دریچه های تهویه

چگونه فن کویل را هواگیری کنیم؟ + آموزش 0 تا بینهایت هواگیری فن کویل

چگونه فن کویل را هواگیری کنیم؟ + آموزش 0 تا بینهایت هواگیری فن کویل

هوا یعنی زندگی، پس تجهیزات مرتبط با تهویه مطبوع هوا یکی از ملزومات ضروری هر ساختمان می باشد. تنوع تجهیزات دریچه فنکویل نیز با توجه به نیاز روز افزون بسیار زیاد است. فن کویل دستگاهی است که بدون نیاز به سیستم کانال کشی هوای داخل اتاق را تهویه می کند و به دمای دلخواه می رساند.

در سیستم فن کویل از سیم پیچ و فن برای افزایش یا کاهش دما استفاده شده و هواگیری فن کویل نیز یکی از مراحل مهم نصب و راه اندازی آن می باشد. آشنایی با نحوه هواگیری انواع فن کویل به تعمیر و نگهداری این سیستم تهویه هوا بسیار کمک می کند.

فن کویل (FCU) چیست؟

از این سیستم گرمایشی و سرمایشی در سه حالت سقفی، زمینی و مستقل می توان استفاده کرد. عملکرد کلی دریچه فنکویل چیست؟ به این صورت است که هوا از درون مجراها وارد سیستم شده و از کویل یا سیم پیچ های گرم کننده یا سرد کننده عبور می کند. سپس هوای گرم یا سرد تولید شده از طریق یک فن به فضای اتاق وارد می شود.

دریچه های تهویه با توجه به جنس، سایز و نوع دریچه تهویه (فن کویل، زنبوری، بلندگویی، فلزی و آلومینیوم) قیمت های مختلفی دارند که می توانید به صورت تکی و عمده از وب سایت آپادانا کالا خریداری کنید.

چرا فن کویل نیاز به هواگیری دارد؟

عملکرد انواع سیستم لوله کشی فنکویل ممکن است پس از مدتی مختل شده و یا هنگام راه اندازی مجدد آن به خوبی کار نکنند، در این صورت نیاز به خالی کردن هوا فن کویل وجود دارد. یکی از علائم آن، ایجاد سر و صدای آزاردهنده شبیه به قل زدن آب می باشد که نشان می دهد هوا وارد لوله ها و کویل سیستم شده است و نیاز به هواگیری دارد. یکی از اجزای فن کویل ها، شیر یا پیچ هواگیری است. شیر هواگیری انواع فن کویل به دو صورت زیر می باشد:

شیر هواگیری دستی | هواگیری دستی

اگر شیر هواگیری فن کویل شما از نوع دستی است، باید برای هواگیری با احتیاط پیچ آن را باز کنید زیرا امکان خروج بخار آب و پاشیدن آب جوش به اطراف وجود دارد. باز کردن شیر را به صورت تدریجی و آرام آرام ادامه دهید تا هوای درون سیستم خارج گردد.

شیر هواگیری دستی به دو شکل در فن کویل ها مشاهده می شود. شیر معمولی که یک اهرم یا شیرفلکه دارد و پیچ که سوزن هواگیری هم نامیده شده و برای باز کردن آن باید از پیچ گوشتی استفاده کرد.

شیر هواگیری اتوماتیک

سرویس منظم و  عیب یابی فن کویل به طول عمر و افزایش راندمان آن بسیار کمک می کند. زیرا عملکرد کویل حرارتی ممکن است به مرور زمان دچار مشکل گردد که از عوامل مختلفی مانند رسوب زدگی کویل حرارتی و ورود هوا به داخل آن ناشی می شود. خرابی فن کویل به دلیل ورود هوا به داخل آن شایع تر است، به همین دلیل اگر مدت زیادی از فن کویل استفاده نشده باشد، قبل از راه اندازی مجدد، خالی کردن هوا فن کویل انجام می شود.

شیرهای اتوماتیک مجهز به شناور هستند که با تجمع بخار پشت آن، شیر باز شده و هوای درون سیستم خارج می گردد.

نفوذ هوا به درون سیستم فن کویل، جریان سیال درون آن را مختل می کند. این مشکل در ابتدا با کند شدن جریان سیال نمایان شده و اگر حل نشود منجر به خوردگی و زنگ زدن سطوح فلزی، رسوب گرفتگی کویل و حتی واکنش های شیمیایی مخرب شود. با توجه به اینکه جریان آب درون کویل از لوله کشی آب شهری تامین می شود، بروز مشکل نفوذ هوا چندان عجیب نیست.

بهتر است در اسرع وقت برای هواگیری انواع دریچه فن کویل اقدام شود تا از خرابی سیستم آن جلوگیری شود.

هواگیری فن کویل با جدیدترین متد

هواگیری فن کویل با جدیدترین متد

به دلیل اهمیت بالای خالی کردن هوا فن کویل، این امکان در تمام انواع آن فراهم شده است. در مدل های قدیمی تر یک پیچ هواگیری تعبیه شده که با باز کردن آن، فن کویل هواگیری می شود.

در مدل های جدیدتر، شیر هواگیری این کار را برای خریداران انواع مدل های فن کویل آسان کرده است.

با توجه به مدل های مختلف فن کویل، شیر هواگیری ممکن است در محل متفاوتی نصب شده باشد که برای پیدا کردن آن کافی است به دفترچه راهنمای فن کویل یا کاتالوگ فن کویل سر بزنید.

نحوه خالی کردن هوا فن کویل سقفی نسبت به بقیه مدل ها دشوارتر است ولی نه در حدی که نیاز به تعمیرکار حرفه ای داشته باشید.

آموزش نحوه هواگیری فن کویل به صورت دستی

برای خالی کردن هوا فن کویل خود به صورت دستی مراحل زیر را انجام دهید:

  1. پیدا کردن محل نصب پیچ یا شیر هواگیری با استفاده از دفترچه راهنما
  2. اطمینان از جریان سیال مانند آب تا پیش از کویل
  3. باز کردن شیر هواگیری فن کویل و خروج آب از دستگاه
  4. اطمینان از برقراری جریان آب در کویل
  5. بستن شیر یا پیچ هواگیری بعد از پایدار شدن جریان آب خروجی

هواگیری انواع فن کویل

هواگیری انواع فن کویل با توجه مدل آن به صورت زیر انجام می شود.

1. نحوه هواگیری فن کویل سقفی

1. نحوه هواگیری فن کویل سقفی

این فن کویل در انواع دو طرفه، چهار طرفه، کاستی و با فشار پایین، متوسط و بالا ساخته می شود. با توجه به کارایی و محل نصب این فن کویل، انواع توکار و روکار آن نیز موجود است.

فن کویل سقفی به دو صورت عمودی یا افقی بر روی سقف قابل نصب است.

مشکل نحوه هواگیری فن کویل سقفی، دسترسی دشوار به تجهیزات آن است. نکته مهم این است که پس از باز کردن شیر هواگیری، آب خروجی را کنترل کنید تا در سقف کاذب یا کناف نریزد. اغلب سیم کشی های ساختمانی در این سقف ها جایگذاری می شود، در نتیجه ریختن آب خطرات جانی و مالی به همراه خواهد داشت.

2. هواگیری فن کویل زمینی

2. هواگیری فن کویل زمینی

فن کویل زمینی که با نام عمودی نیز شناخته می شود، از پرکاربردترین انواع فن کویل می باشد. این نوع فن کویل روکار بوده و قسمتی از مساحت کف زمین را اشغال می کند، اما نسبت به انواع دیواری و سقفی قیمت پایین تری دارد.

برای خالی کردن هوا فن کویل زمینی، اگر تجربه انجام کارهای فنی و ابزار لازم را دارید، باید پوشش فن کویل را باز کرده و قطعات داخلی آن را خوب تمیز کنید و دوباره ببندید. این کار باعث می شود هوایی که به درون تجهیزات نفوذ کرده است، خارج شده و فن کویل هواگیری شود.

3. هواگیری فن کویل کاستی

این فن کویل ها با خروجی مستقیم، برای نصب در سقف کاذب و فضاهایی که تمایل به دیده شدن تجهیزات تهویه مطبوع وجود ندارد، مناسب می باشد. مکان هایی با سقف کناف نیز گزینه خوبی برای نصب فن کویل کاستی است. عملکرد فن کویل ممکن است باعث برخورد هوا به سطح لوله های کویل و انتقال هوای سرد یا گرم از طریق دمنده به داخل فن کویل شود.

هم چنین وجود املاح و ناخالصی در آب درون لوله های کویل، باعث ایجاد هوا در فن کویل می شود و باید آن را هواگیری کرد.

برای خالی کردن هوا فن کویل کاستی ابتدا باید مسیر هوا و آب خروجی را به نحوی تغییر داد تا آب خروجی داخل سینی درین بریزد. در اغلب مدل های فن کویل کاستی، با استفاده از پمپ های خلا هواگیری اولیه انجام می شود.

نکته مهم این است که در فن کویل کاستی چهار لوله، شیر هواگیری بخش گرمایشی و سرمایشی به صورت جداگانه تعبیه می شود و باید هر کویل به صورت مجزا هواگیری شود.

4. هواگیری فن کویل دیواری

4. هواگیری فن کویل دیواری

این فن کویل ها معمولا در اندازه و ظرفیت کوچک ساخته می شود و مستقیما به دیوار وصل می گردد. فن کویل‌ های دیواری هوا را به‌ صورت روبرو زن منتشر می‌ کنند و در انواع دو لوله و چهار لوله موجود هستند. نحوه عملکرد آن نیز مشابه فن کویل زمینی می باشد. برای خالی کردن هوا فن کویل دیواری باید دریچه آن را باز کنید تا هوای جمع شده داخل آن، از فن کویل خارج گردد.

5. هواگیری فن کویل کانالی یا داکت فن کویل

5. هواگیری فن کویل کانالی یا داکت فن کویل

در ساختمان هایی که نیاز به تهویه هوای همزمان در چندین اتاق وجود دارد، از فن کویل کانالی استفاده می شود. با قرار کرفتن داکت فن کویل درون سقف، از نظر ظاهری با محیط پیرامون هماهنگ می شود و در مکان هایی مانند هتل، رستوران و ساختمان های اداری مناسب است. این فن کویل به دو صورت افقی و عمودی نصب می شود.

نحوه هواگیری آن نیز مشابه نحوه خالی کردن هوا فن کویل های سقفی است. هواگیری با باز کردن پیچ یا شیر هواگیری انجام شده و دریچه تخلیه که روی فن کویل تعبیه می شود، هواگیری آن را راحت تر می کند.

5 نکته مهم در هواگیری انواع فن کویل

  1. اگر فن کویل سینی درین نداشته باشد، آبی که از شیر خارج می‌شود باعث کثیف کاری محیط شود. برای حل این مشکل در مدل‌هایی که از شیر بهره می‌برند می‌ توانید از یک شلنگ برای انتقال آب به محل دیگری استفاده کنید. برای مدل‌های پیچی نیز به یک تشت نیاز خواهید داشت.
  2. اگر جریان آب خروجی یه صورت پایدار درنیامد، به احتمال زیاد علت خرابی رسوب زدگی و یا انسداد کویل است و باید از یک تعمیرکار متخصص برای شستشوی داخل آن با اسید کمک بگیرید.
  3. اگر از سیال دیگری غیر از آب در فن کویل استفاده می شود، حتما هواگیری آن را به تعمیرکار بسپارید.
  4. در نحوه خالی کردن هوا فن کویل زمینی به خصوص مدل های قدیمی تر که به جای شیر، پیچ هواگیری دارند، دقت کنید که به این پیچ دسترسی داشته باشید.
  5. در نحوه خالی کردن هوا فن کویل سقفی باید با دقت بیشتری انجام شود زیرا نشتی آب از سینی درین یا ظرف منجر به ریختن آب فن کویل به داخل سقف کاذب شده و مسکلات بیشتری را ایجاد کند.

5 مزیت هواگیری فن کویل

  1. بهبود راندمان و بازدهی فن کویل
  2. افزایش طول عمر دستگاه
  3. انتشار هوای سرد یا گرم به صورت یکنواخت در محیط پیرامون
  4. جلوگیری از خرابی کامل فن کویل
  5. جلوگیری از رسوب زدگی و انسداد لوله های کویل حرارتی

نتیجه گیری

فن کویل ها در انواع مختلفی مانند فن کویل سقفی، فن کویل زمینی، دیواری و کاستی ساخته شده و از دو بخش اصلی پره و سیم پیچ یا کویل تشکیل می شوند. کویل حرارتی وظیفه سرمایش یا گرمایش محیط را بر عهده دارد. توصیه مجموعه آپادانا کالا به شما اگر می خواهید فن کویل شما سالیان متمادی به خوبی کار کند، باید آن را به طور منظم سرویس کنید.

خالی کردن هوا فن کویل پیش از هر بار راه اندازی آن و یا در زمان های مشخص یکی از اقدامات مهم برای بهبود عملکرد آن می باشد. این کار از بروز مشکلاتی چون خوردگی، رسوب زدگی و گرفتگی  لوله های کویل جلوگیری می کند. نحوه هواگیری فن کویل زمینی، سقفی، دیواری یا کاستی به طور کلی مشابه بوده و ممکن است جزئیات محل شیر هواگیری یا نکات تخلیه آب در آن ها متفاوت باشد.

سوالات متداول

چرا فن کویل نیاز به هواگیری دارد؟

عملکرد انواع سیستم لوله کشی فنکویل ممکن است پس از مدتی مختل شده و یا هنگام راه اندازی مجدد آن به خوبی کار نکنند، در این صورت نیاز به خالی کردن هوا فن کویل وجود دارد. اطلاعات بیشتر در مقاله بیان شده است.

انواع مزایا هواگیری فن کویل چیست؟

بهبود راندمان و بازدهی فن کویل – افزایش طول عمر دستگاه – جلوگیری از خرابی کامل فن کویل و…

5/5 - (5 امتیاز)

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *