگاه UV، نمی تواند ذرات سنگین و ریزگردها را جذب کند. همچنین از بین بردن همه باکتری ها و ویروس ها، باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود؛ زیرا سیستم ایمنی، با جذب ویروس و تولید آنتی بادی، ایمنی بدن را تامین می کند.

تصفیه هوا به کمک یونیزه کردن هوا

این نوع از دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟ دستگاه های آیونایزر با تولید یون منفی و پخش کردن آن در محیط،  ذرات معلق در هوا را که بار مثبت دارند، جذب و سنگین میکنند؛ در نهایت باعث سقوط این ذرات می شوند. این دستگاه ها، به تصفیه هوا کمک زیادی می کنند و نیازی به تعویض فیلتر ندارند؛ البته برای محیط هایی مانند خودرو، لازم است سطوح آن به طور مرتب تمیز شوند.

نوع دیگری از این دستگاه ها وجود دارند که می توانند الکترواستاتیک های موجود در هوا را به داخل جذب و روی سطوح فلزی مخصوص بار منفی حفظ کند. این نوع دستگاه ها نیز تنها به تمیز کردن سطوح فلزی نیاز دارند؛ تا زمانی که عملکرد آن ها تضعیف نشود.

یکی از معایب این دستگاه ها، این است که باعث می شوند مقدار کمی از اکسیژن، تبدیل به ازن شود. اگر در محیط های بسته و کوچک مانند خودرو به طور مداوم استفاده شوند، ممکن است به ریه آسیب برسانند. بنابراین بهتر است از دستگاه های فیلتردار استفاده کنید.

تصفیه هوا به وسیله فیلتراسیون

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟

این نوع دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟ این دستگاه ها به وسیله جذب هوای آلوده و تصفیه آن با فیلترهای مخصوص و انتشار مجدد هوای تصفیه شده، کار می کنند. دستگاه های فیلتر دار گزینه مناسبی برای استفاده در خودرو، خانه و محیط های اداری هستند.

فیلترهایی که در این دستگاه ها وجود دارند، خود موارد مختلفی را شامل می شوند که در زیر به آن می پردازیم.

فیلتراسیون فعال (Active)

در این نوع، فیلترهای اکتیو، می توانند گازهای شیمیایی و سمومی موجود در هوا را جذب کنند؛ بدون اینکه آلاینده ای به هوا اضافه نمایند.

فیلتراسیون غیر فعال ( Passive)

در فیلتراسیون  غیر فعال، با مکش هوا به داخل دستگاه و عبور از انواع فیلترها، هوا تصفیه و از جهت دیگر خارج می شود.

فیلتراسیون غیرفعال نیز دارای فیلترهای زیر است:

فیلتر اولیه

در اولین مرحله تصفیه در این دستگاه، ذرات آلاینده از یک فیلتر اولیه عبور می کنند. اکثر ذرات جذب شده در این مرحله، از نوع PM10  هستند. وظیفه این فیلتر، جذب ذرات درشت مانند مو، پرز و گرد و غبار است؛ این آلاینده ها یه مراحل بعدی تصفیه نمی روند و باعث می شود تا فیلترهای هپا و کربن اکتیو ظرفیت بیشتری داشته باشند و دوام آن ها بیشتر شود.

فیلتر هپا

این فیلترها از جنس الیاف هستند و قابلیت جذب 99 درصد آلاینده های محیط را دارد. ذراتی که توسط فیلتر هپا جذب می شوند، شامل ویروس ها، باکتری ها و… هستند. فیلتر هپا آلاینده هایی جذب می کند که اندازه آن ها بزرگتر از 0.3 میکرون است؛ در حالی که چشم انسان ذرات بزرگتر از 10 میکرون را می بیند.

فیلتر کربن اکتیو

فیلتر کربن اکتیو یک مکمل برای فیلتر هپا است که وظیفه آن جذب آلاینده هایی شیمایی و گاز است. ذراتی که توسط این فیلتر جذب می شوند به هوا بر نمی گردند. ترکیب این فیلتر با فیلتر هپا باعث می شود آلاینده های محیط با دقت بالاتری جذب شود و کیفیت هوای خروجی بالا باشد. اگر آلاینده ای توسط فیلتر هپا جذب نشده باشد، فیلتر کربن اکتیو آن را جذب خواهد کرد.

فیلتر ضد میکروبی

این نوع فیلتر از دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟ این فیلتر از نفوذ باکتری و میکروب به داخل فیلترها جلوگیری کرده و به کارایی و طول عمر فیلترها  می افزاید. ترکیب این فیلتر با فیلتر هپا، قدرت کشتن میکروب های موجود را چند برابر می کند.

نتیجه گیری

آلودگی هوا، یکی از مشکلاتی است که امروزه به شکل جدی با آن مواجه هستیم. این آلودگی تنها در محیط بیرون نیست؛ بلکه داخل خانه نیز سرشار از آلودگی های مضر است. برای مقابله با ضررهای این آلودگی ها، لازم است از دستگاه تصفیه استفاده کنید. دانستن  این که دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند کار دشواری نیست. این دستگاه ها آلودگی محیط را گرفته و پس از تصفیه به محیط برمی گردانند.

در کنار این دستگاه، افراد از دستگاه های تهویه مطبوع نبز استفاده می کنند. تهویه مطبوع، هوای تمیز بیرون را به داخل ساختمان می آورد. این هوا از طریق کانال کشی و دریچه تهویه وارد ساختمان می شود. در صورت نیاز به دریچه تهویه می توانید آن را از آپادانا کالا سفارش دهید.

سوالات متداول

دستگاه تصفیه هوا چگونه کار می کند و چه فایده ای دارد؟

دستگاه تصفیه، آلودگی های محیط را جذب و پس از تصفیه همان هوا را برمی گرداند. فایده این دستگاه از بین بردن آلودگی های مضر است.

چند نوع دستگاه تصفیه داریم؟

دستگاه های تصفیه، انواع مختلفی دارند و به دستگاه های رومیزی، ایستاده، تصفیه خودرو و دستگاه تصفیه همراه تقسیم می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *