آلودگی های آب و هوایی که این روزها در محیط وجود دارد، تهیه دستگاه های تهویه را به جزو لاینفک خانه ها و محل های کار تبدیل کرده است. ممکن است در زمان تهیه دستگاه تهویه با دو نوع مختلف به نام های هواساز و ایرواشر خانگی مواجه شده باشید و این سوال برایتان مطرح شده باشد که کدامیک مناسب شماست؟
با توجه به تفاوت ایرواشر و هواساز، کاربردهایی که هر کدام برای شما دارد، نحوه عملکرد، قابلیت استفاده در شرایط آب و هوایی محیط زندگیتان و هزینه ای که برای تهیه آن در نظر گرفته اید، می توانید یک انتخاب بهینه داشته باشید. در زیر چند نمونه از این تفاوت ها را به اجمال مورد بررسی قرار داده ایم.
تفاوت های اساسی هواشور و هواساز
هواساز و هواشور با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در زمان خرید باید به آن ها دقت داشته باشید. هواساز دستگاه تهویه مطبوعی است که در هر دو فصل تابستان و زمستان کاربرد دارد، در حالی که ایرواشر عملکردی شبیه به کولرهای آبی داشته و با پاشیدن ذرات آب به هوای گرم ورودی عمل خنک کردن را انجام می دهد. ایرواشر دارای 4 قطعه الکتروموتور، فن، کویل و رطوبت زن می باشد در حالی که هواساز علاوه بر این اجزا دارای دو قطعه دمپر و فیلتر اضافه تر است.
این دو دستگاه علاوه بر تفاوت های فوق الذکر، در موارد دیگری نیز با یکدیگر فرق دارند که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره شده است:
1. تفاوت ایرواشر و هواساز در کاربرد
در دستگاه هوا ساز امکان کانال کشی وجود دارد، اما در ایرواشر چنین قابلیتی وجود نداشته و این مسئله مهمترین تفاوت این دو دستگاه با هم محسوب می شود. استفاده از هوا ساز در مکان هایی که دارای آسانسور است مانند محوطه های صنعتی، سازمان های اداری، بیمارستان ها و مجتمع های مسکونی از هواساز استفاده می شود.
2. فرق هوا ساز با ایرواشر از نظر عملکرد
دومین مغایرتی که این دو دستگاه تهویه با یکدیگر دارند در توان عملکردی آن هاست. ایرواشرها به دلیل توان عملیاتی محدودی که دارند، برای محیط های با وسعت کم مانند آپارتمان های مسکونی یا اداری مناسب تر هستند.
3. تفاوت گرمایش در دو دستگاه تهویه مطبوع
در هوا ساز، عمل گرمایش با استفاده از اتصال دستگاه به منابع تولید حرارت مانند بویلر یا دیگ بخار ایجاد گشته و ورود آب داغ یا بخار به کویل ها، باعث افزایش دمای هوا می شود. اما در دستگاه ایرواشر گرمای هوا با اتصال کویل به پکیج تامین می گردد و با ورود آب داغ به کویل، هوای داخلی دستگاه گرم شده و به محیط منتقل می گردد.
4. فرق دستگاه هواشور با هواساز در سرمایش
عملیات سرد کردن هوا در ایرواشر از طریق پاشیدن آب به آن اتفاق می افتد و باعث کاهش دما می شود. تهویه هوا در airwasher، بسیار شبیه عملکرد کولرهای آبی بوده و بسیار کمتر از هوا ساز، قادر به کم کردن دمای هوا است. در هواساز خنک کردن هوا با استفاده از دستگاه هایی مانند چیلر یا VRF انجام می شود. آب سرد از طریق کویل سرمایشی وارد دستگاه شده و هوا با عبور از روی آن حرارت خود را از دست داده و دمایش کاهش پیدا می کند. نوعی از هوا ساز به نام DX وجود دارد که ماده خنک کننده به طور مستقیم وارد کویل شده و عمل سرمایش از طریق آب سرد انجام نمی شود.
5. تفاوت از نظر کنترل رطوبت در هواساز و airwasher
تفاوت مهم دیگری که این دو دستگاه با یکدیگر دارند در میزان توانایی آن ها در کنترل میزان رطوبت هوا است. در ایرواشر، رطوبت زنی از طریق پاشیده شدن قطرات آب به هوا انجام گرفته و دستگاه قادر به کم کردن رطوبت نیست و فقط می تواند آن را افزایش دهد. بنابراین در مناطق شرجی و مرطوب نمی توان از این دستگاه برای تهویه محیط استفاده کرد.
اما دستگاه هوا ساز علاوه بر رطوبت زنی، قادر به رطوبت زدایی بوده و می توان از این دستگاه در هر شرایط آب و هوایی و رطوبتی استفاده کرد. میزان کنترل رطوبت در این دستگاه به قدری زیاد است که می توان در فضاهای مرطوبی مانند استخرها از هواساز برای تهویه استفاده کرد.
6. تفاوت airwasher با هواساز در فیلتراسیون
دستگاه هوا ساز و ایرواشر از منظر عمل فیلتراسیون نیز با یکدیگر فرق دارند. ایرواشر تنها قادر به جداسازی ذرات درشت آلودگی ها و گرد و غبار از هوا بوده و فیلتراسیون در این دستگاه به صورت معمولی انجام می گیرد، اما در هواساز علاوه بر آلودگی های درشت، ذرات ریزتر آلاینده ها، میکروارگانیسم ها و حتی بوهای ناخوشایند نیز تصفیه می گردد.
با توجه به بالا رفتن میزان آلودگی هوا در کلان شهرها، این مسئله می تواند نیاز کاربران به هوای پاک را تا حدود زیادی تامین کرده در نتیجه هواساز با استقبال زیاد مواجه شده است.
7. تفاوت قیمت دستگاه ایرواشر با هوا ساز
دستگاه هواساز به دلیل دارا بودن ویژگی هایی مانند فیلترهای قوی تر و حرفه ای تر، ظرفیت بالاتر، قابلیت رطوبت زنی و رطوبت زدایی در یک دستگاه، راندمان بالاتر، حجم هوادهی بیشتر و… قیمت بیشتری نسبت به ایرواشر دارد، اما با توجه به کیفیت هوای خروجی که در اختیار کاربر قرار می گیرد این بالا بودن قیمت، قابل توجیه است.
ایرواشر یا هواساز؟
با توجه به مقایسه ریز بینانه ای که از جهات مختلف میان این دو دستگاه صورت گرفت و تفاوتهایی که این دو تهویه مطبوع با یکدیگر دارند، کاربر پیش از اقدام به خرید باید نوع نیاز و میزان بودجه مورد نظر خود را مشخص کند. به طور مثال افرادی که در مناطق مرطوب زندگی می کنند، نمی توانند از ایرواشر، تهویه مطبوع مورد نظر خود را در یافت کنند، در حالی که هواساز در تمام اقلیم های آب و هوایی کاربرد دارد.
کلام آخر
دستگاه های ایرواشر و هواساز هر دو دستگاه های تهویه مطبوعی هستند که در برخی موارد با یکدیگر تفاوت هایی دارند. اولین تفاوت در قطعات داخلی آن هاست که فیلتر و دمپر دو قطعه اضافه تری هستند که در هوا ساز نسبت به ایرواشر وجود دارد. این دو دستگاه از منظر میزان رطوبت، فیلتراسیون، کیفیت هوای خروجی، نیاز به دستگاه جانبی جهت سرمایش و … با یکدیگر متفاوت هستند.
هواساز به دلیل داشتن امکانات بیشتر و در نتیجه هوای خروجی مطبوع تر، قیمت بالاتری داشته اما این قیمت بیشتر در مقایسه با کیفیت هوای مطلوب تری که در اختیار کاربران قرار می دهد، اغلب نادیده گرفته می شود. علاوه بر دقت در تهیه یک دستگاه تهویه مناسب، باید به فکر قطعات و ملزومات مورد نیاز نیز باشید. گروه تولیدی صنعتی آپادانا کالا کلیه قطعات لازم مانند انواع دریچه تهویه هوا را با بهترین کیفیت در اختیار شما قرار می دهد با مراجعه به سایت آپاداناکالا می توانید اقلام مورد نیاز خود را تهیه نمایید.
سوالات متداول
دستگاه های تهویه هواساز و ایرواشر چه تفاوتی از نظر عملکرد با یکدیگر دارند؟
در هواسار امکان کانال کشی وجود داشته و می توان از آن در فضاهایی که آسانسور وجود دارد مانند بیمارستان ها و مجتمع های مسکونی و اداری از آن ها استفاده کرد؛ در حالی که ایرواشر چنین قابلیتی ندارد.
عمل فیلتراسیون در هواساز بهتر انجام می شود یا ایرواشر؟
هواساز به دلیل توانایی فیلتراسیون گرد و غبار، آلاینده ها و میکروارگانیسم ها با ذرات بسیار ریز و تصفیه بهتر هوا، عملکرد بیشتری دارد.