مقالات

هواساز چیست (قیمت، کاربرد + معرفی آن)

هواساز چیست (قیمت، کاربرد + معرفی آن)

یکی از تجهیزات مهمی که برای تهویه مطبوع در تابستان و زمستان مورد استفاده قرار می‌گیرد، هواساز است. این دستگاه باتوجه به انواع مختلفی که دارد و همچنین پیچیدگی‌های زیادش جزئیات بسیاری دارد که در این مقاله سعی داریم به آن‌ها بپردازیم. از این رو از شما دعوت می‌کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

هواساز چیست؟

هواساز چیست؟

 به صورت کلی می‌توان هواساز را دستگاهی دانست که از آن برای تهویه مطبوع در زمستان و تابستان برای پروژه‌های مسکونی، صنعتی، اداری، تجاری، ورزشی، فرهنگی، مراکز درمانی و… مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. وظیفه تأمین آب گرمِ کویل گرمایشی با پکیج گرمایشی یا کویل گرمایشی است و برای تأمین سرمایش محیط باید از چیلر یا کندانسینگ یونیت استفاده کرد.

عملکرد هواساز

شاید بخواید بدانید منظور ما از عملکرد هواساز چیست؟ هوای محیط توسط فن به داخل دستگاه کشیده می‌شود و بعد از اینکه با کویل گرمایشی و سرمایشی ارتباط پیدا می‌کند، گرم یا سرد می‌شود. هوا بعد از تبادل حرارتی با کویل به سوی بستر‌هایی که فیلتراسیون هوا را برعهده دارند، حرکت می‌کنند. بعد از تماس هوا با این فیلتر‌ها، هوای تهویه شده به فضا انتقال داده می‌شود.

بسته به نوع کاربری، مختصات و مشخصات پروژه، کویل‌ها دارای انواع و مشخصات متنوعی هستند. به این نکته باید توجه کنید که از هواساز‌ها به صورت وسیعی برای تهیه زمستانه و تابستانه انواع پروژه‌های صنعتی، اداری، تجاری، ورزشی، فرهنگی و… همینطور برقراری شرایط ویژه در کیفیت و دمای هوا برای بیمارستان‌ها، سالن‌های تولید و… مورد استفاده واقع می‌شود. پس باتوجه به نوع محیط می‌تواند انواع بسیار زیادی داشته باشد.

انواع هواساز چیست؟

انواع هواساز چیست؟

دوست دارید بدانید انواع هواساز چیست؟ دستگاه‌های هواساز باتوجه به کاربردی که در انواع گوناگون تولید و طراحی شده است، به صورت کلی هواساز‌ها را می‌توان به چندین دسته کلی تقسیم کرد که عبارتند از:

هواساز

دستگاه‌های هواساز که نسبت به سایر هوارسان‌ها مصرف خیلی زیادتری دارد از سه بخش اصلی به نام‌های محفظه فن، محفظه اختلاط هوا و بستر‌های فیلتراسیون تشکیل شده است. هوای ورودی این نوع از هواساز می‌تواند شامل هوای تازه و هوای برگشتی باشد.

ایرواشر

کار ایرواشر در هواساز چیست؟ این هواساز کویل سرمایشی ندارد و از راه پاشیدن آب و همچنین عبور هوا از داخل آن و ایجاد سرمایش تبخیری منجر به کاهش دمای هوا می‌شود. اغلب از ایرواشر‌ها برای تهویه مطبوع برای سالن‌های پرورش قارچ، تولید صنایع نساجی، فضای مساجد و… استفاده کرد.

هایژنیک

این نوع از هواساز جزء پیچیده‌ترین هواساز‌های موجود است. از هواساز هایژنیک برای تهویه هوا، ایجاد فشار مثبت، فیلتراسیون، کنترل دما و… برای به کارگیری در فضای اتاق استفاده می‌شود. در هواساز‌های هایژنیک بیشترین بستر‌های فیلتراسیون مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این مدل هواساز برای محیط‌ هایی مثل صنایع نظامی، دارویی، آزمایشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و صنایع الکترونیکی مورد استفاده واقع می‌شود.

انواع مختلف کویل هواساز

انواع مختلف کویل هواساز

یکی از قسمت‌های اصلی دستگاه هواساز مربوط به کویل‌ها است. وظیفه کویل‌ها افزایش و کاهش دمای ورودی هواساز است تا به حد لازم برسد. کویل‌ها خیلی پیچیده هستند و متأثر از فاکتور‌های متعددی مثل موارد زیر هستند:

  • ظرفیت سرمایی و گرمایی
  • دبی هوای در تماس با سطح کویل
  • ارتفاع از سطح دریا
  • سرعت هوا
  • و…

انواع کویل عبارتند از:

کویل گرمایشی

کویل گرمایشی دارای انواع آبی، الکتریکی و… باشد.

کویل آب گرم

در این مدل با جریان در آمدن آب گرم داخل کویل، هوای ورودی گرم شده و افزایش دما پیدا می‌کند. این آب گرم توسط یک دیگ چدنی، پکیج گرمایشی یا بویلر فولادی تأمین می‌شود. ساختار کویل آب گرم از فین‌های آلومینیومی و تیوب‌های مسی است.

کویل بخار

در این نوع کویل بخار از طریق بویلر تولید می‌شود و منجر به افزایش دمای هوای ورودی به آن می‌شود. به خاطر کیفیت خوب جوشکاری تیوب‌ها و فشار زیاد بخار ضخامت با کویل آب گرم متفاوت هستند.

کویل الکتریکی

در این مدل کویل، بخار یا سیال آب حذف شده است و برای تولید گرما و افزایش دمای هوای ورودی از هیتر برقی استفاده می‌شود.

سیستم اتوماسیون هواساز چیست؟

سیستم اتوماسیون هواساز چیست؟

اینکه هواساز چیست و چه کاربردی دارد تا کنون باید برایتان اشکار شده باشد. ولی سیستم اتوماسیون هواساز یکی از موارد اصلی است که برای تجهیز کارخانجات به خصوص کارخانجات و صنایع لبنی، بهداشتی، دارویی، غذایی و… بسیار حایز اهمیت است.

در اتوماسیون کنترل عملکرد دستگاه‌های هواساز بر طبق نیاز، کار تهویه را به خوبی انجام می‌دهند. برای این کار از تجهیزاتی مثل موتور دمپر، شیر موتوری، سنسور‌های دمایی، سوئیچ اختلاف فشار، رطوب سنج، درایو اینورتر، پارتیکل سنج، کنترل plc و… مورد استفاده واقع می‌شود.

همانطور که گفتیم هوای محیط توسط فن به داخل دستگاه کشیده می‌شود و بعد از اینکه با کویل گرمایشی و سرمایشی ارتباط پیدا می‌کند، گرم یا سرد می‌شود. هوا بعد از تبادل حرارتی با کویل به سوی بستر‌هایی که فیلتراسیون هوا را برعهده دارند، حرکت می‌کنند.

بعد از تماس هوا با این فیلتر‌ها، هوای تهویه شده به فضا انتقال داده می‌شود. این فرایند باید براساس سیستم اتوماسیون و قطعاتی که دارد انجام شود. به همین دلیل ایراد، نقص، خرابی و… در هر بخش منجر به از کار افتادگی سیستم می‌شود.

انواع کنترل آلات هواساز

انواع کنترل آلات هواساز

برای کنترل عملکرد هواساز از کنترلر‌های متعدد و تجهیزات متنوعی استفاده می‌شود که نتیجه عملکرد هر یک از آن‌ها در دما، کیفیت و حجم دمای خروجی هوای دستگاه هواساز در انواع مختلف و متنوع آن تأثیر می‌گذارند. مهم‌ترین و اصلی‌ترین کنترل‌ آلات مورد استفاده در دستگاه هواساز که جزء اقسام اصلی آن هستند، عبارتند از:

موتور دمپر

وظیفه موتور دمپر به عنوان بخشی از سیستم هواساز کنترل دمپر هوای برگشتی و هوای تازه به داخل هواساز است. عملکرد آن بدین صورت است که با باز و بسته کردن دمپر‌ها دبی که در هواساز تعبیه شده است، هوای ورودی به هواساز را به نحو مطلوبی کنترل می‌کند.

شیر موتوری

بر روی آب ورودی یک شیر موتوری است که به کویل آب گرم و یا آب سرد نصب می‌شود و در صورت افزایش یا کاهش بیش از حد دمای کویل که در هواساز تعبیه شده است، مسیر آب ورودی به کویل را بسیار عالی می‌بندد و آب را به اصطلاح بای پس می‌کند.

اینورتور

وظیفه اینورتور در دستگاه هواساز، تغییر سرعت و کاهش چرخش الکتروموتور فن است. نتیجه عملکرد اینورتور در میزان دمای هوای خروجی و دبی دستگاه هواساز مشخص می‌شود.

سوئیچ اختلاف فشار

وظیفه سوئیچ در واقع اندازه‌گیری دقیق اختلاف فشار موجود بین دو سوی فیلتر در هواساز است. در صورتی که اختلاف فشار از حد مشخص شده فراتر رود به معنی گرفتگی در فیلتر است و نتیجه این فرایند در سیستم مانیتورینگ به صورت واضح مشخص می‌شود.

سنسور دما

وظیفه این بخش در واقع دریافت دمای خروجی از دستگاه تهویه هوا و ارسال این دما به آنتی فریز یا ترموستات است. در صورتیکه دمای موجود در هواساز بیش از حد تعیین شده سرد یا گرم شده باشد، کنترلر موجود در هواساز فرمان مطلوب را به دستگاه ارسال می‌کند و در عملکرد هواساز به صورت مشخصی تغییر ایجاد می‌کند.

رطوبت سنج

وظیفه رطوبت سنج همانطور که از نامش پیداست، سنجش رطوبت هوای خروجی از دستگاه و ارسال رطوبت کافی به کنترلر‌ها در هواساز است. در صورتی که رطوبت هوای خروجی از نظر تعیین شده کمتر باشد، قطعه مربوط به رطوبت‌زن تعبیه شده در دستگاه تهویه هوا به رطوبت زنی اقدام می‌کند و در حالی که رطوبت هوا زیاد شده باشد، دستگاه با کم نمودن دمای کویل سرمایشی نسبت به رطوبت‌گیری اقدام می‌کند.

بیشتر بخوانید:

پارتیکل سنج

پارتیکل سنج هواساز چیست؟ از قطعه پارتیکل سنج در هواساز‌های هایژنیک بهره‌برداری می‌شود و وظیفه این قطعه در هواساز اندازه‌گیری و سنجش ذرات هوای خروجی در هواساز است. در صورتیکه مشخصات و میزان ذرات، برخلاف استاندارد‌های مد نظر باشد توانایی تأئیدیه برای اعتبارسنجی دستگاه تهویه هوا به هیچ وجه ممکن وجود نخواهد داشت.

نتیجه‌گیری

همانطور که گفته شد، هواساز‌ها در مطبوع‌سازی فضای خانه نقش اساسی دارند. امروزه در اکثر محیط‌های بزرگ با گنجایش زیاد از هواساز‌ها استفاده می‌شود. فرقی ندارد که هواساز برای تهویه زمستانه در نظر گرفته شود، یا برای تهویه تابستانه، چیزی که مهم است ظرفیت فیلتراسیون این هواساز‌ها برای کارخانجات و صنایع بسیار بزرگ است.

امیدواریم از اینکه دانستید انواع هواساز چیست و برای چه کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد، رضایت خاطر داشته باشید و نکاتی که در این مقاله آپادانا کالا گفته شد برایتان مفید واقع شده باشد. از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

اگر به اطلاعات بیشتری در مورد سیستم تهویه مطبوع مناسب برای خود نیاز دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در سایت آپادانا کالا در تماس باشید. آپادانا کالا تولید کننده انواع درب بخاری، دریچه زنبوری، دریچه فنکویل، دریچه آلومینیوم  و… است.


سؤالات متداول

آیا می‌توان از هواساز برای واحد‌های مسکونی هم استفاده کرد؟

در پروژه‌های ساختمانی زیاد به صرفه نیست ولی اگر متراژ بزرگ باشد یا ویلایی باشد کاربری مناسبی دارد.

آیا می‌توان از ایرواشر برای تهیه فضای استخر کمک گرفت؟

خیر، به خاطر اشباع بودن هوای خروجی و رطوبت زیاد محوطه استخر، توانایی استفاده از ایرواشر برای تهیه فضای استخر وجود ندارد.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *