مقالات

آشنایی با ایرواشر آپارتمانی (کاربرد و روش نگهداری ایرواشر خانگی)

آشنایی با ایرواشر آپارتمانی (کاربرد و روش نگهداری ایرواشر خانگی)

با توجه به روند افزایشی میزان آلودگی هوا در شهرها و مناطق مسکونی، احتمال ابتلا به بیماری های مختلف قلبی و عروقی، پوستی و تنفسی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است پس چه بهتر که عوامل ایجاد این بیماری ها را برطرف کنیم. برای جلوگیری از بیماری های تنفسی ناشی از آلودگی هوا، بهتر است بیشتر در فضاهایی که هوای محیط  مطبوع است یا از طریق دریچه فن کویل عوض می شود، حضور داشته باشید. اما سوال اینجاست: چگونه در آپارتمان ها هوای پاک و تمیز استشمام کنیم؟ شاید برایتان جالب باشد بدانید، برای کاهش خشکی و آلودگی هوای محل سکونت خود، می توانید از دستگاه ایرواشر آپارتمانی (Apartment air washer) استفاده نمایید.

ایرواشر خانگی چیست؟

ایر واشرهای خانگی، دستگاه های دو منظوره (2 در 1) هستند که علاوه بر قابلیت تولید هوای گرم یا سرد، امکان تصفیه هوا را هم دارند و در نتیجه در منزل خود می توانید با استفاده از دریچه تهویه هوای ورودی و خروجی محیط خانه را کنترل کنید. از این رو اگر در شرایط اقلیمی خشک و آلوده زندگی می کنید، حضور یک ایرواشر خانگی می تواند هوای ایده آلی را برای تان ایجاد کند.

دستگاه ایرواشر خانگی با چه مکانیزمی کار می کند؟

دستگاه ایرواشرهای خانگی با مکانیزم های متفاوتی کار می کند. ایرواشر برای تولید هوای سرد، به وسیله نازل های موجود، آب را به داخل محفظه اسپری می کند. با توجه به اینکه فرایند انتقال حرارت در سیستم به صورت آدیاباتیک بین آب و هوا انجام می شود، به چیلر نیازی نیست. ایر واشرهای آپارتمانی با کمک فرآیند تبخیر مستقیم آب و انتقال آن به جریان هوا کار می کند که این کار باعث کاهش دمای هوا و البته افزایش رطوبت می شود.

 ایرواشر خانگی را می توانید در هر دو هوای گرم و سرد استفاده کنید.

اما در حالت گرمایشی، علاوه بر کاهش دما، رطوبت هوا نیز افزایش می یابد، که این افزایش رطوبت، برای شهرهایی با آب و هوای شرجی مناسب نیست. در این حالت، هوا ابتدا فیلتر می شود، در مرحله بعد، از کویل دارای آب گرم عبور می کند. این کار باعث افزایش دما می گردد. برای تامین آب گرم کویل از موتورخانه یا پکیج ساختمان استفاده می شود.

معرفی انواع دستگاه ایرواشر

دستگاه ایرواشر انواع مختلفی دارد که می توان بر اساس نوع کاربری آن برای مصارف خانگی، صنعتی، شیمیایی و…، مساحت محیط و البته بودجه بهترین نوع آن را انتخاب کنید. به طور کلی انواع ایر واشرها را می توان این گونه تقسیم بندی کرد:

ایرواشر خانگی پشت بامی

این دستگاه ها بر روی پشت بام ساختمان ها نصب می شود و بیشتر برای ساختمان های تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. در ساختمان های بزرگ مسکونی نیز از این نوع دستگاه ها می توان استفاده کرد.

ایرواشر ایستاده خانگی

این نوع ایرواشر ها در بالکن یا روی پشت بام نصب می شود. ایرواشرهای ایستاده مدل های مختلفی مانند افقی، عمودی، مجهز به کویل گرمایشی یا بدون آن می باشد.

ایرواشر آپارتمانی سقفی

اگر فضای مدنظر شما برای نصب دستگاه ایر واشر درون سقف کاذب باشد، باید از ایرواشر آپارتمانی سقفی استفاده کنید. نصب این نوع ایرواشر ها نیاز به کانال کشی دارد که این کار به منظور چرخش و رساندن هوا به محیط مد نظر انجام می شود. ایرواشر خانگی سقفی عملکرد خوبی داشته و بسیار پرکاربرد است.

فضای مورد نیاز برای نصب دستگاه هواساز

فضای مورد نیاز برای نصب دستگاه هواساز

دستگاه ایرواشر خانگی را بیشتر در فضاهای پرت ساختمان نصب می کنند. همچنین می توان برای نصب آن از کانال استفاده کرد که معمولا این کانال ها در سقف جایگذاری می شوند. فضایی که برای نصب این دستگاه در نظر گرفته می شود، باید امکان چرخش هوا را داشته و برای تعمیر یا نگهداری قابل دسترس باشد. در نتیجه بالکن، حیاط یا پشت بام گزینه های مناسبی هستند.

مزایای ایرواشرخانگی چیست؟

از مزایای این دستگاه ها می توان به این موارد اشاره کرد:

  • دو منظوره بودن (گرمایشی یا سرمایشی و تصفیه هوا)
  • تنظیم رطوبت هوا
  • قابلیت شستشوی فیلترها
  • بهینه بودن دستگاه (مصرف پایین برق و هزینه تعمیر و نگهداری کم)
  • تولید صدای کم
  • مناسب برای آپارتمان، منازل مسکونی، ساختمان اداری، تجاری و …
  • عدم نیاز به دستگاه چیلر برای ایجاد هوای سرد
  • امکان استفاده مستقل یک واحد مسکونی در یک ساختمان
  • عدم نیاز به فضایی از زیربنای ساختمان برای نصب
  • طول عمر بالای دستگاه ایرواشر خانگی

آشنایی با معایب دستگاه ایرواشر آپارتمانی

ایرواشر ها نیز مانند هر وسیله دیگری دارای ویژگی های مثبت و منفی است که با دانستن این ویژگی ها می توانید بهتر و دقیق تر تصمیم بگیرید که آیا این دستگاه می تواند نیاز شما را برطرف کند یا خیر. در ادامه به بعضی از این محدودیت ها اشاره می شود.

1. عدم امکان تنظیم رطوبت هوا در حالت سرمایشی

یکی از محدودیت هایی که در دستگاه های ایرواشر خانگی وجود دارد، عدم امکان تنظیم رطوبت هوا در حالت سرمایشی آن است. در صورتی که میزان رطوبت ایجاد شده در حالت گرمایشی قابلیت تنطیم را دارد. از این رو در حالت سرمایشی، ورود آب در مسیر جریان هوا است و در این مسیر ذرات آب با هوا مخلوط می شود و این عمل باعث می شود رطوبت نسبتا بالا رود و امکان کاهش این میزان وجود ندارد. در حالت تولید هوای گرم، می توان با نصب سیستم کنترل، رطوبت ایجاد شده را که اهمیت سیستم تهویه را نشان می دهد، تنظیم کرد.

2. توجه بسیار به تعمیر، تنظیف، تعویض یا نگهداری مداوم دستگاه

همان طور که بیان شد، بسیاری از بخش های دستگاه های ایرواشر نیاز به تعمیر، تنظیف، تعویض یا نگهداری مداوم و دوره ای دارد. اگر این کار به طور دقیق انجام نشود باعث ایجاد آلودگی، جرم و رسوبات در بخش هایی همچون قطعات رطوبت ساز می شود. همچنین امکان رشد باکتری ها، قارچ یا کپک ها نیز در اثر عدم تعویض درست محفظه رطوبت و فیلتر وجود دارد.

ایرواشرها مانند بسیاری از دستگاه های دیگر نیاز به نگهداری و مراقبت دارد تا طول عمر بهینه آن ها افزایش یابد.

نکاتی جهت نگهداری ایرواشرهای آپارتمانی

  • از تنظیم و بررسی دوره ای آمپرهای مصرفی هواساز غافل نشوید. این کار باید به صورت دوره ای انجام شود.
  • وضعیت تسمه ها و فن در این دستگاه ها بسیار حایز اهمیت است و باید به نحوه کار این بخش ها دقت شود.
  • از عدم گرفتگی خروجی لوله تخلیه کننده آب در دستگاه ایرواشر خانگی مطمئن شوید.
  • دقت کنید که در هنگام نصب این دستگاه، از فروشنده بخواهید تا لیست قطعاتی را که نیاز است هر 6 ماه تعویض یا تعمیر شود، به شما تحویل بدهد. بعضی از این قطعات نیاز به تعمیر یا تعویض دوره ای دارد.
  • تمیزکردن دستگاه ایرواشرهای خانگی خود را به صورت دوره ای انجام دهید.
  • عملکرد موتور این دستگاه ها باید به صورت دوره ای بررسی شود. پس از آن غافل نشوید.
  • همچنین توجه کنید که یاتاقان های دستگاه هواساز نیاز به روغن کاری مستمر دارد.

4 راز پنهان جهت عملکرد بهتر ایرواشرهای آپارتمانی

4 راز پنهان جهت عملکرد بهتر ایرواشرهای آپارتمانی

1. رطوبت زدایی

رطوبت زدایی در ایرواشرها فقط زمانی امکان پذیر است که آب اسپری شده، دمای پایین تری نسبت به هوای ورودی داشته باشد. هر چه آب اسپری شده سردتر باشد، رطوبت زدایی بهتر انجام و هوا خنک تر می شود.

2. کنترل خوردگی در ایر واشر

دی اکسید کربن، دی اکسید گوگرد و سایر گازهای خورنده وقتی در مجاورت با آب قرار می گیرند، مضر هستند و باعث ایجاد نوعی اسید رقیق می شوند. این اسید منجر به خوردگی سطوح محافظت نشده می شود.

خوردگی بخشی جدایی ناپذیر سیستم هایی است که در آن از فلزات و آب استفاده شده است.

یکی از علایمی که با بروز آن می توانید بفهمید دستگاه ایرواشر خانگی شما دچار این مشکل شده، افت فشار در نازل ها است. برای حل این مشکل، باید سطح فلز با یک بازدارنده خوردگی پوشانده می شود که pH را تا نزدیک به 9 افزایش می دهد، با این کار اسید خنثی و مانع رشد باکتری می شود.

3. کنترل بخار و پرز روغن در ایرواشر

ذرات چربی که در هوا وجود دارد، می تواند عملکرد سیستم دستگاه را مختل کند. این مشکل را می‌توان با جداکننده‌های روغن حل کرد.

4. کنترل بو در ایرواشر

هوای خروجی واشرهای هوا توسط افراد استنشاق می شود، در نتیجه هوای خروجی باید تمیز، بدون آلاینده و بی بو باشد. ایرواشرها خیلی سریع لزج و بد بو می شوند. برای حل این مشکل، اکسید کننده های کم بو مانند پراکسید هیدروژن و برم دو بار در هفته به ایرواشر تزریق می شوند.

قیمت ایرواشر خانگی

قیمت ایرواشر خانگی

قیمت ایرواشر خانگی بر اساس ظرفیت هوادهی آن ها انجام می شود. البته توانایی دستگاه برای تولید رطوبت مورد نیاز نیز در قیمت آن بی تاثیر نیست.

دستگاه های ایرواشر دارای ظرفیت هوادهی بین 1500 الی 6500 CFM هستند.

عوامل مؤثر بر قیمت ایرواشر خانگی

  • قدرت موتور
  • فشار استاتیک
  • حجم هوادهی
  • عمودی یا افقی بودن
  • دارای کویل گرمایشی و یا عدم آن
  • محل نصب
  • شرایط جغرافیایی
  • ابعاد کانال ها

نتیجه گیری

انواع هواساز یا ایرواشر خانگی برای اقلیم هایی با آب و هوای خشک و البته آلوده مناسب هستند. این دستگاه ها برای نصب در خانه های مسکونی، ساختمان های بزرگ با سقف های بلند مانند مساجد و تاسیسات صنعتی استفاده می شوند. ایرواشرها در مقایسه با سیستم های خنک کننده مانند چیلر، از نظر اقتصادی کارآمدتر هستند. ایرواشر آپارتمانی با دو هدف برودتی و حرارتی در ساختمان های مسکونی استفاده می شود و باعث تنظیم آلودگی و رطوبت هوای منزل می شود.

سوالات متداول

عوامل مؤثر بر قیمت ایرواشر خانگی چیست؟

قدرت موتور – فشار استاتیک -حجم هوادهی – عمودی یا افقی بودن و…

ایرواشر آپارتمانی چیست؟

ایرواشر آپارتمانی با دو هدف برودتی و حرارتی در ساختمان های مسکونی استفاده می شود و باعث تنظیم آلودگی و رطوبت هوای منزل می شود. اطلاعات بیشتر در مقاله بیان شده است.

من محمد حسین حسینی با مدرک هنرستانی در رشته ماشین ابزار موسس شرکت آپادانا کالا از سال 1399 در عرصه‌ی تولید دریچه‌های تهویه و تنظیم هوا  فعالیت می‌ کنم. سعی می کنم تجربیات و مطالعات خودم رو در حیطه تهویه هوا با شما به اشتراک بگذارم تا هوای خوب رو با هم تجربه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *