مقالات

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان

یکی از مهمترین موارد تاسیسات هر ساختمان، سیستم گرمایش و سرمایش مناسب است که در فصل های مختلف سال اهمیت خود را نشان می دهد. سیستم تهویه مطبوع (HVAC)، جزو تاسیسات مکانیکی ساختمان است که با هدف ایجاد محیطی با دمای مناسب استفاده می شود. تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان، یکی از تکنولوژی هایی است که با هدف ایجاد محیطی با دمای مناسب مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از این سیستم ها در خارج از ساختمان نصب شده و به وسیله کانال کشی و دریچه تهویه، هوای مطلوب را به درون ساختمان می آورند و برخی دیگر در داخل خود ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند.

تاسیسات گرمایشی چیست؟

تاسیسات گرمایشی، شامل تاسیساتی است که از انرژی گرمایی جهت کنترل درجه حرارت در سطح مطلوب در ساختمان ها استفاده می شود. سیستم گرمایش ممکن است به صورت مرکزی یا توزیعی باشد. انواع مختلف سیستم گرمایشی شامل بخاری، رادیاتور، شومینه، آبگرم کن، موتورخانه و … هستند. در استفاده از سیستم های گرمایشی مانند بخاری، باید دقت شود که جریان هوا در محیط برقرار باشد تا دچار گاز گرفتگی نشوید. به همین منظور می توانید از دریچه تامین هوا استفاده کنید و جریان هوا را در ساختمان برقرار سازید.

تاسیسات سرمایشی چیست؟

تاسیسات سرمایشی، به منظور سرد کردن محیط در فصول گرم سال به کار می رود. این سیستم نیز مانند سیستم گرمایشی به صورت توزیعی یا مرکزی به کار می رود. سیستم های گرمایشی شامل چیلر، مینی چیلر، کولر گازی و کولر آبی هستند. ممکن است امروزه استفاده از کولر آبی کمتر شده باشد، اما همچنان در مناطق خشک از این وسیله سرمایشی استفاده می شود. اگر نصب و سرویس کولر به درستی انجام شود و نحوه اتصال کانال به دریچه کولر آبی، صحیح باشد، می توان بدون مزاحمت سروصدای کولر از سرمایش آن لذت برد.

انواع تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان از لحاظ کاربرد

انواع تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان با توجه به کارکرد خود به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

سیستم های گرمایشی و سرمایشی صنعتی

هدف از این سیستم در درجه اول، کنترل شرایط محیطی مناسب جهت کارهای پژوهشی و فرایندهای تولید صنعتی است. به عنوان مثال، تلرانس ساخت در هوا فضا، صنایع الکترونیکی، کامپیوتر و… به صورتی است که باعث کنترل دقیق دما و رطوبت می شود. استفاده از این سیستم در کارخانه های کاغذ سازی، نساجی، تولید شیرینی، واحدهای صنعتی چاپ و… ضروری است.

در درجه دوم این سیستم، به فراهم آوردن محیطی مناسب برای آسایش افراد و افزایش سطح تمرکز آن ها می پردازد. در درجه سوم نیز از ورود هوای آلوده بیرون به داخل ساختمان و سوله و انتشار آلاینده ها به بیرون ساختمان جلوگیری می کند.

سیستم های گرمایشی و سرمایشی غیر صنعتی

هدف از کاربرد این سیستم ایجاد شرایط محیطی مناسب برای آسایش، افزایش تمرکز و کارایی افراد ساختمان و ایجاد یک محیط بهداشتی است. سیستم های تهویه مطبوع مسکونی، فروشگاهی، اداری، تئاتر، بیمارستان، مدرسه و… جزو این دسته قرار می گیرند.

انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی از لحاظ آرایش تجهیزات

تاسیسات گرمایشی از لحاظ آرایش تجهیزات به دو دسته تقسیم می شوند:

سیستم تهویه مطبوع مرکزی

سیستم های تهویه مطبوع مرکزی شامل تاسیساتی است که در قسمت بیرون از فضای تهویه شونده یا واحد آپارتمان قرار می گیرند. مثلا در موتورخانه یا روی پشت بام نصب می شوند. برخی از این تجهیزات شامل موارد زیر هستند:

  • دیگ بخار
  • انواع چیلر
  • رادیاتور
  • دیگ آب گرم
  • انواع چیلر و مینی چیلر هوای خنک
  • زنت و ایرواشر

سیستم گرمایشی تک واحدی

منظور از تک واحدی این است که این نوع سیستم ها در کارخانه و به شکل مجموعه کامل ساخته شده و آماده نصب است. این تاسیسات برای هر واحد به صورت جداگانه استفاده می شوند. برخی از این تجهیزات به شرح زیر هستند:

  • شومینه
  • بخاری
  • کولر آبی و گازی
  • پکیج گازسوز دیواری

سیستم های ترکیبی

در این نوع سیستم ویژگی های سیستم مرکزی و تک واحدی با هم ترکیب می شوند و شامل موارد زیر هستند:

  • سیستم تهویه مطبوع مرکزی گاز سوز GHP
  • داکت اسپلیت
  • سیستم تهوبه مطبوع الکتریکی VRF

تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان بر اساس فصل های سال

تاسیسات سرمایشی و گرمایشی

سیستم های گرمایشی و سرمایشی بر اساس فصول سال به دسته های زیر تقسیم می شوند:

سیستم های تهویه مطبوع زمستانی

این سیتم ها شامل بویلر و موتورخانه، رادیاتور، دستگاه های یونیت هیتر، سیستم گرمایش از کف، هواساز و … هستند و به عنوان تبادل کننده حرارتی میان آب گرم و هوای داخل ساختمان به کار می روند.

سیستم تهویه مطبوع تابستانی

این سیستم ها شامل انواع چیلر و مینی چیلر هستند که جهت ایجاد آب سرد و انتقال آن به واحدهای درون ساختمان مانند فن کویل و هواساز به کار می روند.

سیستم های تهویه مطبوع چهار فصل

این سیستم ها ترکیبی از زمستانی و تابستانی هستند که در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:

  • سیستم تهویه مطبوع مرکزی گاز سوز GHP
  • سیستم تهوبه مطبوع الکتریکی VRF
  • داکت اسپلیت
  • اکونوپک
  • دستگاه زنت
  • پکیج یونیت
  • ایرواشر

سخن پایانی

امروزه تهویه ساختمان ها اهمیت بسیار زیادی دارد و باید در انتخاب تاسیسات گرمایشی و سرمایشی ساختمان دقت فراوانی صورت بگیرد. اهمیت این سیستم ها در فصل های گرم و سرد سال بسیار زیاد است و هوای مطلوب در این فصل ها آرامش را برای ساکنین به ارمغان می آورد. وسایل سرمایشی و گرمایشی متنوعی وجود دارند که با توجه به نیاز ساختمان می توانید از آن ها استفاده کنید. با توجه به اینکه برای استفاده از برخی از این سیستم ها باید از دریچه استفاده شود، می توانید انواع دریچه ها را از آپاداناکالا سفارش دهید.

سوالات متداول

کدام تاسیسات گرمایشی و سرمایشی بهتر است؟

استفاده از تاسیسات گرمایشی و سرمایشی با توجه به کاربری ساختمان و مساحت آن متفاوت است و باید با توجه به نیاز ساختمان خود، از این تجهیزات استفاده کنید.

سیستم های تهویه مطبوع چهار فصل کدامند؟

سیستم های تهویه مطبوع چهار فصل ترکییبی از زمستانی و تابستانی هستند و شامل داکت اسپلیت، ایرواشر، اکونوپک و… هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *