سیستم های تهویه

چیلر جذبی چیست و چگونه کار می کند؟ + نقش آن در هوای ساختمان

چیلز جذبی

چیلر جذبی (Absorption chiller)، که به آن چیلر ابزوربشن ماشینی القا می شود یکی از محبوب ترین تجهیزات در سیستم های تهویه است. از این رو هواسازهای مختلفی در دریچه تهویه هوای خانه و انواع سیستم تهویه ساختمانی و شرکتی وجود دارد که در دسته بندی انواع هواسازها و تهویه مطبوع قرار می گیرند.

اما چیلرها بر اساس سیکل تبرید جذبی عمل می کنند و به جای انرژی الکتریکی، از انرژی حرارتی استفاده می نمایند. سروصدای کمتر این محصولات، باعث افزایش محبوبیت آن ها در سال های اخیر شده است. همراه ما باشید تا با مزایا و طرز کار چیلر ابزوربشن بیشتر آشنا شوید.

چیلر جذبی چیست؟

این مدل چیلر یکی از پرفروش ترین سیستم های برودتی رایج در صنعت تهویه است که بر اساس سیکل تبرید فعالیت می کند. این نمونه ها می توانند بدون نیاز به انرژی الکتریکی و کمپرسور، از انرژی حرارتی برای تولید برودت کمک بگیرند. چیلرهای ابزوربشن از فناوری تبرید جذبی برای طراحی سیستم تهویه مطبوع استفاده می کنند. این تجهیزات برخلاف چیلر تراکمی، می توانند از انرژی گرمایی به جای انرژی الکتریکی استفاده نمایند و همین امر باعث می شود تا انرژی گرمایی اتلاف شده در پروژه را برای تأمین گرمای این چیلر به کار بگیرند.

4 مزیت کلیدی چیلر جذبی

چیلر جذبی

هنگام بررسی مزایا این چیلر، باید امکانات این سیستم را با تراکمی مقایسه کنید تا شما به درک درستی از ویژگی های مثبت ابزوربشن چیلر برسید.

1. قیمت منطقی و مقرون به صرفه

هزینه نگهداری و تعمیر این تجهیزات بسیار پایین است، چراکه تکنسین های بیشتری هستند که می توانند فرایند تعمیر آن را دنبال کنند.

2. عدم وابستگی به انرژی الکتریکی و صرفه جویی در مصرف برق

چیلرهای جذبی که از گرمای تلف شده به عنوان منبع انرژی کمک می گیرند و مصرف برق بسیار ناچیزی دارند. این تجهیزات در مکان هایی که امکان استفاده از انرژی الکتریکی وجود ندارد نیز به کار گرفته می شوند.

3. کم بودن میزان تولید صدا و ارتعاش

با حذف شدن کمپرسور و جایگزین شدن آن با کنداسور، این چیلرها می توانند بدون سروصدای زیاد، به فعالیت خود ادامه دهند.

4. عدم استفاده از مبردهای مضر و آسیب رسان

این محصولات تراکمی به خاطر حضور CFC، به عنوان یک تهدید بزرگ برای لایه اوزون شناخته می شوند. ولی چیلرهای جذبی هیچ خطری برای محیط زیست ندارند؛ چراکه از آب به عنوان ماده مبرد کمک می گیرند.

5 مرحله نهایی طرز کار چیلر ابزوربشن

طرز کار چیلر

اگر بخواهیم با زبانی ساده نحوه کار چیلرهای جذبی را برایتان شرح دهیم، باید بگوییم که سیستم های تبریدی جذبی، بر اساس فرایندهای شیمیایی و جذب گرما به تولید سرما می پردازند. در حقیقت چیلرهای جذبی، تجهیزاتی هستند که بر اساس سیکل تبریدی در بخش های جاذب و ژنراتور، اقدام به تولید برودت می کنند.

ماده جاذب حرارت در این سیستم لیتیوم بروماید است. آب که به عنوان ماده مبرد شناخته می شود، در این سیستم در فشار بسیار پایین، تبخیر شده و بخارات حاصل از این فرایند، توسط لیتیوم بروماید جذب می شوند.

مرحله اول: ترکیب آب و لیتیوم بروماید (با نسبت ۴ به ۶)، توسط پمپ از قسمت ابزوربر مکیده شده و به درون ژنراتور پمپاژ می شود. در قسمت بعدی انرژی گرمایی به مخزن ژنراتور وارد خواهد شد. در نظر بگیرید که ژنراتور هم اکنون حاوی ترکیب ماده مبرد و جاذب است. منبع گرمای مورد استفاده در این مرحله می تواند انرژی تلف شده موتورخانه باشد.

مرحله دوم: پس از انتقال انرژی گرمایی به مخزن ژنراتور، آب به کمک فرایند تبخیر از لیتیوم بروماید جدا می شود. با غلیظ شدن سطح لیتیوم بروماید و بخار شدن آب، گرمای بخار به دریچه فنکویل انتقال پیدا می کند.

مرحله سوم: آب بخار شده در مرحله قبل توسط چگالنده (کندانسور)، به حالت مایع تبدیل می شود. برای بهبود راندمان فرایند چگالش، از برج خنک کننده در سیکل جذبی کمک می گیرند. کندانسور که بخار آب را به خود جذب کرده بود، داخل پوسته فوقانی برج خنک کننده قرار دارد و بخار آب را به مایع تبدیل می کند. در نهایت آب در کف کندانسور در مخزنی مخصوص انباشته می شود.

مرحله چهارم: لیتیوم بروماید غلیظ شده پس از خروج بخار آب، به سمت مخزن جاذب هدایت می شود. در این مسیر، لیتیوم از مبدل حرارتی عبور می کند تا دمای آن کاهش پیدا نماید. فرایند های گرماگیر و گرمادهی که در مسیر ژنراتور و اپراتور انجام می شوند، باعث افزایش راندمان برودتی در چیلرهای جذبی شده اند.

مرحله پنجم: در انتها محلول غلیظ شده لیتیوم، از طریق نازل هایی بر روی ترکیب آب و ماده جاذب پاشیده شده و سیکل فوق دائماً در تکرار است.

4 جزء اصلی چیلر جذبی

چیلرهای جذبی انواع مختلفی دارند. امروزه مهندسان بر اساس مکانیزم طراحی، منبع حرارتی و نوع ماده جاذب و مبرد، چیلرها را در دسته بندی های متفاوتی قرار می دهند. با این حال تمامی این قطعات دارای ۴ قسمت اصلی هستند که در ادامه به بررسی آن ها پرداخته شده است.

1. ژنراتور یا مولد

ژنراتور یک محفظه مخزن مانند است که لیتیوم بروماید و محلول آب را درون خودش نگه می دارد. نام دیگر آن واحد تغلیظ کننده است. ماده مبرد و ماده جاذب که به ترتیب آب و لیتیوم بروماید هستند، درون این قسمت و از طریق یک مبدل حرارتی گرم می شوند تا آب موجود در ترکیب تبخیر شود.

2. کندانسور

کندانسور

برای کاهش مصرف آب و بازگردانی آب های تبخیر شده در قسمت های قبلی، لازم استچ سیستمی وجود داشته باشد تا با انجام فرآیند چگالش بر روی بخار آب، آن را به مایع تبدیل کند. کندانسور در یک پوسته مشترک با ژنراتور قرار گرفته است و در قسمت فوقانی چیلر نصب می شود. نام دیگر کندانسور چگالنده می باشد.

3. محفظه جاذب

ابزوربر (محفظه جاذب)، نوعی مخزن است که بر اساس ظرفیت چیلر ابزوربشن حاوی مقدار مشخصی ماده لیتیوم بروماید می باشد. این سیستم در یک پوسته مشترک با اواپراتور قرارگرفته است.

4. اواپراتور

اپراتور

این قسمت وظیفه دارد تا دمای آب مصرفی ساختمان را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. قیمت چیلر ابزوربشن تا حد زیادی به ظرفیت و ابعاد اپراتور آن بستگی دارد، پس در هنگام خرید به این نکته توجه کنید. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که در تهیه لوله های سیستم تبادل حرارت در اواپراتور، از آلیاژ مس استفاده می شود.

اواپراتور یا همان تبخیرکننده، یکی از اصلی ترین قسمت های چیلر ابزوربشن است که نوعی مبدل حرارتی محسوب می شود.

نقش چیلر ابزوربشن در هوای ساختمان

با شروع تابستان، بازار خرید و فروش چیلر ابزوربشن داغ تر می شود؛ چرا که این سیستم ها در سال های اخیر توقعات مخاطبان را برآورده ساخته اند. به همین دلیل در بسیاری از واحدهای تجاری برای تهویه، کاهش رطوبت و ایجاد برودت از این نوع چیلر استفاده می شود. اگر ساختمان مد نظر شما دارای موتور خانه باشد، شما می توانید از چیلرهای ابزوربشن برای کاهش هزینه ها و بهبود فرآیند انواع سیستم‌ تهویه مطبوع و ایجاد برودت استفاده کنید.

فراموش نکنید که شما باید قبل از خرید چیلر ابزوربشن به فضای نصب، ظرفیت برودتی، اقلیم و درجه حرارت محیط مدنظرتان توجه نمایید.

نصب چیلر در فضای موتورخانه و پشت بام امکان پذیر است. دقت کنید که امروزه علاوه بر چیلرهای تهویه کننده، چیلر های رطوبت گیر و خنک کننده نیز تولید شده اند، پس با توجه به کاربرد مدنظرتان، باید به سراغ خرید تجهیزات مختلفی بروید.

جمع بندی

سهولت نگهداری، تعمیرات و مصرف برق ناچیز در چیلرهای ابزوربشن، باعث شده است تا این تجهیزات به یکی از پرفروش ترین تجهیزات تهویه مطبوع تبدیل شوند. شما هم با در نظر گرفتن ظرفیت و شرایط برودتی پروژه مد نظرتان، می توانید برای خرید چیلر جذبی اقدام کنید. اگر به فکر خرید یک سیستم تهویه مقرون به صرفه و کم مصرف هستید، مجموعه آپادانا کالا پیشنهاد می کند که خرید چیلر جذبی را در بین اولویت های خود قرار دهید.

سوالات متداول

نقش چیلر ابزوربشن در هوای ساختمان چیست؟

با شروع تابستان، بازار خرید و فروش چیلر ابزوربشن داغ تر می شود؛ چرا که این سیستم ها در سال های اخیر توقعات مخاطبان را برآورده ساخته اند. به همین دلیل در بسیاری از واحدهای تجاری برای تهویه، کاهش رطوبت و ایجاد برودت از این نوع چیلر استفاده می شود.

مزایا کلیدی چیلر جذبی کدامند؟

قیمت منطقی و مقرون به صرفه – کم بودن میزان تولید صدا و ارتعاش – عدم استفاده از مبردهای مضر و آسیب رسان و…

5/5 - (5 امتیاز)

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *