مقالات

فلز چیست؟ + انواع کاربرد فلزات در زندگی روزمره ما

فلز چیست؟ + انواع کاربرد فلزات در زندگی روزمره ما

فلز چیست؟ سوالی که شاید بارها و بارها به آن فکر کرده اید؛ فلز وسیله ای است که می توان از آن به عنوان پایه و اساس پیشرفت زندگی انسان ها یاد کرد. هنگامی که صحبت از فلز می شود، ذهن اکثر افراد چند فلز پرکاربرد مانند آهن، آلومینیوم و غیره را به یاد می آورد؛.

اما بهتر است بدانید که از 109 عنصر شناخته شده، 87 عنصر موجود فلز هستند، پس فلز فراتر از چیزی است که تصور می کنید. از وسایل کوچک مثل دریچه فلزی هواکش گرفته تا ساخت هواپیما؛ همگی از کاربردهای فلزات هستند. در نتیجه فلزات نقش پررنگی در زندگی روزمره ما دارند!

فلزها با توجه به خاصیت و ویژگی که دارند در هر بعد از زندگی انسان ها وجود دارند و نقش مهمی ایفا می کنند. دراین مقاله از سری مقالات سایت آپادانا کالا قصد داریم پاسخ جامعی به سوال فلز چیست داده و از زوایای مختلف آن را مورد تحقیق و بررسی قرار دهیم.

اگر به دنبال تحقیق در مورد فلزات و کاربرد انها در زندگی روزمره ما هستید، این مقاله مناسب ترین گزینه برای شماست.

فلز چیست؟ مواد اولیه فلزات چیست؟

در واقع در دل پاسخ به مواد اولیه فلزات چه چیزی هستند، جواب روشنی به سوال فلز چیست، خواهیم داد. فلزات، اجسام براق هستند که رسانایی گرمایی و الکتریکی بالایی دارند و از مواد غیرشفاف، گداخت پذیر و منعطف تشکیل شده اند. فلزات در صنایع مختلف مثل پزشکی، نظامی، خودروسازی و … کاربرد دارند.

سرگذشت فلز چیست؟

کاربرد فلزات در زندگی روزمره ما

فلزات مواد معدنی هستند که در زیر پوسته زمین تشکیل شده اند و به صورت کانی های فلزی یافت می شوند. انسان های اولیه در حدود 5000 سال پیش فلز را شناخته و از آن برای درست کردن ابزارآلات جنگی استفاده می کردند. بعد از مدت ها انسان با کاربردهای دیگر فلز نیز آشنا شد و در بسیاری از کارهای روزانه خود از آن استفاده کرد.

بی شک در زمان های گذشته فلز را می توان عامل پیشرفت در زمینه های کشاورزی، حمل و نقل، هنر دانست. فلز در برخی از دوره ها به حدی مورد توجه قرار گرفته و مهم تلقی شده بود که نام برخی از دوره ها به اسم انواع فلزات نام گذاری شده بود؛ برای مثال عصر آهن، عصر مس و عصر مفرغ نمونه هایی از این دوران باستانی هستند.

بعد از گذشت سال ها با کشف معادن فلز و روش های متالوژی و ترکیب فلزات، دنیای دیگری به سوی استفاده از فلزات باز شد که هم اکنون شاهد نتیجه آن هستیم. با گذر زمان فلزات گستردگی بسیار زیادی پیدا کرده اند، از درب بخاری گرفته تا انواع وسیله های محکم مثل زره! می توان کشف فلز را انقلابی در صنایع مختلف شبیه کرد.

معرفی انواع فلز (از معروف ترین تا ناشناخته ترین)

معرفی انواع فلز (از معروف ترین تا ناشناخته ترین)

همان طور که توضیح دادیم، 87 نوع عنصر مختلف وجود دارد که انسان ها با توجه به کاربرد و ویژگی های هریک از آن ها استفاده می کنند. فلزات از نظر شکل و حالت ظاهری خود به دو نوع فلز جامد و مایع تقسیم بندی می شوند که در صنایع مختلف معمولا از فلزات جامد استفاده می شود. در این بخش در مورد چند مورد از پرکاربردترین انواع فلز سخن می گوییم.

معروف ترین انواع فلزات

فلز آهن

 آهن از جمله فلزاتی است که در هنگام پاسخ به سوال فلز چیست به ذهن افراد خطور می کند و این فلز یکی از پرکاربردترین و مهم ترین فلزات شناخته شده است که در زمینه ساختمان سازی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. افراد به دلیل ویژگی های آهن برای استحکام بخشی به سازه ها و ساختمان های خود از فلزات استفاده می کنند. در ادامه با معایب و مزایای آهن بیشتر آشنا می شوید.

مزایای آهن
  • مقاومت و استحکام بسیار بالا
  • طول عمر بالا
  • چکش خواری
  • شکل پذیری
  • قیمت مناسب
معایب آهن
  • زنگ زدگی

آلومینیوم

 این فلز یکی دیگر از مهم ترین فلزات کاربردی روزمره انسان ها است. این فلز با توجه به ویژگی ها و خواصی که دارد در صنایع ساختمان سازی و زمینه هوا و فضا کاربرد بسیاری دارد. به طور مثال محصولی در سایت آپادانا کالا در اختیار شما در مقادیر خرده و عمده قرار دارد که می توانید دریچه آلومینیوم را با کمترین قیمت ها خریداری کنید.

در ادامه به برخی از ویژگی های آن می پردازیم.

مزایای آلومینیوم
  • وزن بسیار سبک
  • قیمت مناسب
  • ضدخوردگی و ضدزنگ
  • شکل پذیر
  • زیبایی سطحی و رنگی
معایب آلومینیوم
  • استحکام پایین
  • سطح تحمل پایین در مقابل فشارات و وزن های سنگین

مس

 مس در میان انواع فلز، یکی از پرکاربردترین فلزات هم در زمینه صنعت و هم در زمینه هنر و زیبایی شناخته شده است. این فلز به دلیل ویژگی های بسیاری که دارد در انواع سبک دکوراسیون داخلی، در اتصالات برقی و حتی در هنر کاربرد فراوانی یافته است. در مورد مورد مزایا و معایب فلز مس می توان به موارد زیر اشاره کرد.

مزایای مس
  • ضد پوسیدگی
  • رسانای قوی
  • جلا و درخشندگی خیره کننده
معایب مس
  • قیمت بالا

جیوه

تنها فلزی که در شرایط فشار و دمای معمولی به حالت مایع یافت می شود جیوه است. حال با خود می پرسید کاربردهای این فلز چیست؟ این فلز به دلیل مایع بودن در صنایع خاص و پیچیده ای همچون ساخت دماسنج و فشارسنج، صنعت برق و الکترونیک، جداسازی طلا از سنگ معدن کاربرد دارد. تنها موردی که بهتر است در مورد این فلز بدانید، ایجاد مسمومیت در هنگام تماس مستقیم انسان با جیوه است.

ناشناخته ترین انواع مدل فلزات به همراه کاربرد آن ها

در ادامه قصد داریم تا شمارا با ناشناخته ترین انواع فلزات آشنا کنیم.

تیتانیوم | قوی مثل آهن، سبک مثل پر!

یکی از ناشناخته ترین انواع فلزات می باشد که از قدرت بسیار بالایی برخوردار است. این فلزات در به همراه آهن، وانادیوم و آلومینیوم استفاده می شود. همچنین آلیاژ تیتانیوم به دو دسته سبک و سنگین تقسیم می شود که برخی از کاربرد آن ها در خودروسازی، صنایع مختلف و امور نظامی می باشد.

اینکونل یا Inconel

یکی دیگر از فلزات ناشناخته جهان، اینکونل می باشد. اینکونل ها هم جزو قوی ترین فلزات زندگی ما هستند که دوام بالایی در برابر خوردگی دارد. به همین دلیل هم در کارخانه های فرآوری شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.

اینکونل نوعی سوپرآلیاژ بر اساس و پایه نیکل می باشد.

رنیوم | آخرین فلز پایدار کشف شده در جهان

رنیوم یا Rhenium به عنوان آخرین فلز پایدار کشف شده در دنیا شناخته می شود. رنیوم ها مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت و سایش را دارا هستند. نقطه ذوب بالا رنیوم را به سوپرآلیاژی مهم و بر پایه نیکل تبدیل کرده است. از رنیوم برای ساخت موتورهای جت و هواپیما استفاده می شود.

یکم تخصصی تر بشیم …

خواص دمای بالای رنیوم به موتورهای توربین اجازه می دهد تا با تلرانس های ظریف تری طراحی شوند و در دماهای بالاتر نسبت به موتورهای ساخته شده با مواد دیگر کار کنند و در نتیجه عمر موتور طولانی تر، عملکرد موتور افزایش یافته و راندمان عملیاتی افزایش می یابد.

محکم ترین فلز جهان چه فلزی است؟

فلزات محکم و قوی بسیاری در جهان وجود دارد که علاوه بر رنیوم و تیتانیوم، تنگستن هم جزو قوی ترین و محکم ترین فلزات جهان هستند.

کاربرد فلز چیست؟ (مهم ترین کاربرد های فلز در زندگی ما)

کاربرد فلز چیست؟ (مهم ترین کاربرد های فلز در زندگی ما)

همان طور که ذکر کردیم، فلز از زمان های قدیم مورد توجه بشر قرار گرفته بود و در زمینه های بسیاری از آن و آلیاژهای آن استفاده می کردند. بسیاری از افراد ریشه تمدن بشری را در کشف و استفاده از فلزات دانسته اند که زیاد دور از واقعیت نیست. امروزه انواع فلز با قسمت زیادی از زندگی انسان ها عجین شده است و نقش مستقیم و غیرمستقیم بر روی پیشرفت زندگی داشته است؛ از این رو کاربرد انواع فلز را مورد بررسی قرار می دهیم.

صنعت مواد غذایی و دارویی

صنعت مواد غذایی و دارویی یکی از صنایعی است که روی زندگی و سلامت انسان ها تاثیر مستقیم دارد، حال این سوال پیش می آید که در این صنعت نقش فلز چیست؟ بهداشت و سلامتی انسان ها در گرو این دو صنعت است، پس انتخاب مواد اولیه بسته بندی می تواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند. به همین دلیل از فولاد زنگ نزن و آلومینیوم به وفور در صنعت ساخت دارو و مواد غذایی استفاده می شود.

همانطور که متوجه هستید برخی از کاربردهای فلزات در زندگی روزمره به شدت در حال استفاده هستند.

صنعت پزشکی

در صنعت پزشکی کاربرد فلز چیست؟ فلز فولاد زنگ نزن و آلومینیوم پرمصرف ترین فلزات در پزشکی هستند. این فلزات به دلیل قیمت مناسبی که دارند، بهترین فلزات برای ساخت تجهیرات پزشکی مانند سوزن، قیچی، سینک و ظروف پزشکی هستند. همچنین انواع فلز فولاد به دلیل نداشتن خاصیت مغناطیسی، توانسته اند جز محبوب ترین مواد سازنده برای ایمپلنت های درون بدن باشند، علاوه بر این از نوع دیگر فولاد که قابلیت چکش خواری و تیزکاری مناسبی دارد برای ساخت اجسام برنده و تیز مانند تیغ و قیچی پزشکی استفاده می شود.

آلومینیوم به دلیل خاصیت و ویژگی هایی که در قسمت قبل توضیح دادیم، یکی از فلزات پرکاربرد برای ساخت تخت بیمارستانی، ویلچر، صندلی پزشکی و ساخت بدنه های تجهیزات پزشکی مثل دستگاه سی تی اسکن و اشعه ایکس است.

صنعت الکترونیک

از انواع فلز در ساختار داخلی و بیرونی محصولات برقی و الکترونیکی استفاده می شود. از ریزترین بردها و تراشه های به کار رفته در ساختار گوشی تا بدنه یخچال و فریزر همه از فلز ساخته شده اند. در ساخت قطعات الکترونیکی موبایل از فلزات متعددی مانند طلا، آهن، آلومینیوم و غیره استفاده می شود که هرکدام با توجه به ویژگی هایشان در جایگاه مناسبی قرار گرفته اند.

صنعت جواهرسازی

از فلزات گران بها وکمیابی مانند طلا و نقره در صنعت جواهرسازی نیز استفاده می شود. این فلزات با توجه به ویژگی هایی که دارند جلا و زیبایی خود را حفظ می کنند، از این رو موردتوجه بسیاری از افراد، مخصوصا بانوان قرار گرفته اند. یکی دیگر از ویژگی هایی که طلا و نقره را مناسب ساخت زیورآلات کرده است، خاصیت شکل پذیری بسیار آن ها است که به طراح اجازه ساخت و طراحی در ظریف ترین حالت های ممکن را نیز می دهد.

صنایع هوایی

از ورق های فلزاتی مانند آلومینیوم، فولاد، تیتانیوم و ترکیبات این فلزات به دلیل استحکام بالا و وزن سبک در صنایع هوایی استفاده می شود. این فلزات برای ساخت هواپیماهای غول پیکر، ماهواره و موشک مورد استفاده قرار می گیرند.

صنایع سازه های فلزی

برای ساخت سازه های فلزی مانند پل و اسکلت ساختمان ها و برج ها از پروفیل ها و ورق های آهنی استفاده می شود.

صنایع نفت و پتروشیمی

صنعت پتروشیمی یکی از اساسی ترین صنایع کشور ایران است، جالب است بدانید که در این صنعت نقش فلز چیست و چه کاربردی دارد. از انواع فلزات با توجه به خاصیت و واکنش پذیری آن ها با دیگر مواد، برای ساخت مخزن ها و لوله های حمل نفت، گاز و غیره استفاده می شود. در کنار فلزات مقیاسی به نام نانو در کنار وجود فلزات دریایی از مزایا را به همراه خود آورده است که می توانید بیشتر با کاربرد نانو در صنعت تهویه آشنا شوید.

صنایع دریایی

از انواع فلز برای ساخت زیردریایی ها، کشتی ها، قایق ها و انواع سکوهای دریایی استفاده می شود.

صنعت خودروسازی

صنعت خودروسازی یکی از زمینه هایی است که بدون وجود فلز بی معنی می شود، در اکثر قسمت های خودرو از فلز یا آلیاژی از فلز استفاده شده است. از خودروهای سواری گرفته تا کامیون ها و تریلی ها همه از فلز و آلیاژهای فلز ساخته شده اند.

پرکاربردترین فلز چیست؟

پرکاربردترین فلز چیست؟

آهن را می توان به عنوان پراستفاده ترین فلز روی کره زمین دانست. این فلز ماده اصلی آلیاژهای فولاد است؛ فولاد به دلیل استحکام بالا و قیمت پایین در اکثر رشته ها فنی مهندسی کاربرد ویژه ای دارد. از این رو می توان لقب پرمصرف ترین فلز را به آهن داد.

آلومینیم به دلیل سبک و قابلیت تحمل بالا در برابر خوردگی در مقام دوم پرمصرف ترین فلزات جهان قرار گرفته است.

فلز از چه چیزی ساخته میشود؟

 

به نظر شما فلزات از چه چیزی ساخته می شوند؟ همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد، فلزات از مواد منعطف، براق (معمولا)، رسانای گرما و الکتریکی، غیرشفاف و گداخت پذیری هستند که به شدت در زندگی رومزه ما کاربرد دارند.

انواع فلز که در ایران تولید می شوند!

ایران کشوری پر از منابع و معادن زیرزمینی است که با کشف و بررسی مهندسان از آن ها بهره برداری می شود. از معادن فلز ایران می توان به معادن آهن، فولاد، آلومینیوم، سرب، مس، طلا و روی اشاره کرد.

سخن پایانی

در این مقاله پاسخ بسیاری از سوالات شما همچون فلز چیست و در صنایع مختلف چه کاربرد و نقشی دارد پاسخ داده شد. شما دانستید فلزات با زندگی انسان ها عجین شده اند و زندگی امروزی بدون وجود آن ها بی معنی و غیرممکن است.

به دلیل اهمیت فلز در زندگی های امروزی، کشوری که معادن و منابع فلزی بسیاری دارد جز کشورهای قدرتمند شناخته می شود. اگر به این حوزه علاقمند هستید و می خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید از شما دعوت می شود به سایر مقالات موجود در سایت آپادانا کالا مراجعه کنید.

سوالات متداول درمورد انواع فلزات

مهم ترین کاربردهای فلزات در زندگی روزمره ما چیست؟

فلزات از کاربردی ترین مواد و اجسامی هستند که در زندگی رومزه ما مورد استفاده قرار می گیرند. طیف وسیف کاربرد های فلزات نقش بسزایی در پیشرفت بشریت را ایفا کرده است. از مهم ترین کاربردهای فلزات می توان به حمل نقل، پزشکی، جواهرات و … اشاره کرد.

محکم ترین فلز جهان چه فلزی است؟

نمی توان یک فلز مشخص را به عنوان قوی ترین و محکم ترین فلز جهان معرفی کرد اما رنیوم، تنگستن و تیتانیوم جزو قوی ترین فلزات جهان هستند.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

2 دیدگاه در “فلز چیست؟ + انواع کاربرد فلزات در زندگی روزمره ما

  1. آواتار فولاز فولاز گفت:

    سلام، مطلب بسیار جامع و عالی، تنگستن از استیل محکمتره؟

    1. آواتار APADANAKALA APADANAKALA گفت:

      سلام وقت بخیر دوست عزیز
      اگر تنگستن خالص باشد محکمتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *