سیستم های تهویه

چیلر تراکمی چیست و چگونه کار می کند؟

چیلر تراکمی

در کارگاه های صنعتی، هنگامی که دستگاه ها و تجهیزات مشغول فعالیت هستند، گرمای بسیار زیادی تولید می کنند که این گرما می تواند به دریچه تهویه در ساختمان آسیب برساند. به همین دلیل در کارگاه های صنعتی از چیلرها استفاده می شود. در واقع چیلرها دستگاه هایی هستند که برای تولید برودت و سرمایش در ماشین آلات صنعتی و فرایندهای تولیدی به کار گرفته می شوند. اما علاوه بر کارگاه های صنعتی، چیلرها در ساختمان ها، برج ها، مراکز تجاری و تفریحی هم به کار گرفته می شوند؛ بدین ترتیب چیلرها آب سرد تولید می کنند و با کمک این آب سرد می توان فضای داخلی ساختمان ها را از طریق هواساز و دریچه فنکویل خنک نمود.

چیلرها به دو دسته کلی چیلر تراکمی بخار (Vapor compression chiller) و چیلر جذبی تقسیم بندی می شوند. موضوع مورد بررسی امروز ما چیلر تراکمی یا همان چیلر تراکمی بخار است. اما چیلر تراکمی چیست و نحوه فعالیت آن به چه صورت است؟ آیا ساختمان ها هم به چیلر نیاز دارند؟

چیلر تراکمی چیست؟

از لحاظ لغوی چیلر (Chiller) به معنای خنک کننده است. بنابراین ممکن است چنین تصور کنیم که کار چیلر تولید سرما است. اما این تصور درست نیست، بلکه چیلر با حذف گرما، ایجاد خنکی می کند. بنابراین اگر بخواهیم چیلر را در یک خط تعریف کنیم باید بگوییم: “چیلر یک بخش از تهویه مطبوع هوا است که به وسیله حذف گرما کار خود را انجام می دهد.”

تفاوت چیلر تراکمی و سایر چیلرها

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، چیلرها دارای دو دسته کلی تراکمی و جذبی می باشند که هریک از این دو دسته دارای زیر دسته هایی هم می باشند. همه چیلرها دارای اجزای یکسانی می باشند و تنها تفاوتی که بین چیلر برقی و سایر چیلرها وجود دارد، حضور کمپرسور در چیلر برقی یا چیلر تراکمی است. پس هر چیلری که کمپرسور دارد، چیلر برقی است. به دلیل وجود کمپرسور، چیلر برقی از انرژی برق استفاده می کند، به همین دلیل به این چیلر، چیلر برقی هم می گویند.

به دلیل کارکرد خوبی که چیلر برقی دارند از آن ها در پروژه های مسکونی، اداری، تجاری، تفریحی، سالن های ورزشی و صنایع مختلف (مانند: نساجی، داروسازی، غذایی، چاپ و …) استفاده می شود.

وظیفه چیلرهای تراکمی

وظیفه چیلرها کنترل دما است. چیلرها کنترل دما را به این صورت انجام می دهند که ابتدا دما را به میزان مطبوع می رسانند و سپس آن دما را حفظ می کنند. چیلرها همچنین رطوبت را هم کنترل و با ایجاد جریان هوا به پاکسازی هوای محیط کمک می کنند.

چیلرهای تراکمی چگونه کار می کنند؟

چیلر تراکمی

آبی که درون دستگاه ها (دستگاه های صنعتی و یا دستگاه های تهویه ساختمان ها) گرم شده است، به چیلر وارد می شود و چیلر این آب را خنک نموده و به دمای مطلوب می رساند و به کمک پمپاژ آب، دوباره این آب خنک شده را به دستگاه ها وارد می کند و این چرخه ادامه می یابد. به شکل دقیق تر نحوه کار چیلر برقی بدین صورت است که:

مرحله اول: مایع گرم شده وارد اواپراتور چیلر می شوند. اواپراتور را با نام واحد تبخیر می شناسند؛ در این مرحله مایع، گرمای محیط را گرفته و به گاز تبدیل شده است. بنابراین هوای اطراف این محیط کاهش می یابد. (اواپراتور دارای کمترین دما در چیلر است).

کمپرسور گاز را متراکم کرده و دمای آن را افزایش می دهد و سپس آن را به سمت کندانسور هدایت می کند.

کندانسور گاز را به مایع اشباع شده تبدیل می کند (کندانسور دارای بیشترین دما در چیلر است).

آخرین قسمت درون شیر انبساط اتفاق می افتد. در این مرحله فشار از روی مایع اشباع شده برداشته می شود و منبسط می گردد. در نهایت هم مخلوطی از مایع و گاز از شیر انبساط خارج شده و وارد اواپراتور می شود.

نکته مهم: اواپراتور و کندانسور که دارای کمترین و بیشترین دما هستند باید عایق بندی شوند تا نتوانند روی دمای یکدیگر تاثیر بگذارند.

طبق مطالبی که تاکنون گفته شد، تمامی چیلرهای تراکمی از 4 بخش اصلی تشکیل شده اند :

  1. کمپرسور که واحد تراکم است.
  2. کندانسور که واحد چگالش و دارای بالاترین دما است.
  3. شیر انبساط که واحد اختناق است.
  4. اواپراتور که واحد تبخیر و دارای کمترین دما است.

انواع چیلرهای تراکمی

چیلر تراکمی

کندانسور قطعه ای می باشد که تعیین کننده نوع عملکرد چیلر است. بر اساس نوع کندانسور چیلرهای تراکمی به دو دسته چیلر تراکمی هوا خنک (چیلر هوایی) و چیلرهای تراکمی بخار آب خنک (چیلر آبی) تقسیم می شوند.

چیلر هوا خنک، تولید سرمایش را از طریق سرد کردن آب و انتقال آن به مصرف کننده انجام می دهد. چیلر آب خنک تولید سرمایش را از طریق گرفتن گرمای آب انجام می دهد. در چیلر آب خنک مبرد پس از اینکه گرمای آب گرفته شد، با دما و فشار بالا به کندانسور منتقل می شود.

نقش چیلرهای تراکمی در هوای ساختمان

چیلرها در زمینه خنک کردن آب، جزء پیشرفته ترین دستگاه ها محسوب می شوند. بنابراین افرادی که در حال ساخت آپارتمان های چند واحدی و یا برج های مسکونی، تجاری و تفریحی هستند، غالباً به این مسئله هم توجه دارند که استفاده از چیلرها در ساختمان می تواند کمک بسیار زیادی برای خنک کردن آب و تولید آب سرد داشته باشد. این آب خنک که توسط چیلر تولید می شود می تواند به مصرف سیستم تهویه کل ساختمان برسد که اهمیت سیستم تهویه را دو چندان می کند.

مزایا استفاده از چیلر در ساختمان

چیلر در ساختمان

مسلماً خرید یک چیلر برای ساختمان نیازمند هزینه است و شما هرچقدر چیلر بهتری خریداری کنید، باید هزینه بیشتری هم بپردازید. اما باید دید که آیا هزینه پرداختی در ازای مزایایی که چیلر به همراه دارد مناسب هست یا خیر؟

1. صرفه جویی در مصرف انرژی و افزایش بهره وری

چیلرها با حداقل انرژی برق کار می کنند. چیلرهای ساختمانی گرمای تولید شده را دائماً منتقل می کنند بنابراین، اتلاف انرژی بسیار کمی دارند. آب خنک شده در سیستم مرکزی چیلر، با کمک شبکه لوله کشی عایق بندی شده، به تمامی قسمت های ساختمان منتقل می شود. بنابراین، اتلاف انرژی بسیار کم است. به عبارت دیگر، استفاده از چیلرها در ساختمان ها، موجب افزایش بهره وری می شود.

2. عمر طولانی و پایداری چیلرها

یکی از نکات مهم در ارتباط با چیلرها سازگار بودن آن ها است. به گونه ای که شما برای هر شرایط اقلیمی می توانید از چیلرها استفاده نمایید. علاوه بر این چیلرها دارای عمر طولانی هستند و نیاز به تعمیرات مکرر یا تعویض ندارند. اگر چیلرها در معرض گرما و سرمای شدید قرار بگیرند، بدون هیچ گونه اختلالی به فعالیت خود ادامه می دهند. چیلرها دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شوند. بنابراین چیلرها می توانند یک گزینه بسیار مناسب برای تمامی ساختمان ها و برج ها باشند.

3. عدم ایجاد سر و صدا

یکی از نگرانی هایی که اغلب افراد دارند، آلودگی صوتی چیلرها است. در حالی که چیلرها بدون تولید آلودگی صوتی کار می کنند و هیچ گونه مزاحمت و سروصدایی برای ساکنین تولید نخواهند داشت.

نتیجه گیری

مجموعه آپادانا کالا در این مقاله سعی کرده است که شما را با چیلرهای تراکمی و انواع مختلف آن آشنا کند. همچنین در مورد وظایف چیلرهای تراکمی بخار و نحوه کارکرد آن به تفصل صحبت شد. بنابراین آموختیم که چیلرهای تراکمی نقش بسزایی در کاهش مصرف انرژی و افزایش بهره وری دارند. عدم ایجاد سر و صدا و عمر طولانی از مزیت های آن ها به شمار می رود. شما هم اگر تجربه ای در استفاده از چیلرها و نحوه عملکرد و نگهداری از آن ها دارید در نظرات این مقاله با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

مزایا استفاده از چیلر در ساختمان چیست؟

صرفه جویی در مصرف انرژی – عمر طولانی و پایداری چیلرها – عدم ایجاد سروصدا

وظیفه چیلرهای تراکمی چیست؟

وظیفه چیلرها کنترل دما است. چیلرها کنترل دما را به این صورت انجام می دهند که ابتدا دما را به میزان مطبوع می رسانند. اطلاعات بیشتر در مقاله بیان شده است.

4.6/5 - (5 امتیاز)

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *