مقالات

آشنایی با انواع سقف های جدید ساختمانی

انواع سقف های جدید ساختمانی

سقف ساختمان یکی از مهمترین اجزای سازه آن است که وظیفه حفظ پایداری ساختمان را بر عهده دارد. اگر سقف استحکام و مقاومت کافی نداشته باشد، امنیت ساکنان ساختمان به خطر می افتد. بنابراین مهندسین ساختمان در انتخاب سقف دقت فراوانی دارند و سعی می کنند مناسب ترین آن را به کار ببرند. همچنین استفاده از انواع دریچه ها مانند دریچه گرد، دریچه تهویه و… در همه سقف ها امکان پذیر نیست. به عنوان مثال دریچه گرد تنها در سقف های بلند به کار می رود. امروزه انواع سقف های جدید ساختمانی وجود دارند که هرکدام از ویژگی خاصی برخوردار هستند و با توجه به نیاز ساختمان انتخاب می شوند.

معرفی انواع سقف های جدید ساختمان

انواع مختلف سقف های جدید ساختمان شامل موارد زیر هستند:

سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک، یکی از انواع سقف های جدید ساختمان محسوب می شود و یکی از رایج ترین سقف ها است. اجزای این سقف شامل بلوک های پرکننده و بتنی، تیرها، آرماتور حرارتی و آرماتور برشی است که تیرچه ها و بلوک های پرکننده، از اجزای خاص این سقف به شمار می روند. تیرچه بلوک ها، با استفاده از میلگرد، مرکز و مفتول های فلزی، به صورت پیش ساخته تولید می شوند.

تیرچه ها روی تیرهای اصلی بتنی یا سازه فولادی قرار گرفته و فضای بین تیرها با بلوک های سفالی یا بتونی پر می شود. علت استفاده از این نوع سقف، وزن سبک آن است که در برابر زلزله مقاومت زیادی از خود نشان می دهد. همچنین در سقف ها می توان از دریچه تنظیم هوا استفاده کرد.

 

سقف وافل یا دال دو طرفه

سقف وافل

سقف وافل، با استفاده از سیستم دال قابلمه ای تولید می شود و جهت اجرا، به میلگردهای تقویتی نیازی ندارد. ظاهر این سقف، شبیه دال دو طرفه است؛ به همین علت، با این نام نیز شناخته می شود. این سقف برای اجرا، به روان کننده بتن نیازی ندارد و می توان آن را در دسته سقف های اقتصادی و ارزان قرار داد. این نوع سقف، در محیط های بزرگ مانند فرودگاه ها، بیمارستان ها، کارخانه های صنعتی و… استفاده می شود.

سقف کوبیاکس

سقف کوبیاکس

یکی دیگر از انواع سقف های جدید ساختمانی، سقف کوبیاکس است که ساختاری شبیه سقف وافل دارد. به این صورت که در ضخامت دال گوی های تو خالی و سبک قرار داده می شود. عملکرد این گوی ها، مشابه بلوک های فوم در سقف های تیرچه است. یعنی از پر شدن بتن در جاهایی که نیاز به بتن ندارد جلوگیری می کند. این گوی شبیه یک توپ فوتبال کم باد است که می توانید آن را با دست از بالا و پایین فشار دهید.

گوی ها در فضای بین شبکه آرماتور بالا و پایین قرار می گیرند که برای حفظ نظم و ترتیب مشخص گوی آن ها کنار یکدیگر، آن ها را در یک قفس فلزی به صورت خرپا قرار می دهند و بین شبکه های آرماتور بالا و پایین جای گذاری می کنند. جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافتی یا پلی پروتئین است و به همین دلیل کوبیاکس هزینه زیادی دارد و زمان بر است؛ از این رو نتوانسته بین سقف های موجود در ایران جایگاه مناسبی داشته باشد.

سقف کامپوزیت

سقف کامپوزیت

این نوع سقف، تنها در اسکلت های فلزی قابل استفاده است و برای اجرا به ورق گالوانیزه نیاز دارد. اجزای این سقف شامل تیر فرعی، بتن، برشگیر و آرماتور حرارتی است. با توجه به اینکه در اجرای این سقف به شمع بندی نیازی نیست، می توان چند سقف را به طور همزمان بتن ریزی کرد.

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی یکی دیگر از انواع سقف های جدید ساختمانی است که سرعت اجرای بالایی دارد و یکی از پرطرفدارترین سقف ها محسوب می شود. در این نوع سقف ها معمولا تیرهای فرعی، بتن، آرماتور و ورق های گالوانیزه به کار می روند. این سقف ها از ایمنی قابل قبولی برخوردارند؛ زیرا پس از چسباندن ورق به سازه اصلی، یک عرشه فولادی بزرگ ایجاد می شود که یک سطح ایمن را در اختیار سازندگان قرار می دهد.

سقف روفیکس

سقف روفیکس

سقف روفیکس، در حقیقت یک سقف کامپوزیت با صفحه فلزی مشبک به نام روفیکس است که به عنوام قالب ماندگار استفاده می شود . به علت مشبک بودن روفیکس، بتن جدید به راحتی با آن مخلوط شده و ترکیب بتن و فلز، باعث مقاومت حاصله در حمل بار روی سقف می شود. فاصله بین تیرهای فرعی حداکثر 80 سانتیمتر است؛ زیرا فاصله بیشتر باعث شکم دادن روفیکس در زمان بتن ریزی می شود.

در استفاده از سقف وفیکس باید به نکات زیر دقت کنید:

  • نسبت آب به سیمان بتن، نباید بیشتر باشد. به عبارتی بتن نباید شل باشد.
  • از تجمع بتن در یک نقطه باید جلوگیری شود؛ زیرا در این صورت ممکن است بار تجمع پیدا کند و روفیکس پاره شود.

بهترین سقف، چه سقفی است؟

 سقف ساختمان اهمیت زیادی دارد و باید در انتخاب آن دقت کنید. به طور دقیق نمی توان گفت کدام سقف بهتر است؛ زیرا ساختمان های مختلف به سقف های گوناگون نیاز دارند؛ اما می توانید به موارد زیر دقت کنید:

  • برای دهانه های متوسط، تا هفت متر می توانید سقف تیرچه بلوک را انتخاب کنید.
  • برای دهانه های بلند یعنی بیش از 10 متر سقف وافل گزینه مناسبی به نظر می رسد.
  • در سقف هایی که بار سنگینی متحمل می شوند مانند کارگاه های صنعتی، دال های بتنی را انتخاب کنید.

سخن پایانی

سقف ها جزو مهمترین اجزای ساختمان هستند و انتخاب آن ها از میان انواع سقف های جدید ساختمانی، اهمیت فوق العاده ای دارد. شما باید سقفی را به کار برید که وزن سنگینی نداشته باشد و هنگام زلزله مقاومت داشته باشد. با توجه به مساحت، ارتفاع و کارایی ساختمان سقف های مختلفی استفاده می شود که مهندس ساختمان با محاسبات دقیق می تواند تشخیص دهد چه سقفی مناسب است.

در ساختمان هایی که دریچه ها در سقف قرار می گیرد، باید هنگام اجرای سقف برای آن تمهیدات لازم صورت بگیرد. همچنین آپاداناکالا، انواع دریچه را در جنس های مختلف تولید می کند و می توانید دریچه مورد نظر که با سقف هماهنگ باشد را از این مجموعه خریداری نمایید.

سوالات متداول

 

انواع سققف های جدید ساختمانی کدامند؟

سقف های جدید ساختمانی انواع مختلفی دارند و شامل سقف وافل، تیرچه بلوک، روفیکس و… هستند.

بهترین سقف ساختمانی چه سقفی است؟

به طور قطع نمی توان گفت چه سقفی بهترین است. چون برای ساختمان های گوناگون، سقف های متفاوتی انتخاب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *