سیستم های تهویه

چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟ + کاربرد انواع چیلر در سیستم تهویه

چیلر

چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟ سوالی پرتکرار و مهم! چیلر یا سردکن (Chiller) یک نوع دستگاه سرمایشی است که با گرم شدن هوا، نیاز به استفاده از این سیستم سرمایشی افزایش پیدا خواهد کرد. اما با گرم شدن هوا به وسیله دریچه تهویه توانایی کنترل هوای خروجی و ورودی به محیط را دارد.

چیلر دارای انواع مختلف و مزیت‌ های بسیاری بوده به همین دلیل بسیار کاربردی است. کولر، اسپیلت، چیلر خانگی، هواساز از انواع وسایل سرمایشی هستند که با توجه به نیاز و شرایط محیطی موارد استفاده متفاوتی دارند.

 اگر می‌ خواهید درباره اینکه چیلر چیست و کاربرد آن در هوای ساختمان و صنعت چیست، این مطلب را از دست ندهید.

چیلر چیست؟ چه نقشی در هوای ساختمان دارد؟

چیلر چیست

به چیلر پمپ انرژی هم گفته می شود که می‌ تواند برای خنک كردن هوا استفاده شود که به صورت سيكل و درون يک مبدل حرارتی جريان دارد. همین جریان سیال با استفاده از مبدل حرارتی، آب را برای مصارف خانگی و صنعتی خنک می‌ کند. در واقع این دستگاه گرما را از یک بخش به بخش دیگر انتقال می‌ دهد. چیلرها بر اساس نوع تبرید به دو نوع تراکمی ‌و جذبی تقسیم می‌ شوند.

چیلر دستگاه سرمایشی است که وظیفه آن جذب گرمای جریان سیال و می‌ تواند به صورت جذبی و یا تراکمی ‌باشد.

چیلر چگونه کار می‌ کند؟

چیلر چگونه کار می‌ کند

چیلر خانگی و مدل‌ های صنعتی اساس کار آن‌ ها بر مبنای تبخیر است. در نتیجه دستگاه باید گرما را دریافت و سپس گرما را به سرما تبدیل کند. در این دستگاه با کاهش فشار، عملیات تبخیر در دماهای پایین صورت می‌ گیرد.

ماده مبرد که آب است در داخل اواپرتور، در دمای پایین تبخیر می‌ شود و این عمل اطراف اواپراتور را سرد می‌ کند همین کار باعث خنک شدن آب می‌ شود. آب خنک شده با استفاده از پمپ و لوله‌کشی به سمت دستگاه‌ های توزیع کننده هوای سرد و هواسازها انتقال داده می‌ شود.

وظیفه اصلی این دستگاه پایین آوردن دمای آب و سرد کردن آن است که وابستگی به نوع آن دارد.

کاربرد انواع چیلر

انواع کاربرد چیلر

Chiller از نظر کاربرد به دو دسته تقسیم‌ بندی می‌ شود، یکی برای تهویه مطبوع و دیگری در مصارف صنعتی.

تهویه مطبوع | مهم ترین کاربرد انواع چیلر

پمپ انرژی با کاهش دمای آب در ساختمان‌ ها و سایر محیط‌ ها و انتقال آب خنک به سایر وسایل سرمایشی فضای داخلی ساختمان‌ ها را خنک و مطبوع می‌ کنند. اگر می خواهید در مورد تهویه سوله های صنعتی بیشتر بدانید می توانید به مقاله سیستم تهویه مطبوع کارخانه مراجعه کنید.

مصارف صنعتی

استفاده پمپ انرژی در مصارف صنعتی به این صورت است که از آب خنک تولیدی Chiller، برای کارهایی که نیاز به سرمایش دارند، مورد استفاده قرار می‌ گیرد. به عنوان مثال برای سرمایش مکانیزم‌ های صنعتی و ماشین آلات مورد استفاده قرار می‌ گیرد. مانند جوشکاری، ریختگری، فلزکاری و سایر عملیات‌ هایی که در خصوص مصارف صنعتی استفاده می شود.

5 مزیت کاربردی استفاده از چیلر

مزیت کاربردی استفاده از چیلر

 استفاده از Chiller در مقایسه با سایر وسایل سرمایشی مزایای بسیاری دارد که به شرح زیر است:

  • این امکان وجود دارد که شما از چیلر خانگی در ساختمان‌ های کوچک استفاده کنید و آن را در مکان‌ هایی مانند تراس، حیاط یا پشت‌ بام قرار دهید.
  • بهتر است از مدل chiller ac system برای متراژهایی که بیشتر از 150 متر است، استفاده کنید.
  • با استفاده از این دستگاه می‌ توانید دمای مطلوب برای سرمایش و گرمایش در هر مکانی مانند اتاق‌ ها را به صورت جداگانه تنظیم کنید.
  • این امکان وجود دارد که در هر اتاق یک دریچه فن کویل قرار دهید و آن را به Chiller مرکزی متصل کنید.
  • اگر فضای بزرگی مانند سالن‌ های ورزشی و مراکز صنعتی که دارای سالن‌ های بزرگ هستند، دارید، استفاده این دستگاه می‌ تواند انتخاب خوبی برای تأمین هوای مطبوع باشد.
  • Chiller نسبت به کولر گازی برق کمتری مصرف می‌کنند.

انواع چیلر چیست؟

این دستگاه بر اساس روند تولید سرما، به دو نوع تراکمی ‌و جذبی تقسیم می‌ شوند. تفاوت این دو نوع دستگاه در این است که نوع جذبی با استفاده از انرژی حرارتی و نوع تراکمی ‌با استفاده از انرژی الکتریکی، سرما را تولید می‌ کنند.

چیلر تراکمی

 چیلر تراکمی خود به دو دسته تقسیم می‌ شود، یکی بر اساس نوع کمپرسور و دیگری بر اساس نوع کندانسور.

چیلر جذبی

چیلر جذبی

چیلر جذبی چگونه کار میکند؟ چیلر جذبی هم مانند نوع تراکمی ‌به دو دسته تک اثره و دو اثره تقسیم‌ بندی می‌ شوند.

 چیلر تراکمی ‌بر اساس کمپرسور

این نوع Chiller دارای چند کمپرسور است که با توجه به شرایط و نوع نیاز شما انتخاب می‌ شود. این نوع دستگاه به چیلر تراکمی ‌اسکرو، سانتریفیوژ، Chiller رفت و برگشتی و با اسکرال تقسیم می‌ شود که تفاوت آن‌ ها در نوع کمپرسور است.

چیلر تراکمی ‌بر اساس کندانسور

این نوع از Chiller بر اساس کارکرد و کندانسور مختلف هستند. شما باید هنگام انتخاب آن‌ ها، شرایط محیطی، مصرف انرژی و هزینه، یکی از مدل‌ های چیلر تراکمی ‌آب خنک، تبخیری و هوا خنک را انتخاب کنید.

روش کار چیلر تراکمی

روش کار چیلر تراکمی

چیلر تراکمی ‌به دستگاه کمپرسور نیاز دارد و از برق آن تغذیه می‌ کند به همین دلیل نام دیگر این دستگاه چیلر برقی است و از چهار قسمت که شامل اواپراتور، کندانسور، کمپرسور و شیر انبساط است، تشکیل می‌ شود. روند کار این دستگاه به این صورت است که در ابتدا گاز توسط کمپرسور فشرده می‌ شود و بعد از افزایش فشار و دما به کندانسور وارد و با استفاده از آب یا هوای محیط، گرمای خود را از دست می‌ دهد و خنک و به مایع تبدیل می‌ گردد.

این مایع با عبور از شیر انبساط وارد خنک ‌کننده که در فشار کمتری قرار دارد، شده که این کاهش فشار باعث تبخیر مایع می‌ شود. مایع سرد کننده با گرفتن حرارت خود از محیط خنک کننده، باعث ایجاد برودت خواهد شد و بعد گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور هواساز انتقال داده می‌ شود و این چرخه تکرار می‌ گردد.

 انواع چیلر جذبی

در چیلر جذبی برخلاف نوع تراکمی ‌از جذب‌کننده و مولد حرارتی به جای کمپرسور استفاده می‌ شود. خنک‌کننده در این نوع، سیستم لیتیوم برماید است. در سیستم جذبی، در بخش جذب‌کننده بخار آب توسط لیتیوم برماید غلیظ، جذب و در قسمت مولد حرارتی، آب بر اثر حرارت به بخار تبدیل می‌ شود. بخار آب در کندانسور هواساز به حالت مایع در می‌ آید و بعد در خنک کننده به بخار تبدیل شده و سپس بخار آب در خنک ‌کننده به جذب ‌کننده انتقال داده و دوباره این روند تکرار می‌ شود.

مهم ترین مزیت های چیلر جذبی

مهم‌ترین مزایای این دستگاه عبارت‌اند از:

  • کاهش صدا
  • صرفه‌ جويی در برق
  • صرفه‌ جویی در مصرف انرژی الکتريکی
  • صرفه‌ جویی در هزينه تجهيزات
  • صرفه‌ جویی در هزينه مورد نياز برای ديگ
  • از بین بردن مخاطرات زيست محيطی ناشی از مبردها
  • کاهش ميزان توليد گازهای گلخانه‌ ای و آلاينده‌ ها

تفاوت انواع چیلر | از منبع تغذیه تا میزان استهلاک

تفاوت انواع Chiller مربوط به تنوع بر اساس کمپرسوراسکرال، اسکرو و سانتریفیوژ است. تفاوت اصلی نوع جذبی و تراکمی ‌این است که در نوع جذبی از چرخه تبرید جذبی استفاده می‌ شود. برخی از تفاوت آن‌ ها به شرح زیر است:

  • برای ایجاد چرخه تبرید، بخار، آب ‌گرم یا احتراق نفت و گاز منبع انرژی چرخه است اما در نوع تراکمی‌ از منبع برق و کمپرسور برای تغذیه استفاده می‌ کند.
  • نوع جذبی برای محیط‌ های خشک و رطوبت کم مناسب است اما نوع تراکمی‌ برای همه شرایط آب‌ و هوایی مناسب است.
  • نوع جذبی برای لوازم جانبی تهویه مطبوع است اما نوع تراکمی ‌هم برای تهویه مطبوع و برای مصارف صنعتی مناسب است.
  • مصرف آب در نوع جذبی زیاد است اما در نوع تراکمی ‌مصرف آب کم است.
  • میزان مصرف برق در نوع جذبی کم اما در نوع تراکمی ‌زیاد است.
  • میزان مصرف گاز در نوع جذبی زیاد اما در نوع تراکمی ‌نیاز به سوخت طبیعی ندارد.
  • نوع جذبی در ابعاد بزرگ موجود است اما نوع تراکمی ‌در ابعاد متنوع موجود است.
  • هزینه خرید، نگهداری و تعمیر در نوع جذبی زیاد اما در نوع تراکمی ‌مناسب است.
  • میزان استهلاک در نوع جذبی بالا است اما در نوع تراکمی ‌مناسب است.

هزینه تعمیر، سرویس و نصب Chiller چگونه است؟

هزینه تعمیر، سرویس و نصب چیلر

قیمت Chiller و هزینه نصب آن بالا است اما میزان خرابی و نیاز به چیلر تراکمی ‌و جذبی کمتر از سایر وسایل سرمایشی می‌ باشد. محاسبه هزینه تعمیر، سرویس و نصب این دستگاه به موارد زیر بستگی دارد:

  • طبقات ساختمان
  • نوع و برند Chiller
  • میزان مساحت
  • آب و هوا و شرایط اقلیمی‌ محل نصب
  • نیاز به سایر کارها، مانند رسوب‌ زدایی و اسیدشویی دستگاه

تفاوت کولر آبی و چیلر چیست؟

تفاوت کولر آبی و چیلر

تفاوت در نحوه سرمایش

 در کولر آبی از روش تبخیری برای سرمایش (سرمایش تبخیری) استفاده می‌کنند، اما در Chiller از سیکل تبرید تراکمی‌ استفاده می‌ شود.

میزان کنترل رطوبت

 کولر آبی باعث افزایش رطوبت می‌ شود به همین دلیل مناسب مناطقی که مرطوب است، نمی‌ باشد اما Chiller رطوبت محیط را کاهش می‌ دهد.

تفاوت بر اساس میزان متراژ قابل پوشش

 از Chiller در فضاهای خیلی بزرگ استفاده می‌ شود زیرا این دستگاه می‌ تواند آب سرد تولیدی را با استفاده از لوله‌کشی به بخش‌ های مختلف ساختمان انتقال دهد.

 کولرهای آب برای متراژهای کمتر از 100 متر مناسب است.

دلایل استفاده از چیلرهای خانگی و صنعتی

چیلرهای خانگی و صنعتی

  • فضای و پیچیدگی کمتر تأسیسات را به همراه دارند.
  • برای محیط‌ های بزرگ بسیار کارایی دارد.
  • در ساختمان‌ های بزرگ بسیار مناسب و به صرفه برای پاکسازی هوای خانه است.
  • دارای تابلو کنترل‌ است و کنترل کل سیستم سرمایشی یک ساختمان را تحت کنترل دارید.
  • مطمئن‌ ترین سیستم در بین سیستم‌ های تهویه مطبوع است و کارایی خود را در بدترین شرایط حفظ می‌ کند در نتیجه طول عمر بالایی دارد.

دستگاه چیلر چیست؟

دستگاه چیلر چیست

نتیجه‌ گیری

چیلر وسایل سرمایشی است که وظیفه مهم آن کاهش دمای آب و انتقال آن به بخش‌های مختلف برای خنک‌ کردن هوا، ماشین‌ آلات و دستگاه‌ های صنعتی است. پیشنهاد می‌ کنیم برای خرید تجهیزات به آپادانا کالا که به صورت تخصصی در زمینه فروش دریچه تهویه هوا فعالیت دارد، مراجعه کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید و برترین محصولات را خریداری کنید.

سوالات متداول

چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟

چیلرها دو کاربرد کلی شامل تهویه هوای مطبوع و برودت صنعتی دارد. چیلر خانگی و مدل‌ های صنعتی اساس کار آن‌ ها بر مبنای تبخیر است. در نتیجه دستگاه باید گرما را دریافت و سپس گرما را به سرما تبدیل کند. اطلاعات بیشتر در مقاله بیان شده است.

هزینه تعمیر، سرویس و نصب Chiller به چیزی بستگی دارد؟

طبقات ساختمان – نوع و برند Chiller – میزان مساحت و…

5/5 - (5 امتیاز)

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *