مقالات

8 تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی که دانستن آن ها ضروری است!

تفاوت داکت اسپلیت و کولرگازی

افراد برای تامین تهویه مطبوع محیط خود، بیشتر از سیستم انبساط مستقیم مانند کولرگازی و داکت اسپلیت بهره می گیرند. انتخاب بهترین نوع این سیستم ها برای تامین نیاز سرمایش و گرمایش، چالش پیش روی اکثر افراد است. از این رو، لازم است تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی را مورد بررسی قرار داده و بدانید کدامیک از این دو انتخاب مناسب تری برای شما محسوب می شود.

یکی از مهم ترین تفاوت های این دو وسیله، عدم نیاز کولر گازی به کانال کشی و دریچه است؛ در حالی که داکت اسپلیت ها معمولا به صورت توکار استفاده می شوند و برای تعمیر یا سرویس آن ها دریچه بازدید داکت اسپلیت ضروری است.

بررسی تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی

کولرگازی وداکت اسپلیت هر دو دستگاه های تهویه مطبوعی هستند که برای سرمایش و گرمایش به کار می روند؛ اما انتخاب میان این دو تا حدودی سخت است. نحوه عملکرد هر کدام از این دو دستگاه را مورد بررسی قرار دادیم تا منتاسب با نیاز خود بهترین انتخاب را داشته باشید.

داکت اسپلیت چگونه کار می کند؟

در داکت اسپلیت ها، هوای خنک تولید شده در یونیت داخلی از طریق کانال کشی (داکت) مورد استفاده قرار می گیرد. یونیت خارجی نصب شده در خارج از ساختمان، جریان مبرد را به یونیت داخلی قرار گرفته درون سقف کاذب ارسال می کند. این جریان با عبور از شیر انبساط و ورود به لوله های کویل اپراتور، دمای هوای عبوری را کاهش می دهد.

جریان هوای خنک خارج شده از یونیت داخلی، پس از عبور از مسیر کانال کشی در تمام فضای ساختمان توزیع می گردد.در طبقه های بالا به دلیل تابش مستقیم نورخورشید به سقف، باید از دستگاه هایی با ظرفیت بیشتر استفاده کرد.

نحوه کار کولرهای گازی

در کولرگازی از گاز مبرد برای خنک کردن هوا استفاده می شود. این سیستم ها به دسته های پنجره ای و دو تکه تقسیم می شود. در نوع پنجره ای، تنها یک یونیت برای جذب گرمای محیط و دفع آن به کار گرفته می شود، در حالی که در نوع دو تکه، از یک یونیت داخلی برای جذب گرمای محیط در داخل اتاق و یک یونیت خارجی در فضای باز، به منظور دفع هوای گرم به محیط آزاد استفاده می گردد.

جریان مبرد، از طریق یونیت خارجی به سمت یونیت داخلی ارسال می شود. سپس، مبرد وارد کویل اپراتور شده و باعث جذب گرمای اتاق و کاهش دمای آن می گردد. در ادامه، مبرد گرم شده مجدد به یونیت خارجی باز می گردد. با تکرار مجدد این سیکل، فرایند سرمایش انجام می شود.

تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی

تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی

انتخاب میان داکت اسپیلت و کولر گازی برای تامین سرمایش و گرمایش ساختمان تا حدودی دشوار به نظر می رسد. با کسب اطلاعات لازم در مورد تفاوت داکت اسپلیت و کولرگازی و با توجه به نیازهای ساختمان می توانید انتخاب مناسبی داشته باشید. برخی از این اختلافات عبارتند از:

1. تنظیم دما در کولر گازی و داکت اسپلیت 

برای خرید کولرگازی باید به این نکته توجه داشته باشید که در هر اتاق نیاز به یک یونیت داخلی و خارجی به طور جداگانه وجود دارد در نتیجه دمای هر بخش را به طور جداگانه می توان تنظیم کرد و در صورت لزوم دستگاه موجود در آن اتاق را می توان خاموش یا روشن نمود.

در مورد استفاده از داکت اسپلیت باید توجه داشته باشید که تنها یک یونیت داخلی وجود دارد که دمای کل یک واحد ساختمانی توسط همان یک دستگاه تنظیم می شود. اما در صورت لزوم می توانید با استفاده از دریچه دمپر مناسب در قسمت ورودی کانال هر اتاق، میزان هوای ورودی به آن بخش را کنترل کرده و از این طریق دمای آن قسمت را تنظیم نمایید.

2. تفاوت گرمایش در دو دستگاه

کولرگازی

در هر دو دستگاه اسپلیت و داکت اسپلیت، با استفاده از یک شیر چهار طرفه می توان سیکل تبرید را معکوس کرده و با استفاده از کمپرسور از این دستگاه ها برای گرمایش محیط نیز بهره گرفت؛ اما کارکردن کمپرسور نیاز به مصرف برق بالایی دارد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

تفاوتی که این دو دستگاه با یکدیگر دارند در این است که در داکت اسپلیت با استفاده از کویل آب گرم و برقرای اتصال به یونیت داخلی می توان از این دستگاه برای گرمایش بهره برد بدون اینکه هزینه برق مصرفی زیادی را بر خانوار تحمیل کند.

3. ظرفیت سرمایش و گرمایش

اسپلیت ها به طور معمول در اندازه های 2 و3 تن تبرید تولید می شوند اما داکت اسپلیت ها تا 8 تن نیز در بازار وجود دارند اما به دلیل اینکه یونیت داخلی آن ها بیش از اندازه بزرگ می شود، بیشتر از 5 تن کارایی ندارد. داکت اسپلیت به دلیل ساختمان کانال کشی که دارد برای سرمایش و گرمایش ظرفیت بیشتری نسبت به کولرگازی دارد.

در اولین گام برای انتخاب کولر گازی یا داکت اسپیلت باید به متراژ تحت پوشش هر سیستم توجه کرد. با توجه به مساحت محیط و تعیین ظرفیت کولر گازی یا داکت اسپیلت می توان بهترین سیستم را انتخاب کرد. در جدول زیر ظرفیت های مختلف هر یک از سیستم ها به تفکیک متراژ تحت پوشش آنها ذکر شده است.

ظرفیت کولر گازی (btu)

9000

1200024000

32000

متراژهای تحت پوشش برای واحدهای زیر پشت بام (m2)

12

1734

45

متراژهای تحت پوشش برای واحدهای دیگر (m2)

15

2245

64

جدول 1. ظرفیت کولر گازی

ظرفیت داکت اسپیلت (btu)

18000

24000

30000

36000

محیط مسکونی (m)

40-30

55-40

70-50

80-60

محیط تجاری (m)

30-20

40-30

50-40

60-50

جدول 2. ظرفیت داکت اسپلیت

4. موقعیت نصب و تامین زیبایی طراحی داخل ساختمان

نحوه نصب سیستم های داکت اسپیلت به گونه ای است که یونیت داخلی آن زیر سقف کاذب قرار می گیرند. دریچه داکت اسپیلت، تنها بخش قابل رؤیت از این سیستم است. در این سیستم ها یونیت داخلی در راهرو اتاق ها نصب می شود و اتصال بخش های مختلف آن از طریق کانال کشی انجام می گردد.

در کولرهای گازی، نصب یونیت داخلی و خارجی به شکل دیواری و در معرض دید است. این ویژگی باعث ایجاد جلوه ای نامطلوب در نمای بیرونی ساختمان می شود.

5. آلودگی صوتی

صدای کارکرد سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان به بخش یونیت داخلی و خارجی این سیستم ها مربوط می شود. موقعیت نصب یونیت خارجی در فاصله ای دور چون پشت بام می تواند در کاهش آلودگی صوتی و عدم انتقال صدا به طبقات پایین مؤثر باشد؛ در حالیکه، نصب این یونیت در بخشی چون تراس باعث انتقال صدای کارکرد به داخل ساختمان می شود. در بررسی تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی از آلودگی صوتی باید به صدای کارکرد بالای داکت اسپلیت ها اشاره کرد.

6. قابلیت تنظیم دما

تنظیم دما

تنظیم دما بخشی دیگر از تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی است که به تفاوت ساختاری این دو سیستم مربوط می شود. در کولرهای گازی به دلیل وجود یک کندانسور و اپراتور برای هر اتاق، امکان تنظیم مستقل دمای هر اتاق وجود دارد. این ویژگی در داکت اسپیلت ها وجود ندارد.

در این سیستم ها، اتصال همه اتاق ها از طریق کانال کشی به یک اپراتور، دمای همه اتاق ها را به یک اندازه سرد یا گرم می کند. تنها در صورت افزودن ترمینال باکس در مسیر هر کانال اتاق، امکان تنظیم مستقل دمای هر اتاق وجود دارد. این شرایط به دلیل افزایش قیمت داکت اسپیلت، چندان به صرفه نیست. به همین دلیل، استفاده از داکت اسپیلت برای مکان هایی چون سالن های یک تکه توصیه می شود.

7. میزان مصرف انرژی در حالت گرمایش

بررسی تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی از نظر میزان مصرف انرژی و هزینه برق مصرفی، به ویژه در کشور ما، اهمیت بالایی دارد. برای تعیین میزان برق مصرفی در این دو دستگاه باید به این نکته توجه داشته باشید که برای یک واحد ساختمانی چه تعداد دستگاه مورد نیاز است و این تهویه های مطبوع چه مدت و با چه توان در طول شبانه روز نیاز به کار کردن دارند.

میزان مصرف انرژی در حالت گرمایش کولر گازی تفاوت چندانی با حالت سرمایشی آن ندارد. چرا که در هر دو حالت، کمپرسور در تامین سرمایش و گرمایش نقش دارد.

تفاوت زمانی ایجاد می شود که از آن ها برای گرمایش در هوای سرد استفاده گردد. در حالت گرمایشی داکت اسپلیت ها به دلیل قابلیت استفاده از کویل های آب گرم، در مصرف برق بسیار صرفه جویی خواهد شد؛ در صورتی که در کولرهای گازی چنین قابلیتی وجود ندارد و بهای برق مصرفی آن ها در زمستان بالا خواهد بود.

8. قیمت کدام دستگاه مناسب تر است؟

مقایسه تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی به عنوان یکی از معیارهای مهم مشتریان در هنگام خرید، نصب و اجرا این سیستم هاست. کانال کشی و لوله کشی زیاد در داکت اسپیلت ها، هزینه های نصب و راه اندازی این سیستم ها را بالا می برد. قیمت داکت اسپلیت ها نسبت به سایر سیستم های برودتی چون کولرهای گازی کمتر است.

از نظر میزان مصرف برق و هزینه های تعمیر و نگهداری، داکت اسپیلت ها مصرف برق کمتری دارند. البته، نحوه تنظیم سرمایش داکت اسپلیت یا گرمایش آن در افزایش یا کاهش این میزان نقش دارد.

قیمت یک سیستم تهویه مطبوع به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتست از:

  • کارخانه تولید کننده
  • کشور تولیدکننده
  • نوع مبرد
  • ظرفیت دستگاه
  • داشتن گارانتی
  • دارا بودن اینورتر

برند و کیفیت دستگاه

از فاکتورهای مهم در قیمت خرید داکت اسپیلت یا کولر گازی، برند و کیفیت محصول است. خرید از برندهای معتبر به دلیل کیفیت بالای محصول تولید شده، بهره وری بالاتر انرژی و نیاز به تعمیرات کمتر، به صرفه تر است. با یک سرچ ساده در اینترنت و بررسی نظرات در مورد داکت اسپیلت یا کولر گازی می توان بهترین برند هر یک از این سیستم ها را انتخاب کرد.

9. تهویه و هوای تازه محیط

تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی به لحاظ تهویه مطبوع فضا از دیگر ویژگی های قابل بررسی است. در کولرهای گازی یا اسپیلت ها امکان ایجاد هوای تازه وجود ندارد. در نتیجه، ایجاد تهویه و ایجاد فشار مثبت داخل ساختمان امکان پذیر نیست. در مقابل، نصب و راه اندازی داکت اسپیلت ها استفاده از هوای تازه را برای ساکنان فراهم می کند.

کولرهای گازی، مزایا و معایب آن

کولر گازی بهتر است یا داکت اسپلیت؟

از مهم ترین مزایای کولرهای گازی می توان به این موارد اشاره کرد:

  • قابلیت خنک کنندگی سریع محیط
  • عدم تولید صدا
  • عدم استفاده از آب به عنوان خنک کننده

معایب این سیستم ها نیز عبارتند از:

  • قیمت بالا
  • مصرف برق بالا
  • افزایش آلودگی هوا

داکت اسپلیت، مزایا و معایب

داکت اسپلیت یا کولرگازی

صدای بالا و عدم امکان تنظیم مستقل دمای هر اتاق، از مهم ترین معایب داکت اسپیلت  محسوب می شود. 5 مزیت استفاده از داکت اسپلیت را می توان به صورت زیر معرفی کرد:

  1. تامین گرمایش از طریق کویل آبگرم
  2. مستقل بودن هزینه مصرف انرژی هر واحد
  3. فیلتر کردن هوای ورودی و جذب رطوبت هوا
  4. صرفه جویی در مصرف انرژی
  5. تامین هوایی با اکسیژن بالا

سخن آخر، تفاوت داکت اسپلیت با کولر گازی، کدام بهتر است؟

برای پاسخ به این سؤال باید تفاوت داکت اسپلیت و کولر گازی و مزایا و معایب هر یک از این سیستم ها را بررسی کرد. در اولین نگاه ممکن است به دلیل مزایای بیشتر داکت اسپیلت، این سیستم را به عنوان بهترین گزینه انتخاب کرد. اما بررسی تمام جوانب از جمله میزان برق مصرفی، قدرت و ظرفیت سرمایش و گرمایش و دیگر فاکتورهای معرفی شده در این مقاله حائز اهمیت خواهد بود.

در یک قاعده کلی می توان داکت اسپیلت ها را برای فضاهای بزرگ و کولرهای گازی را برای محیط های کوچک انتخابی مناسب معرفی کرد. استفاده از یک یا دو کولر گازی برای متراژ زیاد جوابگو نخواهد بود. در این شرایط با افزودن یونیت های داخلی دیگر، بکارگیری یونیت های خارجی هم مورد نیاز است.

با پیش بینی فضای لازم برای نصب یونیت های خارجی و در نظر گرفتن حداقل فاصله آن نسبت به یونیت های داخلی، استفاده از اسپلیت ها در این شرایط با مشکل مواجه می شود. این در حالی است که در داکت اسپلیت ها می توان تهویه مطبوع متراژ بالایی را حتی با یک یونیت خارجی پوشش داد. برای انتخاب بهترین سیستم تهویه مطبوع در محل کار یا سکونت خود می توانید با مشاورین ما در آپادانا کالا در تماس باشید.

سؤالات متداول

مصرف انرژی گرمایش داکت اسپلیت و کولر گازی چگونه است؟

میزان مصرف انرژی در حالت گرمایش کولر گازی تفاوت چندانی با حالت سرمایشی آن ندارد. چرا که در هر دو حالت، کمپرسور در تامین سرمایش و گرمایش نقش دارد. اما گرمایش سیستم های داکت اسپیلت توسط موتورخانه مرکزی یا آب گرم پکیج انجام می شود. به همین دلیل، حالت گرمایش داکت اسپیلت ها مصرف برق بالایی ندارد.

برای فضاهای بزرگ داکت اسپلیت بهتر است یا کولر گازی؟

گرچه داکت اسپلیت نسبت به کولر گازی هزینه نصب و راه اندازی بالاتری دارد، اما به دلیل قدرت سرمایش و گرمایش بالاتر، مصرف بهینه انرژی در حالت گرمایش، تنظیم مستقل دمای هر اتاق برای فضاهای بزرگ مناسب تر است.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *